reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kompaktní S-presso od Asusu

16.2.2005, Martin Štěpánek, recenze
Kompaktní S-presso od Asusu
I když by to z názvu nemuselo být patrné, jedná se o malý barbone pěkného vzhledu a zajímavého řešení uvnitř. Především chlazení se velmi povedlo. Reklamní slogan zachycující vše by měl vypadat asi takto: "Stejně jako Espresso je malý a bohatý na obsahem".
Po otevření skříně podle jednoduchého schéma z předešlé kapitoly je čas pro instalaci komponent. Přiznám se, že jsem trochu bojoval s chladičem na CPU, který se šroubuje do otvorů v desce. Šroubky uvnitř chladiče nejsou příliš vidět a proto trefit se do otvorů v základní desce nebylo úplně jednoduché (ale beru to jako moji nešikovnost). Následně již není žádný problém.


Obr. 12 - Otevřený case
Klikněte pro zvětšení

Dobrý tok vzduchu je základem pro dobré chlazení. Vše začíná u chladiče CPU, který nasává chladný vzduch přímo přes bočnici. Stejně tak do počítače vstupuje čerstvý vzduch z protější bočnice, avšak tam již není ventilátor. Následně je ohřátý vzduch vysáván přes dva 4,5cm větráky v zadní části case.

Obr. 13 - Chlazení
Klikněte pro zvětšení

K chlazení procesoru slouží poměrně kvalitní chladič s kombinací nerezu a mědi a heat-pipes. Měď je použita na základnu, tedy pro styk s povrchem CPU. Nerez pak slouží jako žebrování, které ofukuje regulovaný ventilátor s rozsahem otáček 2300-3500 otáček za minutu.


Obr. 14 - Chladič CPU
Klikněte pro zvětšení

Dobře je rovněž řešený systém uchycení pevných disků a mechanik. Stačí našroubovat dodávané šroubky do HDD nebo CD-Rom a nasadit do počítače. Nejdřív jsem se s připevněním disku chvíli natrápil, než jsem pochopil, že je nutné disk umístit vzhůru nohama. A pravdou je, že nevím, zda to neovlivňuje život disku. Proti vypadnutí slouží plastová západka, bohužel se však díky tomuto systému přenáší vibrace, především, jedná-li se o rychlejší disk.


Obr. 15 - Uchycení HDD
Klikněte pro zvětšení
reklama