reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky

11.6.2012, Jan Vítek, recenze
Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky
V dnešním netradičním článku si vyzkoušíme několik NAS serverů, a to velmi levné i několikanásobně dražší. Cílem je zjistit, co dostaneme za své peníze, respektive co navíc nám především z hlediska výkonu nabídnou dražší NAS oproti levnějším...

QNAP TS-219P II Turbo NAS (samostatná recenze)


Nejdražším modelem v tomto testu je TS-219P II od společnosti QNAP, která je stálicí na trhu s těmito produkty. Nejde ale přitom o papírově nejsilnější model, protože tím je Netgear ReadyNAS Ultra2 vybavený procesorem Intel Atom a dvěma gigabitovými ethernetovými porty. Tento model má "pouze" 2GHz procesor Marvell založený na architektuře ARM, jeden port 1Gbps Ethernet a také u něj nenajdeme rozhraní USB 3.0.

Na druhou stranu mu ale nechybí dvě rozhraní eSATA pro rozšíření základní kapacity dané dvěma pevnými disky, což se cení a vyhlášený je také firmware QSM (QNAP Storage Manager) 3.5, který je neustále vyvíjen. TS-219P II přichází v bílé krabici, z níž můžeme dobře vyčíst jeho přednosti, ovšem my raději použijeme tabulku:

Model
QNAP TS-219P II Turbo NAS
Procesor
Marvell 2 GHz (ARM)
Paměť
512 MB DDR3 RAM, 16 MB Flash (DOM)
Podpora HDD, FS a RAID
2x 2,5"/3,5" Serial ATA 3 Gbps (Hot-Swap)
interní: EXT3, EXT4
externí: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+
Standard, JBOD, RAID 0 / 1, Online RAID
LAN
1x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
USB, apod.
1x USB 2.0 vepředu
2x USB 2.0 vzadu
tiskový server, data, USB UPS
eSATA
2x eSATA vzadu
LED kontrolky apod.
Status, LAN, USB, HDD 1, HDD 2
otvor pro zámky Kensington
tlačítko pro zálohování (One Touch Copy)
Rozměry
168,5 (V) x 102 (Š) x 225 (H) mm
Hmotnost bez disků
1,28 kg bez disků
Hluk
20,47 dB bez disků
20,77 dB s disky
chlazení disků pomocí 70mm ventilátoru
Spotřeba
8 W ve spánkovém režimu
16 W v aktivním režimu (se dvěma disky)
Podpora standardů, apod.
CIFS/SMB (Plus DFS Support)
AFP
NFS (v3)
FTP
WebDAV
IP Filter
Network Access Protection s Auto-blocking
HTTP/HTTPS
FTP with SSL/TLS (Explicit)
SFTP
iSCSI
Apple Time Machine
Remote Replication Server
DDNS
SNMP (v2 & v3)
Operační systém
QSM (QNAP Storage Manager) 3.5 (Linux)

Povrch QNAP TS-219P II se skládá většinou z černého plastu s matným povrchem, v němž je zasazen pruh stejně zbarveného, ale lesklého plastu, který se táhne přes přední panel až dozadu. Tato nižší řada NAS od QNAP tedy nemá schránku z kovu jako modely vyšších řad, ovšem to nebude vadit, protože o chlazení se stejně stará ventilátor a plast působí odolně.



Největší část předního panelu zabírají čela dvou šuplíků pro pevné disky, které v sobě mají dvě velké podlouhlé packy, za něž můžeme disky snadno chytit a během okamžiku je odpojit a vysunout. Oproti vyšším modelům tu sice chybí zámky pro zajištění před odpojením, ovšem to u zařízení určeného především pro domácnosti není nutné.

Lesklý černý pruh má pak v sobě jeden z celkových tří portů USB 2.0, nad nímž máme hned tlačítko One-touch Backup pro zálohování jedním stiskem a ještě výše je hlavní vypínač. Pak už tu jsou pouze LED kontrolky udávající status celého zařízení, aktivitu sítě LAN, aktivitu rozhraní USB a nakonec aktivitu obou pevných disků.



Hned vedle v levém boku ještě máme průduchy, kudy bude vstupovat čerstvý vzduch určený pro chlazení hardwarového vybavení a v zadní části na nás už vykoukne plechový panel s ventilátorem pro chlazení disků i systému. Vedle toho tu je jednak kulatý napájecí konektor pro adaptér, na opačné straně od něj otvor pro zámky Kensington, hned nahoře zase malý otvor pro obnovení továrního nastavení, a pak tu jsou dva zbylé porty USB 2.0 společně s RJ-45 gigabitového Ethernetu, a nakonec dva porty eSATA.


Příslušenství


Dodávané příslušenství NAS od QNAP se asi nejvíce blíží modelu D-Link DNS-325. Máme tu průvodce instalací a informace o záruce, disk s doprovodným softwarem, podobně vypadající napájecí adaptér a také úhledně zabalený ethernetový kabel. Na něm sedí malá kartička, kde nás výrobce ujišťuje, že nám bude i nadále zdarma poskytovat nejnovější verze firmware. A to u této firmy rozhodně není k zahození, protože její firmware patří ve své kategorii k tomu nejlepšímu.


reklama