reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - II. část

8.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - II. část
V druhé části našeho srovnávacího testu černobílých laserových tiskáren se podíváme na modely Canon LaserShot LBP3200, Lexmark E120n a Dell 1110. Jedna z nich skrývá zajímavé překvapení, ale vše se dozvíte až dále v článku.

Lexmark E120n



Lexmark na první pohled působí sympaticky

Jedna z posledních tiskáren, které jsme měli k dispozici k tomuto testu, Lexmark E120n, nabídla několik příjemných překvapení. Vezmeme to však pěkně po pořádku. Vzhledově vypadá tiskárna příjemně, používá moderní kombinaci stříbrného a tmavošedého plastu a rozměrově patří zhruba do středu startovního pole.


Vstupní podavač je řešen u většiny zástupců nejnižší třídy laserovek víceméně stejně

Na čelní straně najdete i ovládací panel, který byl ze všech tiskáren nejbohatší na tlačítka i kontrolky, nabízí hned 2, respektive 5. V této cenové kategorii jde rozhodně o nadstandard.


Na ovládacích prvcích výrobce nešetřil

U testované tiskárny kupodivu chybělo CD s ovladači, ale předpokládám, že u běžně dodávaných kusů bude přibaleno. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jaké příslušenství je dodáváno s tiskárnou, jisté je ovšem to, že opět chybí kabel USB. Tiskárna je také doplněna krytem vstupního zásobníku, stejně jako tiskárna Canon LBP3000. V obou případech je možno jej vložit obráceně a vytvořit tak vstupní zásobník pro sekundární podavač.


Toto je největší překvapení, které tiskárna přichystala

Tiskárna Lexmark je kvůli jedné vlastnosti mezi testovanými zařízeními výjimečná. Tou vlastností je přítomnost síťového rozhraní (RJ45), které doplňuje port USB, jak dokládá obrázek výše. Tiskárnu tedy můžete přímo připojit do sítě a velmi levně tak implementovat do vaší sítě síťový tisk - stačí ji jen připojit třeba k volnému portu na přepínači. Tuto vlastnost bych v této cenové kategorii skutečně nečekal a musím výrobce pochválit, že narozdíl od jiných společností nepožaduje za síťové tiskárny přemrštěné částky. Pokud by vám stačila i verze bez síťové podpory, můžete si pořídit model E120, kterému chybí připojení RJ45 a má poloviční kapacitu paměti. Síťový tisk klade na zařízení i další požadavky, takže se podívejme na parametry, zda je tiskárna splňuje.


VlastnostParametr
Rychlost tisku19 str./min
Doporučené měsíční zatížení10000 stran*
Rozlišení tisku600 dpi
1200 IQ**
Hmotnost médií60 – 163 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku150/50 listů
Datová rozhraníUSB 2.0 High-speed, Ethernet
Instalovaná paměť/možnost rozšíření16 MB/ne
Příkon (maximální/pohotovostní režim/úsporný režim)? / ? / ?***
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)49 dB / 26 dB
Rozměry (š x v x h)370 x 250 x 388 mm
Hmotnost s tonerem a válcem6,9 kg
* výrobce udává pouze maximální zatížení
** toto rozlišení využívá technologii pro vylepšení kvality tisku, fyzické rozlišení je 600 dpi
*** výrobce neuvádí hodnoty příkonu

Jak je vidět, tiskárna je přizpůsobena pro síťový tisk i některými dalšími parametry. Jednak nabízí nejvyšší velikost vnitřní paměti ze všech testovaných zařízení (opět ji však nelze rozšířit), jednak má solidní rychlost 19 stran za minutu. Na druhou stranu bych očekával větší kapacitu vstupního a výstupního zásobníku.
reklama