reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.8.2010, Jakub Doležal, recenze
Představte si notebook, který nebudete chtít ovládat přes klávesnici, či touchpad. Představte si necelé 2 kilogramy inženýrské dokonalosti, které již nebudete chtít pustit z ruky. Přesně takový je nový ThinkPad X201 Tablet.
dastydh (2) | 11.8.201018:12
na jedné fotce je vidět číslo pro instalaci win 7
Odpovědět0  0
James07 | 11.8.20101:08
Ta výdrž na loud mě normálně rozesmála. Nekecám :­-D Něco přes 1 hodinu to je na tablet pc síla. Na doma si koupím radši pořádný grafický tablet k počítači. Ta 1 hodina výdrže je spíš než výdrž UPS ­- záložní zdroj.
A pokud samozřejmě vyrábějí lepší baterii, tak se již změní nejenom váha, ale většinou i rozměry, obvykle trčí baterie ven. A jak jsem ještě četl ten první komentář, tak sem nevěřil svým očím, ­(kromě grafického výkonu, ten dle mě není na takovém stroji potřeba­) že něco takového si dovolí Lenovo prodávat. Ještěže nás nikdo nenutí si to koupit. To mi z toho vychází mnohem lepší si koupit předchůdce x200, který má aspoň tu výdrž někde jinde ...
Odpovědět0  0
Marena_Mara (4) | 10.8.201020:26
Souhlasím s autorem článku a s některými komentáři.
Sám vlastním Lenovo ­(řada T­/R­) jak firemně tak soukromě a nenechám na něj dopustit.
Je pravda, že za cenu notebooku jsem si mohl pořídit už nadupanější notebook od konkurence, ale kdo jednou okusí IBM ­/ Lenovo, tak už většinou nic jinýho nechce.
Na hry mam PC a notebook mam pro běžnou práci. Je naprosto tichý, žádný hučení a pokud ho mam na klíně, tak se nemusim bát o ­"plodnost­" :­-­)
Navíc se silnější baterií výdrž 9 hodin.
Odpovědět0  0
JoHnY2 (45) | 10.8.201022:27
Ja bych este dodal, ze i HP a Dell umej vyrobit strojecky podobnejch kvalit. Dellu se hodne povedly plechovy Latitudy E a Posledni HP EliteBooky jsou taky velmi dobry. Asi nemaj primo obdobu X201t ­(HP mozna jo­), ale pro Tcka a Rka jsou to uplne kompetentni konkurenti.

