reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG GSA-4120B: Vypalovačka jako dělo!

5.8.2004, Igor Viduna, recenze
LG GSA-4120B: Vypalovačka jako dělo!
Dnes vám představíme opravdového rychlíka na poli "DVD vypalovaček", který již přibližuje rychlosti vypalování do mezí přijatelných pro praktické používání. Jde o mechaniku LG GSA-4120B, která dokáže vypálit DVD disk rychlostí až 8x.
Mechanika LG nás přesvědčila, že má nabídnout. A to ať již půjde o firmu či jednotlivce, kterým již dávno přestává stačit kapacita CD či CD-RW disků.

Kladem zde zejména plná podpora DVD formátů (tj. DVD-R/RW i DVD+R/RW) a to včetně DVD-RAM. Ten má své nesporné výhody zejména v jednoduché obsluze a bezpečnosti dat. I když zde může někomu vadit nízká rychlost, což trošku zužuje využití DVD-RAMů. Nutno ovšem podotknout, že rychlost až 5x u novější verze je velkým krokem kupředu, protože se tím bezpečně dostáváme pod "magických 15 minut". (Nemluvě o tom, že tím DVD-RAM předbíhá do této doby rychlejší formáty DVD+RW/-RW.) My jsme ale měli k dispozici bohužel starší verzi 2.0, která DVD-RAM umí pouze rychlostí 2x, což znamená počkat si na naplnění disku asi 30 minut. A to už je poměně rozdíl... Proto jednoznačně doporučujeme koupit již novější verzi 2.1!

Abychom, ale byli fér musíme podotknout, že u "běžných" formátů DVD-RW či DVD+RW i DVD-R a DVD+R je na tom vypalovačka již velmi dobře, protože oproti předchozí generaci vytáhla vypalovací rychlosti na dvojnásobek (i výše), což je rozhodně potěšitelné. Nikomu z vás jistě nebude jedno, vypálí-li přepisovatelný DVD disk za 50 minut či 25 minut apod. U klasických "nepřepisovatelných“ DVD disků jsme se pak již v rychlosti dostali prakticky na dobu srovnatelnou s klasickými CD-R disky, což je vzhledem k několikanásobně vyšší kapacitě jistě potěšitelné. Škoda je jenom, že si zatím na masové rozšíření rychlých médií (DVD+R 8x či dokonce 12x) budeme muset počkat, protože právě tato skutečnost je zatím největší slabinou této mechaniky - zatím totiž nejsou tato média snadno dostupná, byť sehnat se již dají.

Novinkou je také podpora formátu DVD+R Double Layer (DVD+R9), což není nic jiného, než-li dvojvrstvý disk o dvojnásobné velikosti oproti klasickým DVD - tj 2 x 4,7 GB. Zde jde ale o vlastnost, kterou bychom označili spíše za merketingovou než-li reálnou výhodu. Stačí si jen spočítat jak dlouho by asi trvalo vypálí bezmála 10 GB rychlostí 2,4x (tj. asi 3322 kB/s) a každý jistě raději sáhne po ověřených klasických 4,7GB DVD discích. Tato volba pak bude vhodnější jistě i z důvodu kompatibility. Zdaleka bychom totiž nesázeli na to, zda-li by zrovna "DVD-ROMka" vašeho kamaráda tento formát uměla... Nemluvě zatím o velmi vysoké ceně těchto médií, za kterou pořídíte mnohem více GB na obyčejných DVD+R discích.



Celkově vzato pak nemáme mechanice, co vytknout, protože na nás udělala velmi dobrý dojem. Dalo by se říci, že v současnosti patří jistě mezi špičku v této kategorii. Jedinou drobnou skvrnou na jinak perfektní vizitce je pak problém se čtením pomalejšího DVD-R média, které si neumíme vysvětlit, protože disk byl "čerstvě vypálen". Na druhou stranu u druhého DVD-R média, které bylo vypáleno rychlostí 8x jsme na podobný problém nenarazili, takže lze říci že opravdu mohlo jít o problém s médiem... A vzhledem k výsledkům testů zatížení procesoru bude jistě dobré si uvědomit, že užívání DVD takhle velkou rychlostí (tj. 8x) si již vyžádá i poměrně výkonný stroj, protože naše 3GHz Pentium 4 (800MHz/512kB L2) s 1GB RAM a SerialATA diskem bylo vytíženo na 45%, což není vůbec zanedbatelné!


Klady mechaniky LG:
  • výborný poměr cena/výkon
  • podpora 5x DVD-RAM
  • podpora DVD+R Double Layer
  • vysoká rychlost vypalování DVD
  • dobré přístupové doby

Zápory mechaniky LG:
  • zatížení procesoru
  • pomalé DVD-RAM




Za zapůjčení mechaniky LG GSA-4120B do testu děkujeme firmě: LG Electronics
reklama