reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laserová multifunkce: OKI C3520 MFP

2.4.2009, Michal Koláček, recenze
Laserová multifunkce: OKI C3520 MFP
Dnes se podíváme na multifunkci OKI C3520 MFP, jež v sobě spojuje funkce barevného tisku, kopírování a scanování s vysokou kvalitou výstupu díky "mikrojemnému high definition toneru". Předčí v testech své papírové předpoklady?
Společnost OKI Printing Solutions se specializuje na tvorbu profesionálních tiskových komunikačních produktů, aplikací a služeb, které zvyšují efektivitu dnešního podnikání. Přinesla na trh řadu neuvěřitelně rychlých a výkonných produktů, od tiskáren až po faxy, aplikace a služby. Nyní se soustředí plně na pole tištěné podnikové komunikace.

Svoji nabídku rozděluje do mnoha oblastí, přičemž my se budeme věnovat multifunkci C3520 MFP. Svými vlastnostmi spadá do kategorie multifunkčních přístrojů umožňující černobílý a barevný tisk, kopírování a scannování. Schopnějšími modely jsou C3530 MFP a C5550 MFP (vyšší cena a rychlost v počtu stránek na výstupu, rozšíření o faxovou část).



- Čelní pohled -

Po vybalení se setkáte s poměrně rozměrným a těžkým zařízením, které zachycují přiložené fotografie. Celý komplet je velmi masivní a zdobí ho ovládací panel s řadou tlačítek a víceřádkový LCD displej (o něm až za chvíli). Nutno podotknout, že kolem sebe potřebuje opravdu hodně místa, a to do většiny směrů. Veškeré rohy jsou zakulacené a materiálem je ve většině případů matný plast v kombinaci šedé a bílé barvy. Jak tomu u těchto zařízení bývá, horní část je tvořena víkem robustního scaneru, na kterém je umístěný automatický podavač.

Tiskový výstup na 150 listů potiskem dolů je realizován šachtou "uprostřed" mezi spodní a horní částí. Z bočního pohledu je dobře vidět, že je tiskárna vzadu vykrojená. Pokud nemáte dostatek prostoru a chtěli byste tento model umístit někam do rohu či ke stěně, vznikne vám tím nevyužité místo. Navíc musíte uvažovat další prostor, jenž si vyžádá mechanismus příklopných dvířek scaneru.


- Čelní pohled s podavači-

V popředí pod červeným logem společnosti naleznete plastový kryt ukrývající ruční podavač na jeden list papíru. Rozložení ostatních podavačů je dobře viditelné na přiloženém obrázku. Vše je jednoduché a rychlé. Horní část tvoří automatický podavač dokumentů s kapacitou až 50 listů. Na samém dnu je vysouvací úložiště pro dalších 250 papírů a je označováno jako interní. Výhodou je skutečnost, že je tímto způsobem chráněno médium před prachem a jinými nečistotami. Dá se samozřejmě vyjmout a jeho doplnění je velmi jednoduché. Manuální systém posuvníků určuje šířku a délku média.

Na boční straně je dále vidět otvor pro sejmutí přední masky (nachází se i na straně druhé). Jím se budeme zabývat v kapitole věnované spotřebnímu materiálu. Manipulace s celým kompletem je díky vykrojeným otvorům po stranách vespod ucházející. Celková hmotnost 20 kg a fyzické rozměry 447 × 521 × 547 (š × v × h) dávají však najevo, že přenášet ho často nebudete. Stabilita je výborná, po dobu našeho používání/testování jsme se nesetkali s žádnými vibracemi atp.


- Čelní pohled s rozložením scaneru -

Samotné zpracování scanneru je oproti předešlému modelu i-SENSYS MF4690PL od Canonu mnohem lepší. Především jsou uživateli skryty veškeré kabely. Dále je to mnohem větší stabilita otevíracího systému, kde výrobce využil dvou pevných pantů. Ty jdou samozřejmě podle tloušťky předlohy polohovat (< 2 cm). Zajímavostí je fixační magnet na pravé straně u ovládacího panelu, jenž zajistí dokonalou přilnavost víka a scanovaného dokumentu. V jiných případech se tak zabraňuje poškození snímané skleněné plochy.

Na dalším obrázku níže je zachycený hlavní ovládací díl. Mimo číselná tlačítka můžete vidět směrový kříž pro pohyb v menu a dvojici kulatých "čudlíků", přičemž jeden je předělený. Odděluje funkci barevného a černobílého kopírování/scanování. Pokud chcete s tiskárnou na víceřádkovém LCD displeji komunikovat česky, musíte doinstalovat utilitu Operator Panel Language v1.5.6.7 pro OS Windows XP. Jinak v zapnutém stavu je modře podsvícený a nabízí sekce "Kopie", "Sken" a "Menu". Další podkategorie jsou již výmluvné, obsahují různá uživatelská nastavení.


