reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG D2342P Cinema 3D: neuvěřitelně pasivní

5.9.2011, Jakub Doležal, recenze
LG D2342P Cinema 3D: neuvěřitelně pasivní
Vlna 3D obrazu zasáhla i stolní počítače a nám se pro dnešní test podařilo získat nový 3D monitor od LG. Zapomeňte na těžké a blikající brýle, LG přibalilo lehoučké polarizační brýle. Aktivní 3D je mrtvé, ať žije pasivní 3D, nebo ne?
V oblasti stereoskopického zobrazení je v posledních měsících nebývale rušno a výrobci chrlí jeden 3D produkt za druhým. Pokud se v tom zmatku už nevyznáte, doporučuji nedávný technologický článek o 3D. V kapitole s nabídkou produktů jsem zmínil LG, jež na nás chystalo nové produkty s pasivním 3D. Korejský výrobce také spustil kampaň, v které si „utahoval“ z konkurenčního řešení prostorového obrazu a vytvořil skoro desítku často velmi vtipně pojatých reklam.

Jenže reklama a realita se často dost liší, proto jsme se chtěli sami přesvědčit, jak se věci mají. Neuplynulo ani několik týdnů a do redakce dorazil benjamínek pasivních 3D monitorů, přivítejte LG D2342P.


- klikněte pro zvětšení -

Vybalený monitor dává již na první pohled jasné znamení, že jeho místo je u stolního počítače či notebooku. Po 27“ monitorech HP a Samsung se dnes vrátíme mezi 23“ modely. I tato úhlopříčka je totiž dostatečná, ale především pro práci, na multimédia by se dnes hodilo spíše něco většího.



Co však mohu tomuto modelu vytknout, je dost omezená polohovatelnost a nízká tuhost celé konstrukce nohy monitoru. LG D2342P se umí naklánět směrem dopředu a dozadu s tím, že záklon mu jde výrazně lépe. Do stran jej to inženýři v LG nenaučili a stejně tak se neumí zvednout, natož pak natočit do vertikální polohy (pivot).

Na omezenou pohyblivost jsem u takto levných monitorů zvyklý. Čím mě ale D2342P zaskočil, byla chatrná tuhost. Při jakékoliv manipulaci s obrazovkou jsem si stále říkal: „Tak a teď tam něco praskne a celé to padne k zemi.“ Naštěstí se tak nestalo, a jelikož mám v ruce model, který viditelně prošel několika páry rukou, je možné, že je na vině i únava materiálu. Více ve videu v následující kapitole.


- klikněte pro zvětšení -

Ovládací prvky nejsou moderní dotykové, nicméně nové neznamená lepší a klasické hardwarové klávesy na D2324P jsem ovládal s daleko větší jistotou, než kdejakou dotykovou plochu. Pouze mě zarazila absence jakýchkoliv popisků.


- klikněte pro zvětšení -

Odvrácená strana monitoru toho k pokoukání zrovna moc nenabízí. Viditelné je pouze vybrání pro konektory a ventilační průduch v horní části monitoru. Moderní monitory s LED podsvícením však už netopí tolik jako starší „trubicové“ modely. Mám na stole Lenovo L220x a z hlediska teplot bych měnil hned.


- klikněte pro zvětšení -

Velké množství nových monitorů, možná i naprostá většina, přichází s vertikálně umístěnými konektory a nejsem si tak úplně jistý, zda je to ta správná volba. Trefit se naslepo při zapojování DVI, HDMI či VGA, které mimochodem LG 2342 obsahuje, je spíš o štěstí a navíc jsou tak nízko, že je rychlejší monitor zvednout ze stolu. U těžších kousků je to však o tom mít ve skříni vlastního Arnolda.


- klikněte pro zvětšení -


Dodávané příslušenství:
  • D-Sub a DVI kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • 2x CD
  • Hadřík



U nabídky příslušenství se tentokrát musím na chvíli zastavit, neboť zde postrádám HDMI kabel, který je pro stereoskopické zobrazení nezbytným prvkem. Doufejme, že prodejní balení jej už bude obsahovat.

LG D2342P Cinema 3D
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
5 ms
Jas
250 cd/m2
Jas 3D
100 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (5 000 000:1)
Výrobní technologie
TN
Podsvícení
LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
3D Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
80°/12°
Frekvence zobrazení
60 Hz
Počet barev
16 700 000
Rozteč bodů
0,265 x 0,265 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
HDMI, DVI-D, D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
ANO
Hmotnost
3,5 kg
Norma TCO
TCO05
Pivot
NE
Spotřeba
39 W (0,5 W spánek)
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
3D zobrazení, konverze 2D-3D

Model D2342P není jediný 3D monitor od LG a na trhu bude spolu s dalšími dvěma sourozenci. Prvním z nich je model DM2350D Cinema, který má stejnou úhlopříčku, avšak navíc nabídne TV tuner. Pro náruživé hráče připravilo LG model W2363D a hlavním lákadlem je 120 Hz, avšak musím upozornit na přítomnost aktivního 3D zobrazení.


3D brýle


LG láká u svého pasivního 3D na mnoho výhod a jednou z nich jsou zcela jiné brýle než ty, které přikládají výrobci k aktivním 3D televizorům. Pasivní brýle si totiž vystačí pouze s různě polarizovanými skly a nepotřebují své vlastní napájení. Díky tomu jsou velmi lehké a neuvěřitelně tenké, tedy zejména ve srovnání s brýlemi u aktivního 3D.



- klikněte pro zvětšení -

Já jsem již bohužel vrátil předchozí testované monitory (televize) s 3D zobrazením, a tak jsem udělal srovnání se svými slunečními brýlemi. Ty jsou dělané na sport (zejména pády) a úměrně tomu jsou také masivní, nicméně ani po celodenním sportování nejsou cítit. Tak a teď si představte, že brýle od LG jsou oproti nim poloviční až třetinové!

Asi si dokážete představit, že náklady na výrobu takto "obyčejných" brýlí, stojí jen několik dolarů a díky tomu si výrobce může dovolit přibalit více kusů. To má smysl zejména u televizorů a u tohoto monitoru jsem druhý kus ani nehledal, jenže to jsem se mýlil. Nečekejte plnohodnotné okuláry, ale výrobce myslel na ty z vás, kteří potřebují standardní dioptrické brýle. V balení totiž najdete klip s dvojicí polarizovaných skel.



- klikněte pro zvětšení -
reklama