reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laserová multifunkce: OKI C3520 MFP

2.4.2009, Michal Koláček, recenze
Laserová multifunkce: OKI C3520 MFP
Dnes se podíváme na multifunkci OKI C3520 MFP, jež v sobě spojuje funkce barevného tisku, kopírování a scanování s vysokou kvalitou výstupu díky "mikrojemnému high definition toneru". Předčí v testech své papírové předpoklady?
K úplnosti tiskových testů nesmíme zapomenout na zcela barevné výtisky a posouzení jejich kvality. V následujícím textu se proto podíváme, jaké výsledky můžeme od uvažovaného modelu očekávat. Ve většině případů jsme k výsledným obrázkům připojili i jejich originální předlohu.

Znovu však musíme připomenout, že celkové barevné podání je ovlivněno dříve popsanými skutečnostmi. Hned na prvním snímku, kde jsme vyzkoušeli tisk barevného textu o velikosti 12 bodů, je znát výhoda mikrojemného high definition toneru. Obrysy písmen jsou zcela ostré, výsledné barvy působí velmi pěkně a sytě. Soutisk jednotlivých barevných složek je vynikající.


- Barevný text: výtisk -

I v testech barevného režimu jsme vyzkoušeli funkci kopírování a jednotlivé obrázky budeme uvádět ke srovnání jako v předešlé kapitole. Po předchozích výsledcích jsme od kopírky mnoho neočekávali, a to se také potvrdilo. Pouhým okem se dá níže uvedený výřez považovat za uspokojivý, ale při zvětšení jsou vidět menší nedokonalosti.


- Barevný text: kopírka -

Následuje duhový přechod, který můžeme z hlediska výsledné kvality považovat za důležitý. Přechod purpurové barvy do fialové odpovídá skutečnosti, první menší odchylku lze pozorovat u modré a u světle azurových odstínů. Přechod od zelené barvy přes žlutou až k červené kopíruje originál. I když musíme poznamenat, že barvy nejsou tak výrazné jako u předlohy. Celkový dojem je však velice dobrý a po řádné kalibraci tiskárny by byl ještě lepší. Kopírka v tomto testu překvapila a při srovnání s výtiskem pozorujeme pouze jednu "minelu" v podobě bílého místa u žlutého odstínu.


- Barevný přechod: předloha -


- Barevný přechod: výtisk -


- Barevný přechod: kopírka-

I když to při srovnání s originálem tak dobře nevypadá, tiskový výstup fotografií byl velmi kvalitní. Vytisknutý obrázek netrpěl obvyklými neduhy v podobě proužkování (prokreslení detailů bylo dobré), sytost a barvy odpovídaly předloze. Zde se tedy projevila skutečnost, na kterou jsme již několikrát upozorňovali - barevné vyznění tak, jak je vidíte na monitoru, neodpovídá skutečnému výtisku na papíru. Bez větších rozpaků by se výtisky daly použít pro prezentační materiály/dokumenty, archivaci vybraných fotek (na kvalitnější médium) atp.


- Barevný testovací snímek: předloha -

Červený nádech je sice znatelný, ale ve skutečnosti nebyla jeho intenzita tak výrazná. Testovací snímek proto berte spíše jako orientační.


- Barevný testovací snímek: výtisk-

Po testech plynulého přechodu barvami spektra kopírovací jednotka opět zabodovala. Když pomineme onen nádech, celkové vyznění je příznivé. Je pravda, že jednotlivé detaily nejsou tak ostré jako u tištěné verze, ale konečný dojem je velice příznivý. Také kvalita ostatních snímků, které už ovšem v recenzi nenajdete, vypadala na papíře velmi dobře.


- Barevný testovací snímek: kopírka-

Detailní výřezy ve srovnání s předlohou jsou k náhledu níže. Vyjma červených kontur je jejich podání dobré.


- Barevný detail testovacího snímku: předloha -

Výsledná kvalita pod lupou jen dokazuje, že multifunkce nemá s tiskem fotografií větší problémy.


- Barevný detail testovacího snímku: výtisk-

Také kopírka si s testovacím snímkem poradila výborně, což dokumentuje níže uvedený obrázek ve velkém přiblížení. Světlá rýha mezi rukou a vlastním nápisem vznikla zřejmě kvůli nečistotě na snímací ploše. Pouhým okem není na papíru rozeznatelná.


- Barevný detail testovacího snímku: kopírka -


A pro srovnání přikládáme ještě jednu várku fotografií, které dokazují, jak si tiskárna a kopírka poradily s obtížně napodobitelnou barvou květu růže.


- Barevný testovací snímek: předloha -

Výsledek je velmi uspokojivý, i když je tiskový výstup poněkud bledší než originál. Dobrá je také ostrost a hladký celkový dojem fotky. Nutno podotknout, že na samotném papíře je ztvárnění ještě o chlup lepší. Pokud bychom použili lesklé médium, kvalita by byla ještě dále.


- Barevný testovací snímek: výtisk-

V závěru testů kvality můžeme pozorovat dobrou práci kopírovací jednotky. V předchozí kapitole mnoho kladných bodů nezískala, to ovšem neplatí pro barevný režim. S podobou květu růže si poradila brilantně, kdy je trochu výraznější bodová struktura, ale celkově vzato, jí není co vytknout. Za zmínku stojí o něco menší sytost. Následuje část pojednávající o scanneru a závěrečném zhodnocení.


- Barevný testovací snímek: kopírka-


reklama