- Detail displeje -

Dalším uvedeným obrázkem začínáme s popisem přípojných míst celého kompletu. Konkrétně máme na mysli USB 2.0 port na čelní straně vlevo pro připojení externího zařízení. Přístup k němu je velmi dobrý, žádné překážky se v jeho blízkosti nenachází. Další se nacházejí v zadní části, ke které se postupně propracujeme.


- Detail USB konektoru na přední části -

Ještě před tím se podíváme na detail velmi užitečného prvku, který nabízí interní zásobník. Je to mechanický ukazatel stavu papíru, jenž se v praxi ukázal jako velmi potřebný.


- Detail na ukazatel stavu papíru v zásobníku -

Zadní část převyšuje výklopný mechanismus, díky němuž se dostanete do útrob celého zařízení k výměně tonerů, obrazových válců nebo zapékací jednotky. Vzhledem k výše napsanému to je řešení trochu nepraktické, ale pokud je tiskárna umístěna v prostoru, ničemu to nevadí. Výklopná dvířka nad vyobrazeným otvorem pro ventilátor slouží pro výstup médií při tisku s přímým průchodem. To je vhodné pro potisk štítků, fólií, vyšších gramáží papíru atp.


- Zadní část -

Z detailního pohledu na přípojná místa vyplývá, že uvažované multifunkční zařízení lze připojit k PC (USB typ B) a počítačové síti pomocí konektoru RJ-45. Vpravo od této pozice je dále resetovací tlačítko síťové karty s popiskem "TEST". Pokud bychom se vrátili k předchozímu obrázku, úplně vpravo je vidět síťový konektor 220 V typ F (samice). Vypínač ON/OFF se nachází na přilehlé boční straně.


- Detail na přípojná místa v zadní části -

Zbývá se zmínit o dodávaném příslušenství. Kromě vlastního produktu se můžete těšit na síťový kabel, čtveřici černých igelitů pro transport spotřebního materiálu a automatického podavače médií, několik optických disků s nejrůznějšími nástroji - Drivers and Utilities, Network and Fax utilities, Template manager a uživatelský manuál (User's Guide). Dále jsou to tiskové materiály v podobě záručního listu, pokynů pro bezpečnou instalaci a rychlého návodu s podporou českého jazyka. Za zmínku také stojí přítomnost dvou feritových jader pro upevnění na kabely.

VlastnostiParametry výrobce
Funkce tisku / kopírování / skenování / faxAno / Ano / Ano / Ne
Rychlost černobílého tisku / kopírování formátu A4 (str./min.)až 16 / 16
Rychlost barevného tisku / kopírování formátu A4 (str./min.)až 12 / 12
Doporučené / maximální měsíční zatížení- / 35 000 stránek
Rozlišení tisku / kopírování (dpi)1 200×600 / 600×600
Rozlišení skenování (dpi)až 4 800
Minimální / maximální rozlišení faxu (dpi)-
Barevná hloubka skenování (I/O)48 / 24 bitů
Procesor200 MHz
Rychlost modemu (kb/s)-
Tiskové jazykyGDI
Gramáž médií v g/m2 (interní zásobník / automatický podavač)64-120 / 64-203
Kapacita vstupního / výstupního zásobníku tiskárny250 / 150 +1
Datová rozhraníUSB 2.0, LAN
Instalovaná paměť / možnost rozšíření128 / 320 MB
Příkon ve W (maximální / průměrný / pohotovostní režim / úsporný režim)až 980 / - / 110 / < 30
Hlučnost v dBA (provoz / pohotovostní režim)53 / 39
Rozměry v mm (š × v × h)447 × 521 × 547
Hmotnost s tonerem a válcem v kg20
- Tabulka s vybranými parametry modelu OKI C3520 MFP -

V závěru následuje tabulku základní specifikace, kde se jako obvykle můžete podívat na shrnutí stěžejních vlastností uvažovaného modelu. Výrobce u něj zmiňuje především rychlost tisku, 128 MB paměť RAM a přítomnost mikrojemného high definition toneru s hlubšími barvami a jemnějšími detaily.

Použita je víceúrovňová technologie ProQ2400. V případě zájmu o podrobnější formu vám doporučujeme stránky výrobce, jež jsou dostupné přes odkaz v modelovém značení u titulku.

reklama