Ale ThinkPad je ThinkPad :­-­)
Odpovědět0  0
Jaromír Podzemný | 26.8.20108:34
Dell Latitude XT2. Jako tablet podstatně lepší varianta. Se základní baterií cca 6h a s přídavnou 11,5. Slabší CPU, ale pro tablet naprosto dostatečné. Hodinová výdrž v load u lenova je k smíchu.
Odpovědět0  0
elzet | 10.8.201014:25
Těm, kteří zde opět budou kritizovat HW výbavu a ­"nízký výkon­" X201 ­- jste vedle.
Smiřte se s tím, že ne všeichni potřebují mít v „noubůku“ brutální ­"powa­", aby si zapařili po cestě na kolej.
ThinkPad­-y byly ­- a zatím, přes „cost cutting“ snahy lenova ­- jsou stále především pracovní nářadí. Tomu je podřízeno vše, od designu, doplňující služby až po ThinkVantage software. Ten hardware vydrží jakékoliv zneužívání – na X60t jsem v zavřeném stavu bez následků stál, R61i mi svého času sklouzla ze stolu na podlahu a udělala díru do lina a dál fungovala na 100%, ani škrábanec nebo prasklina. Stát se mi tohle s Acerem nebo podobnou Tesco kvalitou, tak ho asi zametu na hromádku.
Design je funkční, ošklivé je to jak noc, ale plní to svůj účel. Ale podobně, jako auto nejezdí na metalízu, notebook nefunguje na lesklé plasty. Mnohem víc, než podsvícené logo oceníte, že se vám to za rok nerozpadne ­(viděl jsem Acer, kterému po dvou letech běžného, nijak hrubého zacházení doslova odpadlo víko. Jako úplně pryč.­)
Mám parametricky podobného předchůdce recenzovaného stroje, tedy Lenovo X200t ­(C2D L9400@1,86GHz, 4GB RAM, 128GB SSD­), před ním mi sloužil IBM X60t – používám ho především jako digitální skicák, který má s 8mi článkovou baterií výdrž kolem 5ti hodin ­(kreslení ve Photoshopu nebo Alias Sketchbook, zapnutá Wi­-Fi, 75% jas­), pokud člověk hodně šetří, může se dostat k 8mi, nebo v režimu ­"ebook reader­", kdy si jen v posteli čtete něco z PDF, až na 9,5 hodiny.
HD4500 od Intelu už taky nejsou ty ořezávátka z roku krále Klacka ­(i915GM, 945GM­) – prakticky denně pracuji i s 3D softwarem, převážně s Autodesk Maya, a není s tím zásadnější problém. Snad mě nezabanují za reklamu, ale na http:­/­/www.elzet.cz­/portfolio.html si udělejte obrázek sami, co lze i na tomhle ­"ořezávátku­" bez potíží vtvořit. Ano, u větších scén to chce rozumně rozdělovat vrstvy atd., a také bych v tom nejraději měl nV Quadro FX řady, ale bohužel. Jediný výrobce, který snad bude nabízet tablet PC s dedikovaou grafikou má být Fujitsu, byla o tom zmínka nedávno, ale nemůžu to teď dohledat.
V článku jsem nenašel zmínku o tom, že i 201, stejně jako všechno od IBM, resp. lenova před ní, má dotykovou technologii od Wacom­-u ­(tzv. Penabled­), takže po doinstalování driverů funguje krásně jako ­"kreslící­" tablet. Ten displej je skutečně luxusní, IPS je IPS a podání barev a hlavně pozorvací úhly se s TN krámy nedají srovnávat.
Cintiq od Wacomu srovnatelné velikosti stojí kolem 30K, tady si přihodíte dalších 10 a máte k němu notebook „zdarma“, jak by řekl Horst Fuchs.
Pochvalu by si zasloužila i ThinkVantage suite, protože na rozdíl od bloatware, které mnohdy výrobci připalují, tohle není žádnej „junk“, ale skutečně užitečné programy, zejména Access Connections a zálohovací Rescue&Recovery.
Příprava pro 3G – zájemcům můžu doporučit modul od Ericsonu, v CZ za něj zaplatíte asi 1500 kocourkovských peněz a krom 3G konektivity dostanete ještě GPS. S route 66 to překoná autonavigaci, i tu s Pavlem Liškou :­) Instalaci zvládne každý, kdo umí použít křížový šroubovák a pozná od sebe červenou, bílou a černou barvu ­(myslím, že tam byly tyhle 3 drátky :­) ­)
Ovládání Tablet PC ­- a co třeba rozpoznávání psaného textu, které mimochodem funguje pro angličtinu perfektně a pro češtinu více než dobře? MS OneNote umožňuje psát rukopisné poznámky a pak je celé převede na text ­(třeba několik stran­). Jak jsem psal, anglicky psaný text to „sežere“ prakticky 100%ně, pokud nepíšete jako úplný dobytek, čeština je o něco horší, ale stále dobře použitelná.
Suma sumárum, musím souhlasit, že od doby, co jsme „postižený“ Tablet PC, bych i přes některé nevýhody neměnil. Výkon notebook s rozměry trošku přifouklého netbooku, nízká váha, velká výdrž a Wacom tablet – postavte tomu soupeře. ­/ a ne, ModBook Pro se nepočítá, protože stojí minimálně dvojnásobek a nemá klávesnici ? ­/

