reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Legenda se vrací - 19" LCD EIZO FlexScan S1910

15.9.2005, Pavel Kovač, recenze
Legenda se vrací - 19" LCD EIZO FlexScan S1910
EIZO byla vždy značka jedněch z nejkvalitnějších monitorů. Udrží si tento postoj i při současném rozmachu LCD manelů? V případě dnes testovaného modelu šáhla pro kvalitní S-PVA technologii. A jak si tedy vede EIZO FlexScan S1910 v praxi? Na to se záhy podíváme...

Ovládání monitoru



Jak jsem již naznačil v první kapitole, tak ovládání je řešeno dvojím způsobem. První - klasický - pomocí tlačítek na monitoru. Takto se monitor ovšem ovládá dosti špatně. Tlačítka jsou všechna stejná a podle hmatu nemáte šanci poznat, na kterém zrovna máte prst. Ovšem díky přiloženému softwaru se stává z noční můry procházka "růžovým sadem". Samozřejmě je nutné mít zapojený USB kabel. Pak již stačí myší nastavit jas či teplotu barev. Kdyby ovšem software umožňoval jen základní nastavení, tak by to nebylo EIZO. Právě díky velké promyšlenosti si můžete navolit celý profil pro každou aplikaci zvlášť. Při spuštění aplikace monitor plynule přejde do zvoleného profilu. Pokud si tedy nastavíte "sRGB režim" pro Photoshop a "Textový režim" pro internetový prohlížeč, tak je to radost pracovat.



V záložce "Color Adjustment" lze měnit vyvážení barev, tedy pouze u osobního nastavení. Přednastavené režimy jako je sRGB měnit samozřejmě nelze. Další záložka "Screen Adjustment" je použitelná jen pokud máte monitor zapojen přes analogový kabel a poskytuje klasické pohyby obrazem včetně automatického vyrovnání.

Teď ovšem přicházejí na řadu dvě velmi šikovné záložky. "Hot Key" a "Timer". V první si můžete nadefinovat klávesové zkratky pro jakékoli tlačítko monitoru. Pokud tedy nebudete využívat profilů pro různé aplikace, tak můžete ovládat monitor přes klávesnici a to včetně jeho vypínání a zapínání. V již zmiňované záložce "Timer" lze nastavit dobu, kdy má být monitor zapnut a kdy naopak vypnut. Pokud nechápete využití, tak vězte, že v takovém informačním centru by si věděli s touto funkcí rady.

Poslední záložka "Sound" je určena pro monitory vybavenými reproduktory a tak jsem ji nemohl otestovat, avšak věřím, že funguje také dobře. Takovéto programové vybavení není u monitorů vůbec běžné a tak si zasluhuje náš respekt a obdiv.


Odezva

Monitor má papírově dnes již jen průměrnou odezvu 16ms (resp. grey to grey 12ms). Jak je na tom v reálu?
Panel se honosí tím že používá technologii "OVERDRIVE", ta má zajistit ostrost u pohybujících se předmětů. Jak to přesně funguje? Monitor si ukládá poslední tři snímky, v těchto snímcích vyhledává objekty a jejich pohyb. Tím dokáže předpokládat jak se daný objekt bude pohybovat. A "připravit" na to následující snímek.



Testovací obrazec pro odezvu typu grey to grey hned odhalil nedostatek pro každého náruživého hráče. Tři viditelné čtverce nevěstí nic dobrého.



Ideální odezva je na tom ještě o chloupek hůře. Je tedy vidět, že specifikace nelhaly a odezva ve středních tónech je lepší. Jsou zde tedy vidět čtyři čtverce (i když poslední je opravdu slabý).

Při sledování filmů se jasně ukázalo, že rychlá odezva ve středních tónech (grey to grey) je pozitivum. I když šlo o papírově "pomalý" panel, tak sledování filmů byla naprosto bezproblémové. Jen při těch nejrychlejších pohybech došlo k rozmazaní a ztrátě detailů.

Hraní her bylo odpovídající panelu s 16ms. Občasné zprůhlednění hran objektů i při středně rychlých pohybech. Rozdíl mezi UT 2004 a Half-Life 2 jsem prakticky nezaznamenal.


Pozorovací úhly

Díky vyspělé výrobní technologii má monitor jedny z největších pozorovacích úhlů dneška. 178 stupňů v obou směrech je úctyhodné.



