reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston KC600 1 TB a HW šifrování téměř v praxi

6.1.2020, Jan Vítek, recenze
Kingston KC600 1 TB a HW šifrování téměř v praxi
Už i zákazník se spíše malým rozpočtem na pořízení nového PC může uvažovat o tom, že o bude vybaveno pouze elektronickou pamětí. Pak vyvstává mimo jiné také otázka, zda by měl či neměl využít hardwarové šifrování dat, třeba na 1TB Kingstonu KC600. 
Kdo by si ovšem myslel, že zprovoznění hardwarového šifrování na KC600 či podobných modelech je otázka minuty stejně jako v případě softwarového BitLockeru, toho realita velice rychle vyvede z omylu. K dispozici sice v tomto případě máme 11stránkový dokument (PDF) popisující aktivaci hardwarového šifrování, ovšem ten nám bude užitečný pouze v případě, že máme k dispozici tu "správnou" platformu. 
 
A bohužel jsme se nedozvěděli, jaká by to měla být. Jde především o základní desku počítače a její BIOS, přičemž dokument zmiňuje, že ten by měl být založen na UEFI 2.3.1, mít definovaný EFI_STORAGE_SECURITY_COMMAND_PROTOCOL a navíc nabízet volbu Compatibility Support Module (CSM). Z rozhovoru se zástupcem firmy Kingston ovšem vyplynulo, že to samo o sobě není zárukou funkčnosti, ale aspoň pak existuje dobrá šance na to, že hardwarové šifrování rozchodíme, a to pomocí Microsoft eDrive a technologií TCG Opal a IEEE 1667, k nimž se ještě vrátíme. 
 
Technologie použitá společností Kingston totiž dosud pozbývá patřičné podpory ze strany výrobců desek a pokud se nechceme na každý model zvlášť přeptávat, není způsob, jak se o možnosti zprovoznění hardwarového šifrování přesvědčit dříve, než to zkusíme. V Kingstonu sice provádějí testy, ale pochopitelně nemají přehled o všem, a tak jsme se dozvěděli pouze to, že na počítačích Lenovo T470s a HP EliteBook G4 bude HW šifrování fungovat. Obecně máme využívat spíše podniková PC či platformy a ne "herní hardware". Nicméně jako herní se dnes už označuje drtivá většina značkových základních desek a to mnohdy i takové, na nichž by herní PC stavěl leda blázen.
 
Ale jedeme dále. Další na řadě je případné odinstalování "nadbytečných" diskových ovladačů a nástrojů jako Rapid Storage Tools, které by mohly naše snažení zhatit. Cílem je mít v tomto ohledu pokud možno čistý systém a ten si pak ještě nakonfigurujeme tak, aby šlo hardwarové šifrování vůbec využít. 
 
 
Jak dobře víme, Microsoft se rozhodl v moderních Windows 10 aktivovat primárně softwarové šifrování, takže to hardwarové je třeba povolit. Spustíme si kvůli tomu gpedit.msc, čili Editor místních zásad skupiny a cestou Konfigurace počítače - Šablony pro správu - Součásti systému Windows - Šifrování jednotky nástrojem BitLocker - Pevné datové jednotky dojdeme až k nastavení hardwarového šifrování pro disky a to explicitně povolíme. 
 
Pak už následuje software Kingston SSD Manager, který se mi povedlo dotáhnout do následujícího stavu. Kingston uvádí, že je třeba v případě využití SSD coby datového disku ve fungujícím systému pracovat s neinicializovaným zařízením. 
 
 
Nejdříve je třeba využít funkci Secure Erase pro bezpečné vymazání všech případných zbytků dat. K tomu software potřebuje část sériového čísla ze štítku SSD, takže nastává hledání, která z oněch změtí pidiznaků představuje ono sériové číslo. A nenechte se mýlit, i když aplikace vyloženě žádá čísla (digits), jde i o písmena a nejlépe pak B maskující se za osmičky. 
 
Pak musíme aktivovat IEEE 1667 a poté se při restartu počítače modlit, aby se opravdu následně ukázalo jako zapnuté. Nakonec tu máme TCG Opal, kde se můžeme dočkat hlášky, že funkce zabezpečení jsou zamrzlé a je třeba je opět rozběhnout tak, že vypneme a zapneme samotné SSD, avšak bez restartu počítače. To mohlo být spolehlivě zařízeno pouze jedním způsobem, takže poté, co jsem se v BIOSu přesvědčil o aktivovaném hot-swapu na kontroleru Kingstonu, jsem jej prostě na chvíli odpojil od napájení. 
 
Pak už by mělo následovat rozběhnutí hardwarového šifrování s využitím eDrive pod BitLockerem ve Windows, nicméně hláška "ATA Security Feature Set is not supported" napovídá, že všechno asi nebude v pořádku. 
 
V pořádku to také nebylo, neboť výsledkem mnoha pokusů o hardwarové zašifrování testovaného SSD bylo vždy to, že systém použil softwarový způsob. Výsledek této anabáze je tedy nulový a budiž to poučením pro všechny, kteří by očekávali, že hardwarové šifrování moderních SSD prostě stačí jen někde aktivovat a dál se není třeba o nic starat. Tak tomu v žádném případě není. Cokoliv se může zvrtnout, aniž bychom dostali jasnou představu o tom, co je vůbec špatně.
 
Může to být nastavení disku (proběhlá inicializace, zabezpečení), hádající se ovladače, nevhodná platforma a její BIOS plus jeho konfigurace či samotné nastavení operačního systému. Pak nezbývá než se obrnit a s nejistou vidinou úspěchu zkoušet vše možné, anebo prostě vzít zavděk softwarovým šifrováním. 

reklama