Odpovědět0  0
Richmond (151) | 10.8.201014:49
Já před lety používal X61 a mohu 100% souhlasit s tím co píšeš ­(tehdá ještě s Vistama kde chybělo rozpoznávání češtiny­). Win7 už ­"žerou­" i prasáckou češtinu ­(a to je co říct­) takže bez obav ;­)
Na dotyk. ovládání se dají Win přizpůsobit ­(počínaje naučením tlačítek kolem displeje nebo na tělu a změnou GUI konče­) takže žádný problém. Holt je tady pořád dost lidí, ktří mrknou na papírový údaje a tím to pro ně končí...
Odpovědět0  0
pxn | 10.8.201011:18
Skoda, ze si drk22 neuvedomil, ze tablet PC jsou pro specificke zakazniky, kteri opravdu nepotrebuji integrovanou 3D grafiku nebo silny procesor. Tablety jsou hlavne pro pracovniky v terenu nebo na cestach, kteri musi zadavat data ve stoje nebo chteji kreslit. Idealni jsou napriklad pro ­"digitalni­" vytvarniky na kresleni a skicovani ­- drazsi modely ­(lenovo, hp, fujitsu­) obsahuji tablet wacom, ktery ma pritlak a pri dokoupeni lepsiho pera se s nim skvele kresli. Z toho plyne i vyssi cena a vyssi spotreba ­(mrknete na ceny samotnych profesionalnich tabletu wacom ­- konkretne na jejich lcd modely PL nebo cintiq a bude vam vsechno jasne­). Jen me mrzi, ze tato recenze opet ­(jako zadna jina na ceskem netu­) nic nerika prave o kvalite a moznostech kresleni ­(chapu, ale zeto zajima opravdu malo ctenaru­) ­- o jiste nepresnosti pera na okrajich obrazovky, citlivosti apod. Na tyto informace si zajdete napr. na celkem vycerpavajici stranku tabletpcreview.com. Vetsinu uzivatelu totiz bohuzel zajima pouze dotykove ovladani prsty ­(ipad manie­), ktere je podle me na techto pocitacich diky neuzpusobenemu interfacu windows nevhodne ­(viz obtizne zavirani oken pres male ikonky apod.­)
Jinak musim rict, ze lenovo ma v cechach silene obchodni zastoupeni ­- pokud totiz tento drazsi model chcete videt ­"na zivo­" driv nez ho koupite, tak si vas prehazuji jak horky brambor a tvrdi, ze az ho nekdy budou mit k testovani, tak se vam ozvou. O nic lip na tom neni HP. Nejlip ­- co se tyka zastoupeni, nikoli zpracovani notebooku ­- je na tom Fujitsu. Jsou ochotni vam testovaci tablet pujcit na par dni i domu.
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 10.8.201023:30
Ale uvedomil. Jen nechape to nesmyslne spojeni mizerna grafika = nb na praci.. A zduvodneni pouze 2gb 32bit systemem. Navíc on snad v článku někdo zkoušel práci s tabletem v terénu? Zkoušel ho požíbat na grafiku? Z toho textu pouze vyplynulo, že ovladani za moc nestojí. A výdrž bych čekal někde na 2­-3násobku 2h vážně není moc...
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 10.8.201010:38
Nezlobte se na mě, ale to si snad děláte srandu. Hw vývbava NB­/tabletu hrůza ­(omlouvat 2gb ram 32bit systémem..­). Ovládání tabletu dle recenze za moc nestojí. Výdrž pod psa, výkon nicmoc. ­(zvlášť věta ­"U tabletu se nepředpokládá herní nasazení, ale spíše pracovní nasazení a na tu činnost Intel GMA HD bohatě stačí.­") Podle autora je práce na NB asi jen práce ve wordu a prohlížení netu ne? Zvuk pod psa. Ty fotky IPS LCD jsou otřes, to se tak nepovedli nebo je to skoro stejné jak TN? ­(Hlavně že má matný povrch a problémem jsou odlesky..­) Výstup na externí monitor jen analog? A takhle celý článek. Na konci exkluzivní cena a hodnocení jako ­"super výrobek­". Btw. Zvláště ta výdrž na baterku je na tak málo výkonný hw otřesná...
Odpovědět0  0
Nolwendil (16) | 12.8.201010:15
No autor hlavně asi neví, co je to PAE, a že už 32bit Windows Vista si umí poradit s víc, jak 3GB RAM. Windows 7 nejsou žádnou výjimkou. Takže tento notebook by klidně mohl mít 4GB RAM už v základu. Ale tak to je spíš chyba českého zastoupení Lenova, že není schopné udělat notebooky plně konfigurovatelné tak, jako v USA. Nejlepší je si ten Thinkpad nechat někým z USA přivézt...
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 15.8.201016:13
PAE samozřejmě znám, nicméně zásahy do registru nemám příliš v oblibě. Hlavně ThinkPady jsou na práci, nikoliv na tweakování po večerech.

Jen pro upozornění u Windows 7 je maximální strop 4 GB. viz: http:­/­/msdn.microsoft.com­/en­-us­/library­/aa366778­(VS.85­).aspx

Pokud jde o Lenovo, tak také cítím nespokojenost s nabízenými konfiguracemi u nás, je otázka, do jaké míry jsou to čeští zástupci schopni ovlivnit.

U tohoto ThinkPadu by však 2 GB měly stačit.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.