reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laserová multifunkce: OKI C3520 MFP

2.4.2009, Michal Koláček, recenze
Laserová multifunkce: OKI C3520 MFP
Dnes se podíváme na multifunkci OKI C3520 MFP, jež v sobě spojuje funkce barevného tisku, kopírování a scanování s vysokou kvalitou výstupu díky "mikrojemnému high definition toneru". Předčí v testech své papírové předpoklady?
Na začátku připomínáme, že praktické zkoušky scanneru jsou v našem případě spíše subjektivní záležitost. Zatímco jsme museli u předchozího modelu důkladně čistit skleněnou plochu, české zastoupení společnosti OKI nám pro tuto recenzi zaslalo o poznání méně používané zařízení. Snímací povrch netrpěl žádnými vadami, škrábanci a nečistotami. K samotným testům, kdy jsme se zaměřili především na vady ve výsledném obraze, jsme po několika pokusech s vybranými snímky (barevnými, černobílými), časopisy a publikacemi zvolili následující.

Nejprve přišel na řadu klasický kancelářský papír formátu A4 obsahující běžné prvky jako text, logotyp, jednoduchý graf atp. Dále jsme zařadili mírně lesklou knihu přibližného formátu A5. Nakonec značně lesklý časopis formátu A4, abychom opět využili celou skleněnou plochu scaneru. V případě prvního a druhého testovacího zdroje jsme prováděli scan ve stupních šedi a následně v barvě při standardním rozlišení 1 200 dpi.

Zde musíme napsat, že to maximální dosahuje až 4 800 dpi. Ovšem následná práce/manipulace se snímky je velmi zdlouhavá, a proto jsme pracovali se snesitelnější variantou. V případě časopisu jsme černobílou variantu vypustili. Na výstupu jsme se zaměřili na chyby respektive vady v obraze. Mimo nich jsme vybrali některé detailní výřezy.


- Testovací snímky ve stupních šedi a v barvě (klikněte pro zvětšení) -

U prvních černobílých a barevných snímků se kvalita výstupu shodovala se vstupním materiálem a hned na úvod musíme poznamenat, že scanner odvedl velmi kvalitní práci. Na přiložených detailech je dobře vidět, jak moc se projeví rozlišení 1 200 dpi oproti 600 dpi. Výřezy můžeme porovnat s předchozí multifunkcí Canon i-Sensys MF-4690PL. Pro názornost jsme ještě zpracovali pruhový graf. Srovnání s barevnou variantou je k náhledu pod textem níže.


- Detailní výřez -

Čitelnost a struktura textu naprosto odpovídá originálu. Detaily jsou jemné, barevné podání je ale slabší.


- Detailní výřez -

Výsledná kvalita je opět vynikající. Opět doporučujeme srovnat s předchozí testovanou multifunkcí. Prokreslení jednotlivých řad je bezchybné a od barevného režimu se takřka neodlišuje.


- Detailní výřez -


- Detailní výřez -

Dostáváme se k publikaci přibližného formátu A5, kde nejsou pozorovatelné žádné vad v obraze. Náhled na publikaci v odstínech šedi můžete vidět přes odkaz níže.


- Publikace v odstínech šedi (klikněte pro zvětšení) -

Na detailu obličeje dnes už známé ženy je vidět velmi jemná buněčná struktura s ohraničením a tečkou uprostřed. Tento úkaz odpovídá naprosto věrně originálu.


- Detailní výřez -

Výše popsané je dobře patrné i u následující barevné varianty. Sami se můžete přesvědčit, že výsledná kvalita nascanované barevné předlohy netrpí žádnými kazy nebo defekty.


- Publikace barevně (klikněte pro zvětšení) -

Detailní barevný výřez trpí menší intenzitou barev, navíc se nám zdál trochu více matný. Jeho barevné podání a kontrast nejsou ideální a dobře pozorovatelné to je na pleťovém odstínu tváře. Bodová struktura naprosto odpovídá.


- Detailní výřez -

Na konec uvádíme výše zmiňovaný časopis respektive jeho úvodní stránku. Při zvětšení najdete v obraze určité prvky, jež se tváří jako vady. Nutno podotknout, že jimi trpí samotný originál.


- Časopis (klikněte pro zvětšení) -

Opět si můžete provést srovnání s předchozí multifunkcí, která neuměla věrně zachytit celulární, alias buněčnou síť s ohraničením a tečkou uprostřed. Tento neduh je zde už odstraněn. Je to dáno zejména vyšším rozlišením 1 200 dpi a jemnější strukturou obrazu. Více než u barevného výřezu ženy se zde projevily nevýrazné barvy (červená, žlutá a zelená). Jejich sytost s originálem příliš nekoresponduje. Za zmínku stojí vynikající kvalita bílých značek vlevo dole. Celková ostrost je dobrá.


- Detailní výřez -

Jsme na konci celé recenze a zbývá nám shrnout zjištěné klady a zápory. Na první pohled zařízení nezaujme svou vysokou hmotností a rozměry. Ovšem k dané kategorii tohle prostě patří. Dnešní model se dá označit za multifunkční zařízení s vysokou kvalitou výstupu pro kancelářské využití. Mezi výhody lze zařadit přehledný ovládací panel, skrytý (protiprachový) zásobník médií a také celkovou kapacitu vstupních a výstupních úložišť/podavačů. Na základě našich vzorečků jste si mohli udělat představu o nákladech na tisk v obou režimech - zjištěné hodnoty patří k těm lepším. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na kvalitní tiskový výstup v barevném i nebarevném podání (platí pro text i grafiku) a vysoké rozlišení scanneru až 4.800 dpi.

Abychom se věnovali také negativním aspektům, přinášíme jejich menší výčet. I přes fakt, že jsou ovladače přístupné v českém jazyce, jejich lokalizace nebyla dokonale provedena. V provozu se tiskárna projevila jako docela hlučné zařízení. Prodlevy po zapnutí nebo při tisku z úsporného režimu přesahovaly 45 vteřin. Díky měření jsme došli k závěru, že průběžná rychlost tisku neodpovídala specifikaci výrobce. Ale musíme napsat, že rozdíl to nebyl nijak zásadní.

Horší byla kvalita kopírovací jednotky v černobílém režimu. V útrobách celého kompletu jsou k dispozici originální tonery CMYK s omezenou kapacitou 500 listů. Dalším neduhem je trochu slabší intenzita barev při skenování barevných předloh.


Skrytý zásobník papíru
Delší zahřívání a pomalý start z úsporného režimu
Náklady na čb./b. tisk
Špatná lokalizace ovladačů
Kvalitní tiskový výstup v obou režimech
Kvalita kopírování v černobílém režimu
Přehledný ovládací panel
Vysoká hlučnost
Kapacita vstupních/výstupních zásobníků papíru
Barevné podání scaneru
Vysoké rozlišení a kvalita scaneru
Průběžná rychlost tisku neodpovídá specifikaci výrobce
Ikona Odkaz na databázi
Startovací tonery s kapacitou 500 listů
Cena v době testování: cca 16 500 Kč s DPH; v době výběru pro test nebyla cena vyšší než 15 000 Kč



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Oki C3520 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení multifunkčního zařízení děkujeme společnosti OKI Systems.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama