reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laserová multifunkce: Samsung CLX-3175N

3.4.2009, Michal Koláček, recenze
Laserová multifunkce: Samsung CLX-3175N
Dnes testovanou laserovou multifunkcí je Samsung CLX-3175N. Mezi její hlavní přednosti patří rychlost černobílého tisku, tichý provoz a příjemné rozměry vzhledem k funkcím. Zda zařízení potvrdilo svá papírová specifika, to se dočtete v dnešní obsáhlé recenzi.
Nyní bychom se věnovali dodávanému programovému vybavení, a to převážně obrazovou formou. Před tím si však povíme několik slov k jejich instalaci. Ta se z praktického hlediska příliš neodlišuje od jiných. Nabídne vám možnost jejího zapojení jako lokální nebo síťové zařízení, nebo si můžete vše nakonfigurovat v uživatelském módu. Celý proces byl nejdelší z testovaných kusů, kdy se postupně provádělo kopírování ovladačů, TWAIN a WIA utilit, Smart panelu a nástrojů Smart Thru 4 a Správce skenování. Po dokončení vám je nabídnuta volba výtisku první stránky a je možné tiskárnu zaregistrovat.

Při prvním spuštění dojde k přehrání krátké na poslech příjemné melodie, což nás mile překvapilo. Aktivní stav signalizuje zelená dioda ("Status"), relativně dlouhé zahřívání je doprovázeno modrým problikáváním kulatého menu. Už nyní musíme napsat, že celý komplet je velmi tichý a scanner nevykazuje skoro vůbec žádný hluk. V případě, že odklopíte například přední dvířka pro údržbu tonerových kazet, uslyšíte opět líbezný (varovný) zvuk. Po chvíli pátrání jsme v menu tuto oživující volbu zakázali.

Následuje pohled na zařízení v operačním systému v menu "Předvolby tisku". Konfigurace tiskových úloh je rozdělena na čtyři hlavní kategorie - "Rozvržení", "Papír", "Grafika" a "Doplňky". První snímek dokumentuje skutečnost, že ovladače jsou dostupné také v české lokalizaci. Jak později uvidíte, přiložené CD obsahovalo neaktuální verzi, a to v3.04.70. Na stránkách výrobce je ke stažení novější v3.04.80. Velkým plusem a zároveň přínosem pro uživatele je nástroj pro hlášení stavu, jenž umí zobrazit informace o všech dostupných tonerech, a umožňuje konfiguraci některých pokročilých parametrů.


- Předvolby tisku: Rozvržení. Tato záložka obsahuje kategorie pro orientaci papíru, jeho rozložení a funkci oboustranného tisku. -


- Předvolby tisku: Papír. Uživatel má možnost nastavit počet kopií, formát vstupního média, zdroj papíru atp. -


- Uživatelské nastavení papíru -

Následuje záložka "Grafika", kde můžete ovlivnit výslednou kvalitu výstupu a jeho barevné podání. Kromě tří režimů ("Nejlepší", "Normální", "Koncept") lze samozřejmě zvolit černobílý nebo barevný způsob a podle toho tiskárna použije buď jen černý toner, nebo kombinace všech dostupných. V druhé polovině stránky je možné zatrhnout položku "Ruční", jež vám zpřístupní "Nastavení barev" a jejich porovnání. Primární nastavení jde tak mírně doplnit. Rozšířené funkce ukrývají možnost tisknout veškerý text černou barvou a u černobílého tisku zdokonalují podání šedých odstínů.


- Předvolby tisku: Grafika -

Při tisku více barevných kopií lze v ovladačích nastavit, že od určité kopie již další budou tisknuty jen černobíle - tlačítko "Nastavení kopií". Dále následují jednotlivé doplňující obrazovky, které obsahují detailnější nastavení. Ty využijí zejména zkušenější uživatelé, kteří chtějí na výstupu dosáhnout maximální kvality.


- Manuální úprava barev včetně jasu a kontrastu -


- Menu s barevnými profily -


- Rozšířené funkce: část první -


- Rozšířené funkce: část druhá -

Ná poslední důležité záložce najdeme standardní funkce pro vodoznak a šablony s možností editace.


- Předvolby tisku: Doplňky -

Screenshot se správou vodoznaků zachycuje jednoduché nastavení, jež zvládne bez problémů i začátečník. V základu jsou uloženy tři koncepty, které lze aktualizovat. Mimo to můžete vytvářet a mazat své vlastní. Jak ukazuje obrázek níže, podobná situace je i u šablon.


- Pokročilejší volby záložky "Doplňky": úprava vodoznaku-


- Pokročilejší volby záložky "Doplňky": úprava šablony-

Nakonec pohled na poslední záložku s verzí ovladačů, odkazem na webové stránky se spotřebním materiálem a uvažované společnosti.


- Předvolby tisku: O programu -

Jak jsme psali na začátku, výrobce nabízí šikovný nástroj tzv. Smart panel. Nejzajímavější položkou je sledování stavu všech tonerových kazet. V případě, že dojde papír v zásobníku, tiskárna tuto informaci vypíše do pole namísto "Připraveno". Po stisknutí tlačítka "Nast. tiskárny" se objeví mnoho dalších možností ovlivnění jejího chodu.


- Smart panel pro detekci stavu tonerových kazet -

Jelikož zařízení disponuje scannerem, nemůže chybět SW nástroj pro jeho obsluhu. Tím je Smart Thru 4, který je navíc doplněn o možnosti práce s obrázky, tisku a faxování (u jiných modelů). Jednotlivá nastavení skrývají řadu dalších možností, což dokumentuje poslední obrázek.


- Smart Thru 4 pro práci se scannerem -


- Smart Thru 4 pro práci se scannerem: podrobnější pohled na část "Scan To" -
reklama