reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad W510 pro profesionály

11.6.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad W510 pro profesionály
Po prozkoumání zástupce řady Lenovo ThinkPad Edge se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely W, tedy mobilní pracovní stanice se 4jádrovými procesory a GPU NVIDIA. Očekávat tedy můžeme především vysoký výkon, ovšem i cenu.

Použitý hardware


Mozek počítače v podobě procesoru Intel Core i7-820QM by měl zajistit velmi slušný výkon především díky čtyřem procesorovým jádrům posilněným technologií Hyper-threading a pak technologií Turbo Boost, jež by měla v případě jednoho zatíženého jádra základní frekvenci 1733 MHz posílit až o 1333 MHz. Celková konfigurace Turbo Boost je 2/2/8/10, což znamená, že tři nebo čtyři zatížená jádra by měla pracovat na 2000 MHz.



Jenomže, jak jsme se mohli již několikrát přesvědčit, teorie a praxe jsou ohledně Turbo Boost často odlišné. Při renderování pomocí Cinebench R10 nebo počítání benchmarku Fritz Chess Mark s využítím jednoho threadu se frekvence procesoru divoce přepíná mezi cca 2666 MHz a maximálních 3066 MHz, přičemž těch dosáhne procesor jen opravdu zřídkakdy, protože jednotlivá jádra si ubohý thread přehazují jak horkou bramboru. Při využití všech jader s využitím Hyper-threadingu pak procesor zůstal pouze na základní frekvenci 1733 MHz (ovšem při 4 threadech odpovídajících počtu fyzických jader byla frekvence již reálných 2000 MHz). Přesto byl ale jeho výkon celkově velmi dobrý.

Core i7-820QM je jinak založen na jádru Clarksfield vyráběném 45nm procesem, má k dispozici 4x 256 kB cache druhé úrovně a 8 MB tzv. Smart Cache (L3 cache). Jeho řadič podporuje dvoukanálový přístup k pamětem DDR3 s frekvencí až 1333 MHz, i když zde byly využity moduly na frekvenci pouze 1066 MHz.



Těch byly celkově 4 GB, a to konkrétně ve dvou modulech Elpida PC3-8500F (1066 MHz) s časováním CL 7-7-7-20-27.



Model základní desky identifikovala utilita CPU-Z jako 43193BG , která využívala čipovou sadu Intel QM57. BIOS jsme aktualizovali na nejnovější 1.19 z 27. dubna a zajímá nás také sběrnice PCI Express, protože přes tu je připojena grafická karta. Zde Lenovo nezklamalo a využilo plnou šířku 16 linek.



Grafická karta NVIDIA Quadro FX 880M s kapacitou 1 GB DDR3 RAM jistě potěší profesionály, ale již ne tolik hráče protože výkonnostně stojí zhruba na úrovni NVIDIA GeForce 9800M GS, ale pro hry tento notebook určen není. NVIDIA tuto kartu přímo určila notebookům o velikosti 15,6" a grafický čip vybavila 48 CUDA jádry a 1 GB paměti GDDR3 připojila pomocí 128bitové sběrnice. Co se týče frekvencí, pak jádro pracuje na 550 MHz, jeho shadery na 1210 MHz a paměti na 790 MHz, přičemž celková maximální spotřeba karty činí 35 W.



Nakonec se zmíníme o pevném disku Seagate Momentus 7200.4 (ST9500420AS) s kapacitou 500 GB, otáčkami 7200 RPM, 16MB vyrovnávací pamětí a vyhledávací dobou 11 ms. Ten by měl poskytnout slušný výkon především díky vysokým otáčkám.


Instalovaný software


Kromě nainstalovaného operačního systému Microsoft Windows 7 Professional v 64bitové verzi a zkušební 60denní verze Microsoft Office 2007 a Microsoft SQL Server 2005 nás už Lenovo zde nezatěžuje velkým množstvím potenciálně nechtěného software a především nechává otázku bezpečnosti na nás. Nestane se tedy, že ihned po zapnutí na nás vybafne časově omezená verze bezpečnostního software, který se stará o ochranu před malware, nebezpečným obsahem na internetu a podobnými záležitostmi.

Při bootu nám počítač nabídne možnost stisknutí modrého tlačítka ThinkVantage, po čemž nenabootuje OS Windows, ale ThinkVantage Rescue and Recovery 4 pro záchranu dat zkopírováním na externí úložiště, plnou obnovu systému z předchozí zálohy nebo rychlé obnovení systému ponechající námi uložená data na disku počítače tak, jak jsou. Pokud máme zájem, můžeme si otevřít rozšířené možnosti, kde najdeme navíc i možnost vstupu do nastavení BIOSu (počítač se restartuje a otevře BIOS), pak si lze otevřít internetový prohlížeč Opera a stáhnout potřebná data, namapovat vzdálený disk, diagnostikovat hardware (CPU, disk, paměti, základní desku, mechaniku, či dokonce klávesnici a myš) či spustit boot z jiného média.

V samotném operačním systému trpělivě čeká centrum Lenovo ThinkVantage Toolbox od PC-Doctor (bohužel je řada součástí v anglickém jazyce), až si jej povšimneme, spustíme a začneme se probírat jeho nabídkou. Mezi tu patří System Health starající se o "zdraví" vašeho počítače. Můžeme se zde přesvědčit o provedených zálohách, statusu pevného disku, baterie, zda není problém ve výkonu či aktuálnosti softwaru a ovladačů a také si naplánovat kontrolu hardwarového vybavení.



Záložka Security & Networking nám ukáže, zda máme dostatečnou ochranu proti virům a vůbec malware, podá přehled o internetovém přístupu, heslech, sdílených datech a tiskárnách, nastaví čtečku otisků prstů a softwarový firewall.

Ultimate Business Tool je takový malý agitátor nabízející doplňky přímo od Lenova, poučující o možnostech nástrojů ThinkVantage a slouží také jako informační centrum, jehož prostřednictvím nám Lenovo dává najevo, jaké vyvstaly problémy či návrhy na vylepšení a správu systému.

Diagnostics hovoří samo za sebe. V této záložce najdeme nástroje pro provedení diagnostiky celého systému nebo jeho komponent a součástí, dále si můžeme vytvořit bootovací médium pro diagnostiku, prohlédnout si informace o systému a případně nás může Device Management Alerts upozornit na bezprostřední nebezpečí.

Nezapomeneme také na samostatný nástroj Power Manager, kde si můžeme jednoduše pomocí posuvníku nastavit počítač na vysoký výkon, nebo maximální spořivost. Zjistíme také počet proběhlých napájecích cyklů baterie, výkon připojeného napájecího adaptéru a také nastavit tzv. battery stretch. To znamená volbu věcí, které se mají při napájení systému z baterie deaktivovat a jde o nastavení displeje (jas, rozhraní Aero i obnovovací frekvence), bezdrátová rozhraní, vypnutí mechaniky a zvuku a dokonce i volbu "úsporné tapety" na plochu.

Pouhým přesunutím jezdce z high performance na high energy savings nám počítač začne v klidu spotřebovávat místo 30 W jen kolem 15 W i méně, pokud je v absolutním klidu. A to při současně zapnutém Wi-Fi. Více si o spotřebě povíme v příslušné kapitole.


reklama