reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kompaktní S-presso od Asusu

16.2.2005, Martin Štěpánek, recenze
Kompaktní S-presso od Asusu
I když by to z názvu nemuselo být patrné, jedná se o malý barbone pěkného vzhledu a zajímavého řešení uvnitř. Především chlazení se velmi povedlo. Reklamní slogan zachycující vše by měl vypadat asi takto: "Stejně jako Espresso je malý a bohatý na obsahem".
Kapitoly článku:
Při výběru malého PC je často kladen důraz na design, ale Asus nezapomněl ani na technickou stránku věci. Stačí jmenovat důmyslný systém chlazení nebo jednoduché otevírání usnadňující výměnu nebo instalaci komponent.


Obr. 04 - Přední strana s otisky prstů
Klikněte pro zvětšení

O otiscích, které se na lesklém povrchu dobře zachytávají jsem již hovořil. Ale je nutné se s tím smířit, jelikož k otevření dvířek k čtečce, konektorům nebo mechanice je vždy potřeba zmáčknutí, po kterém se dvířka vyklopí.

V levé části se nachází čtečka paměťových karet s podporou Compact Flash I/II, Microdrive, Memory Stick, Memory Stick Pro, Secure Digital, MultiMedia Card a Smart Media. Dole pak konektory USB, mikrofon a výstup na sluchátka. Rovněž si všimněte, že chybí FireWire, ale je naznačeno.


Obr. 05 - Přední strana po sejmutí krytu
Klikněte pro zvětšení

Pro otevření skříně je potřeba nejprve sejmout čelní plastový kryt. K tomu není potřeba žádný šroubovák ani jiné nářadí. Následně se vám odkryje "nahé" čelo S-pressa.

Zde bych opět rád upozornil na FireWire, které je umístěno vedle USB konektorů. Jak je vidět, FireWire konektor je vyveden na přední stranu, avšak v plastovém krytu není vytlačen otvor.


Obr. 06 - Otevírání case 2.část
Klikněte pro zvětšení

Druhým krokem je povolení šroubku a následné odsunutí horní části obalu. Opět není potřeba žádné nářadí, šroubek lze povolit pouze rukou.


Obr. 07 - Otevírání case 3.část
Klikněte pro zvětšení

Po odsunutí stačí pouze uchopit horní část obalu a odklopit. Následně se otevře celý case a máte volný přístup ke všem komponentám.


Obr. 08 - Otevřená case
Klikněte pro zvětšení


Obr. 09 - Zdroj
Klikněte pro zvětšení

Jak si ze štítku můžete přečíst, jedná se o zdroj s maximálním výstupním výkonem 220W (s PFC). Výrobce sice udává podporu i pro procesor Pentium 4 3.4GHz (s jádrem Prescott), ale osobně bych si netroufl provozovat takový procesor s pouze 220W zdrojem, především v kombinaci s externí grafickou kartou náročnější na napájení.

Zdroj je pasivně chlazený, ale to by díky dobré cirkulaci vzduchu uvnitř skříně neměl být problém.


Obr. 10 - Zadní strana s konektory
Klikněte pro zvětšení

Zadní strana je velmi podobná klasickému ATX. Tedy nechybí konektor RJ-45, audio konektory a optický výstup.

Mezi zdrojem a konektory se nachází dva 4,5cm konektory, které jsou ovládané přes bios a vysávají ohřátý vzduch ven ze skříně.


Obr. 11 - Bok S-pressa
Klikněte pro zvětšení

V obou bočnicích jsou otvory pro přívod studeného vzduchu.
reklama