Při pohledu pod úhlem 45 stupňů nezaznamenáte prakticky žádnou změnu v obraze. Je vidět, že monitor v této kategorii exceluje.

Jak je vidět, tak ani ty největší úhly nejsou pro monitor problém. Docházelo zde jen k mírné degradaci barev, ale přechody byly stále plynulé.


Pohled z vertikálního úhlu je samozřejmě naprosto shodný s horizontálním. Znovu žádná změna v podání barev.

Není co dodat... snad jen - skvělé.


Podání barev

Byli jsme opravdu zvědaví, jak si monitor povede v této oblasti. 10-bitové vnitřní zpracování barev vyzdvihuje tento monitor nad většinu ostatních. Je v praxi poznat ono precizní zpracování barev?


Bílo černý přechod panel zvládal na jedničku. Bílá je bílá a černá je černá. Přechod jako takový je plynulý bez proužkování.


V přechodech nenajdete prakticky žádnou vadu. Všechny jsou plynulé bez žádného ditheringu. Při pohledu na tento testovací obrazec jsme dostali pocit, že se panel změnil v klasický CRT monitor.



I zobrazení fotografií je na tomto LCD panelu naprosto perfektní. Podání tmavých oblastí je přesvědčivé. V této oblasti je monitor na pomyslném vrcholu a jen těžko si představíte něco lepšího.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé

Monitor se i zde ukázal v tom nejlepším světle. Hodnoty 1/0 a 254/255 jsou ty nejlepší, jaké lze dosáhnout. Toto platí i při ručním seřízení gama křivky.


Podsvícení

LCD panely značky EIZO používají velký počet podsvětlovacích trubic. Právě díky tomu je podsvícení jedno z nejlepších. Snad jen v levé části obrazu je podsvícení lehce intenzivnější. To ovšem může být způsobeno konkrétním kusem.




Interpolace při nižším rozlišení


Čitelnost textu při rozlišení 800x600 je stále dobrá. Jen některá písmenka (zde například "N") působí jakoby byla napsána tučnějším fontem. I přes tyto neduhy jde o dobrý výsledek.


fotografie obrazce při nativním rozlišení.


Při změně rozlišení na 800x600 došlo jen lehkému rozmazání čar, ty ovšem zůstávají bílé (nešednou).


OSD menu

Samotné OSD menu je přehledné a dá se v něm nastavit vše potřebné. Díky dobrému softwaru se i dobře ovládá. Jediné dvě speciální funkce jsou: možnost nastavit průhlednost celého menu a gama korekce.



V prvním menu se nacházejí klasické možnosti, od nastavení barev přes volbu vstupu až po Power management. Zaměříme se na nejdůležitější položku, tou je nastavení barev.



Jistě jste si všimli, že u panelu nelze nastavit kontrast. Někdo to může pokládat za nedostatek, avšak monitor díky možnosti nastavit gama korekci a saturaci tuto "vymoženost" vlastně ani nepotřebuje. Co se týče nastavení barev, tak lze ručně zadávat teplotu po 100K. Samozřejmostí jsou předvolené hodnoty, zde se jedná konkrétně o "Text", "Picture", "Movie", "Custom", "WindowMovie" a "Viewer"


Celkové hodnocení

Hledat špatné vlastnosti na tomto panelu může jen absolutní perfekcionista, který by jistě řekl, že odezva je slabá a monitor má špatné ovládání (pomocí tlačítek na monitoru). Design monitoru je diskutabilní. Někomu jistě přijde strohý a nevýrazný. Někdo jiný naopak bude potěšen, že si EIZO zachovává vlastní image. Ať hledáte jak hledáte, špatných vlastností zkrátka příliš nenajdete. Tenký rámeček jen zakončuje tento velmi kvalitní LCD panel.


EIZO FlexScan S1910
Klady
Zápory
Podání barev je jedno z nejlepších (10-bit)
Prakticky dokonalé podsvícení
Velké pozorovací úhly
Kvalitní programová výbava
Velké možnosti v OSD menu - gama korekce
Možnosti polohování
Dobrá interpolace v ostatních rozlišeních
Záruční lhůta 5 let nebo 30 000 hodin provozu
Odezva by mohla být lepší
Ovládání monitoru tlačítky je nepohodlné
Vyšší cena
Orientační cena: 16 500 Kč bez DPH

LCD panel EIZO FlexScan S1910 zapůjčila firma Avnet,
české zastoupení společnosti EIZO NANAO, které tímto děkujeme
reklama