reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Leadtek WinFast PalmTop TV

17.3.2006, Radek Jahoda, recenze
Leadtek WinFast PalmTop TV
Nevím, co měl Leadtek na mysli názvem PalmTop TV, ale rozhodně se nejedná o TV tuner k Vašemu Palmu. Nebo se snad má používat na pláži pod palmami? Ať tak či onak, nic to nemění na faktu, že se jedná o další externí TV tuner pro USB 2.0 rozhraní. Na trhu jich je již pěkná řádka od různých výrobců a dokonce Leadtek jich již několik ve své nabídce má. Podívejme se, co přesně nám nabízí tento výrobek.
Mrkněme se nejprve krátce na specifikaci výrobku, kterou udává výrobce:


HardwareUSB 2.0 kompatibilní
Grafická karta s DirectX 8.1
Frekvence TV tuneru 55.25 – 855.25 MHz (NTSC), 48.25 – 863.25 MHz (PAL)
IR dálkový ovladač
KonektoryTV RF vstup (75 Ohm)
S-video a kompositní video vstup
Stereo audio vstup
Obsah baleníWinFast PalmTop TV
Dálkový ovladač s bateriemi (Slim type)
Uživatelská příručka
CD s ovladači a utilitami
Kabel Mini-Din-9 AV
Kabel USB 2.0
Minimální systémové požadavkyPentium 4 nebo AMD Athlon 1.4GHz procesor, 256MB RAM a více
Operační systém Microsoft Windows 2000 nebo XP
100MB na pevném disku k instalaci software, další místo pro uložení nahrávek
VGA karta s plnou podporou DirectX 8.1, DirectX 9.0 nebo vyšší
Zvuková karta kompatibilní s AC 97
Jeden volný port USB 2.0
CD-R/W nebo DVD R/W mechanika pro vypalování Video CD a DVD


Po odšroubování čtyř šroubů, které se skrývají pod nalepenými gumovými nožičkami, se dostaneme do útrob přijímače. Plošnému spoji dominuje samozřejmě TV tuner, který je sice největší "součástkou", ale i tak je oproti zvyku poměrně malý. Dodavatelem je korejská firma Partsnic, typ PTI-5PF17S. Tato firma je bývalým Daewoo Electronic Components a je velkým výrobcem a dodavatelem především kondensátorů, transformátorů a elektronických součástek pro automobilový průmysl. Ne příliš účelně je tuner umístěn na druhé straně desky od vstupního konektoru, takže je signál veden přes celou desku neodstíněně.



O digitalizaci video signálu se stará obvod CX25843 od Conexantu. Tato řada CX2584x není sice z těch nejlepších, patří ale mezi ty nejmenší, což je k tomuto účelu ideální. Obsahuje desetibitové převodníky, demodulátor pro PAL, NTSC i SECAM a demodulátor a stereo dekodér pro zvukové standardy BTSC, EIA-J, A2, NICAM, FM a AM, takže již k němu není nutné přidávat příliš součástek. Chlubí se i antialias filtrem a 4H adaptivním filtrem pro zlepšení kvality obrazu a odstranění nectností přenosových systémů. Digitalizace zvuku je svěřena čipu PCM1802, 24bitovému delta-sigma převodníku.

O přenos zdigitalizovaného signálu do počítače se stará obvod CY7C68013A od Cypress Semiconductor, s kódovým označením EZ-USB FX2LP. Je to klasický mikrokontrolér 8051, který je vybaven USB 2.0 tranceiverem a běžící z interní paměti RAM, která lze naprogramovat přes USB rozhraní. Nemusí se tedy dodávat s firmware a případné softwarové nedostatky je možné odstranit jen aktualizací software (ovladačů). Této možnosti ale využito není a k zavádění programu se používá EEPROM paměť Atmel 24C64AN o velikosti 64kB.

Zpět k videu. V prvé řadě musím říci, že testovat TV tunery za chvíli ani nepůjde, protože i analogové vysílání je tak zkažené digitálním kódováním s niterným bitrate, že člověk hodně přemýšlí, zda je to chyba vysílání nebo tuneru. Naštěstí lze analogové a digitální artefakty dobře rozpoznat a tím i stanice, které k testování jdou použít. Závěrečný výsledek tak vyznívá pro kvalitu tuneru poměrně dobře, obraz je bez znatelného šumu a barevně vyrovnaný. O něco horší je to s ostrostí, protože hrany objektů jsou lehce rozmazány, nejde ale o nic tragického.


Klepněte pro zvětšení obrázku

I zvuk si zaslouží pochvalu, je čistý a bez jakéhokoliv šumu, i když postrádá do značné míry hloubky, zato výšky jsou výborné a bez sykavek. Na tomto místě musím trochu pokárat dodávanou aplikaci, protože se mi zdá, že stereo separace je při jejím použití velmi malá. Při použití jiného programu je ale normální, je možné, že ji software od Leadteku snižuje (často lze o demodulátoru nastavit, čímž lze snížit množství šumu v signálu).
reklama