reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad X201 Tablet: na práci s dotykem

10.8.2010, Jakub Doležal, recenze
Lenovo ThinkPad X201 Tablet: na práci s dotykem
Představte si notebook, který nebudete chtít ovládat přes klávesnici, či touchpad. Představte si necelé 2 kilogramy inženýrské dokonalosti, které již nebudete chtít pustit z ruky. Přesně takový je nový ThinkPad X201 Tablet.

LCD displej


U většiny notebooků se obrazovka skládá pouze z LCD panelu, avšak u tabletu je navíc ještě dotyková vrstva. V tomto případě je obrazovka složena z IPS panelu s úhlopříčkou 12,1“ a rozlišením 1280 x 800 pixelů. O podsvícení panelu se stará LED technologie. Povrchová úprava je naštěstí matná, lesklý povrch by byl pro tablet velmi nevhodný.

Dotyková vrstva pochází od společnosti Wacom, která se specializuje na všemožné aplikace dotykových vrstev. Poměrně nedávno byl v redakci otestován výrobek tohoto výrobce, jednalo se o tablet Wacom Intuos4 L. Vraťme se ale k naší X201, kde byla použita vrstva s možností multi-dotykového ovládání. Panel reaguje na stisk pera, avšak také na bříška prstů. Jaké je ovládání v praxi se dozvíte v další kapitole, nyní se podíváme na pozorovací úhly.



Čtenáři, kteří se vyznají v zobrazovacích technologiích, jistě ví, že následující řádky budou v ryze pozitivním duchu, neboť technologie IPS je na tom o hodně lépe, než klasické TN. Výraznější podání barev a také lepší pozorovací úhly. Pokud se na obrazovku tabletu díváme zpříma, nedochází k žádnému zkreslení a vše je tak, jak má být.



Při zaklonění dojde ke ztmavení obrazu, ale barvy se neinvertují, takže je možné sledovat stále stejný obraz jako při pohledu zpříma. Zde se již většina TN panelu dostává do úzkých a obraz začíná deformovat.



Podobná situace nastává i při naklonění panelu směrem dopředu. Znovu dojde pouze ke ztmavnutí obrazu, ale výsledný obraz zůstává stále velmi dobře čitelný. I v tomto případě je většina notebooků nesledovatelná.

Pohled z boku taktéž nabízí tmavší nezměněný obraz. Nicméně ve všech polohách má tento panel přeci jen malý nešvar, který pravděpodobně způsobuje dotyková vrstva. Na panelu jsou totiž viditelné odlesky, které poněkud snižují čitelnost. Focení proto probíhalo za intenzivního světla, aby je bylo možné pozorovat. Nejlépe je tento jev viditelný právě na poslední fotografii.



Ve venkovním prostředí se intenzita odlesků samozřejmě vystupňuje, ale i tak je na tom panel velmi dobře. Pokud plánujete tento tablet zakoupit a používat převážně venku, doporučuji kontaktovat distributora a pokusit se objednat konfiguraci s displejem pro venkovní použití, která je v konfigurátoru na eshopu amerického Lenova.


Webkamera


V horní části víka displeje umístil výrobce webkameru a lze tak snadno volat např. přes Skype. Bohužel stále se ještě objevují modely s malým rozlišením a ani ThinkPad X201 Tablet není výjimkou. Maximální rozlišení 640x480 je v době nastupujícího HD obrazu málo. Videohovory jsou v rámci možností použitelné, avšak na vyfocení dokumentů je rozlišení nedostatečné.



Ke komunikaci s kolegy potřebujete také mikrofon a ten je v tomto tabletu použit celkem 2x. Ve výsledku je tak vykryt celý prostor před notebookem a vy se tak nemusíte zbytečně naklánět ke spodní části víka displeje, kde jsou mikrofony umístěné.


Zvukový systém


Reproduktory jsou umístěny v přední části a svým zvukovým projevem zaostávají za většinou ostatních notebooků. Zvuk má „plechový“ charakter a navíc je při práci zakryjete předloktími, takže je nutné přidat na hlasitosti. Pro poslech tedy raději použijte sluchátka, či bezdrátový headset.


Ergonomie


Po několika slabších místech se dostáváme k ergonomii, která je jedním slovem vynikající. Lenovo má s výrobou a vývojem notebooků bohaté zkušenosti a na kvalitě notebooku je to znát. Asi nejvíce zaujme klávesnice, která již několik let patří k tomu nejlepšímu na trhu. Promyšlené rozložení kláves, spolu s jejich ergonomickým tvarem dovolí velmi rychlé psaní bez přehmatů a nízký zdvih zmenšuje namáhání rukou.

Také zkosená přední hrana a oblast opěrek je provedena na výbornou. Při delším psaní totiž nevznikají otlaky na zápěstí, které rozhodně nejsou ničím příjemným. Ostatně i rozložení všech kláves nenutí k neustálému přesunu rukou po klávesnici.

K ergonomii také zcela jistě patří polohovací zařízení a ty jsou na notebooku hned dvě. Jednak je to legendární červený Trackpoint, ale nově také touchpad, který na předchozích 12“ modelech chyběl. Oba způsoby ovládání jsou velmi pohodlné, nicméně mála plocha touchpadu je při delším používání znát, a tak jsem raději používal Trackpoint.


reklama