reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Leadtek WinFast PalmTop TV

17.3.2006, Radek Jahoda, recenze
Leadtek WinFast PalmTop TV
Nevím, co měl Leadtek na mysli názvem PalmTop TV, ale rozhodně se nejedná o TV tuner k Vašemu Palmu. Nebo se snad má používat na pláži pod palmami? Ať tak či onak, nic to nemění na faktu, že se jedná o další externí TV tuner pro USB 2.0 rozhraní. Na trhu jich je již pěkná řádka od různých výrobců a dokonce Leadtek jich již několik ve své nabídce má. Podívejme se, co přesně nám nabízí tento výrobek.
Popisovat software Leadteku je jako nošení dříví do lesa, přesto se u něho zastavme a popišme si ho, aby ani ti, kteří se s ním ještě nesetkali, nemuseli hledat v jiných článcích. Využil jsem i jednu z mých minulých recenzí, takže se nedivte, pokud jste už některé části někde četli.

Do systray se přidá prográmek s názvem WinFast Wizard, pomocí kterého lze spouštět jednotlivé aplikace a stará se také o příjem povelů dálkového ovladače. Stiskneme-li na dálkovém ovladači první tlačítko Power, tak se zobrazí dialogové okno, které nám umožní spustit TV aplikaci Winfast PVR nebo vypnout počítač.



Bohužel dlaší krok musíme provést myší nebo klávesnicí, protože na malém dálkovém ovladači chybí směrová tlačítka a tlačítko pro potvrzení.


Ovládání je intuitivní, panelu dominuje velké tlačítko pro zahájení nahrávání. Spodní tlačítka (zleva) slouží pro zahájení timeshiftu, uložení snímku (ozve se zvuk spouště fotoaparátu), otevření video souboru, nastavení programu, tlačítka +/- přepínají programy, předposlední tlačítko přepne na předchozí stanici a poslední slouží pro zapnutí surfování stanicemi.




Displej panelu mění v pravidelných intervalech barvu mezi růžovou, světle modrou, světle zelenou a žlutou, stejně tak blikají tři světýlka po stranách obou oken. Nevím, co bylo cílem tohoto chování, působí to impresivně, ale při delším používání to občas přivádí k šílenství. Pokud minimalizujete panel, tak se na hlavním okně objeví vě tlačítka pro přepínání programů a ovladač hlasitosti. Po najetí myší na postraní světýlka se zobrazí informace o nastaveném profilu nahrávání (vpravo nahoře) a naprogramovanými pořady (vlevo dole) a lze na ně i klepnout a zobrazí se nastavení zachytávání resp. nastavení plánovače. Při přehrávání se změní tlačítka na panelu, což je velmi praktické, ...



... a obraz z TV tuneru se zobrazuje v malém okně (tuto funkci lze vypnout).



Okno nastavování má stejné okraje jako okno videa. V první záložce se nastavuje zařízení videa (lze jen WinFast) a zařízení zvuku. To může být pouze zvuková karta, ale aplikace na toto nastavení nebere zřetel a použije vždy zvuk z našeho tuneru. Zde se nastavuje také profil pro nahrávání, lze nahrávat do MPEG se softwarovou kompresí (používá se enkoder od firmy CyberLink, takže kvalita je adekvátní - velmi dobrá), Windows Media Video nebo do AVI s libovolným nainstalovaným kodekem. Možná se to zdá malicherné, ale možnost zchytávat do AVI např. s DV nebo MJPEG kodekem je dosti důležitá, protože pokud budete chtít zachycené video stříhat a jinak upravovat, je MPEG naprosto nevhodný.


Na další záložce lze měnit parametry obrazu a je možné zapnout použití Video Mixing Rendereru 9 pro zobrazení videa.


Třetí záložka slouží pro nastavení stanic. Automatické vyhledání sice všechny stanice nenašlo, ale lze snadno změnit frekvenci kanálů, takže to není žádný problém. Stanice lze libovolně uspořádat v seznamu tlačítky vpravo, některé stanice lze označit jako oblíbené a posléze se přepínat pouze mezi nimi. Kanály s aktivními stanicemi jsou označeny "fajfkou".


Poslední záložka slouží pro plánovač, jeho možnosti řekne plně obrázek, výbornou vlastností je možnost po skončení úlohy počítač uspat nebo hibernovat, na další úlohu se pak počítač probudí.


Pokud použijeme nastavení země na Czech republic (PAL B/D), tak lze přepínat mezi zvukovými normami B/G a D/K klávesou A. Toto nastavení se pro všechny stanice zapamatuje i po ukončení programu. U aplikace na CD přepínání zvuku klávesou S přeskakuje přes dva módy a ve skutečnosti tak přepíná pouze dva ze čtyř, většinou jen mono a dual 1, zbylé dva stereo a dual 2 pak přeskakuje. Pokud vyberete položku z menu, tak funguje v pořádku. U novější aplikace z webu výrobce je ale tento problém vyřešen. Při volbě VMR9 a při přepínání módu vybraný mód pouze na obrazovce problikne, je to typické chování, když se nepoužije funkcí vykreslování VMR9, ale kreslí se přímo na obrazovku. Zvukové módy nelze bohužel přepínat dálkovým ovladačem. Pokud přepnete na zobrazení přes celou obrazovku (fullscreen), tak jsou oříznuty okraje videa. Jelikož tuner neumí teletext, tak ho neumí ani software.

Zajímavou vlastností je zachytávání rovnou na CD (jako VideoCD) nebo DVD disky, takže není nutné nejprve ukládat na disk a poté provádět mastering disku. Snímky lze ukládat ve formátech BMP, JPEG, TIFF nebo PNG. Zajímavá je funkce Channel surf, je to obdoba zobrazení více stanic najednou, ale zde se zobrazí pouze prázdná okýnka s číslem a názvem stanice a teprve po najetí myši se v něm zobrazí obraz. Počet zobrazených programů závisí na velikosti okna, minimálně čtyři a maximálně šestnáct. Nesmíme zapomenout ani na kvalitní deinterlace, který je rovněž od CyberLink.



Nezapomeňme ani na další dodávaný software, který rozšiřuje možnosti zpracování videa. Jde o obecně známé programy VideoStudio 9 SE DVD, Cool 3D 3.0 SE a DVD MovieFactory 4.0 SE, vše od firmy Ulead. Nezapomeňme ani na muvee pro automatický střih, dle mého názoru je ale úplně k ničemu (třeba ale budete mít jiný názor). Popisovat zde tyto programy ale není náplní této recenze.
reklama