reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS235P(V): dvojrecenze prodejních hitů

9.7.2012, Pavel Kovač, recenze
LG IPS235P(V): dvojrecenze prodejních hitů
Pod hledáček naší sondy si našly cestu dva monitory od firmy LG. Jde o modely IPS235V a IPS235P, jež jsou papírově prakticky stejné. Jak tomu je však ve skutečnosti? To se dozvíte v dnešní dvojrecenzi.

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly budou u obou panelů zcela stejné. Není ani fyzicky možné, aby byly rozdílné. Stejný panel, stejné pozorovací úhly. Parametry jako podsvícení se však měnit můžou, a proto je měříme zvlášť.

A právě pozorovací úhly jsou velmi slušné, resp. standardní e-IPS, a proto slušné. Musíme se smířit s efektem IPS Glow a jemnější strukturou panelu. Ta má za následek, že z extrémního úhlu je zkrátka odraz okolí lehce zřetelný.




Kontrast a jeho rozložení po ploše monitoru


V kapitole o sledování videa jsem se již zmínil, že kontrast je velmi vysoký. Nyní se podíváme na jeho konkrétní podobu. Nejprve monitor LG IPS235P. Při maximálním jasu je průměrný kontrast 957:1 a při 120 cd/m2 je 962:1. Jeho rozložení vidíte na následujících grafech.








A protože LG IPS235V má vyšší jas černé barvy, tak se dá očekávat i nižší kontrast. Další plusový bod pro LG IPS235P.








Průběh jasu


Jas lze regulovat v relativně malém rozsahu od 246 cd/m2 po 79 cd/m2. Ano, měli jsme tu ještě horší regulaci, ale pokud by výrobce udělal širší záběr, jistě by tím udělal radost mnoha uživatelům. Nižší jas je zkrátka pro noční tvory velmi důležitý.





Prakticky stejný průběh jasu je i u druhého monitoru LG IPS235V. Odchylky jsou dány spíš drobnými změnami v podsvícení, které je u každého monitoru trošku odlišné.


Stabilita jasu


A protože oba monitory mají W-LED podsvícení, tak nelze ani změřit rychlost náběhu jasu. LED zkrátka naběhnou prakticky okamžitě.


Podsvícení


A nyní přijde asi to nejdůležitější v celé dvojrecenzi. Porovnáme si podsvícení u obou monitorů. Podsvícení je jedna z mála věcí, která se liší panel od panelu. Nejprve model LG IPS235P. Všimněte si horšího podsvícení v horní části monitoru. Je zde postupný propad, ale u kraje se opět intenzita zvyšuje. To má za následek průsvit v horní části monitoru.




















A jak podsvícení vnímá lidské oko? Gama 2,2 vše odhalí.








A nyní přichází model LG IPS235V. Podsvícení je mu však velmi podobné. Odchylky zde však i přesto jsou. "Tvar" grafů je hodně podobný, ale rozdíly v hodnotách jsou trošku menší. Je to jeden z prvních plusových bodů pro model LG IPS235V.




















A opět podsvícení z pohledu lidského oka pro model LG IPS235V.





 

reklama