reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad W510 pro profesionály

11.6.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad W510 pro profesionály
Po prozkoumání zástupce řady Lenovo ThinkPad Edge se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely W, tedy mobilní pracovní stanice se 4jádrovými procesory a GPU NVIDIA. Očekávat tedy můžeme především vysoký výkon, ovšem i cenu.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost.

Teploty byly měřeny ve 25°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o zbylá se postaral Prime95. Z výsledků v tabulce je také patrné, že především teplota procesoru není nijak nízká, ale jde o dlouhodobou maximální zátěž v teplém okolním prostředí. S chlazením procesoru na co nejnižší úroveň si tedy tento ThinkPad hlavu neláme, ale aspoň se nám to odrazí v celkově nízké hlučnosti, takže ani v nejvyšší zátěži počítač příliš "neřve".

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
47 °C
93 °C
GPU
48 °C
88 °C
HDD
36 °C
44 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Teploty šasi vypadají celkem normálně, ovšem v blízkém okolí výfuku chlazení je opravdu horko. Trošku nepříjemná by mohla být také vyšší teplota klávesnice či spodní části notebooku na levé straně.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na šestičlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 57 Wh (5,2 Ah) při 10,7 V. Ta je na takovýto počítač jasně podprůměrná a dokazuje to pouze, že Lenovo se ani nesnažilo ohledně výdrže ThinkPadu W510 na baterie zapůsobit. Přesto nám ale nabídlo řadu nástrojů, kterými budeme moci snížit spotřebu, jak bylo popsáno v kapitole o softwarovém vybavení. My jsme pro otestování výdrže v klidovém režimu (IDLE) využili nabízených možností, které díky odpojení nepotřebných součástí a snížením výkonu dokáže patřičně srazit celkovou spotřebu.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
2:48
0:41
Spotřeba
18 W
70 W

Výdrž na baterie ale i tak skutečně není nijak vysoká a řadí se přinejlepším k šedému průměru. V zátěži tento počítač byl již nastaven na maximální výkon, čemuž také odpovídala patřičně zvýšená spotřeba a současně velmi malá výdrž na baterie.



Nyní se ještě podívejme na graf týkající se porovnání spotřeby jednotlivých testovaných notebooků. Ukazuje se spotřeba daná spuštěným zátěžovým testem Furmark, kdy procesor měl v podstatě dovolenou, protože zpracovával jen 1 thread. Pokud jej ale zatížíme ještě pomocí Prime95, aby byl i s grafikou plně vytížený, dostaneme se na hodnotu kolem 100 Wattů spotřeby. Jistě nás tedy potěší, že zde máme ještě rezervu nějakých 35 W u dodávaného napájecího zdroje.


- zátěž - Furmark -


reklama