reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS237L: pokračovatel legendy?

25.10.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS237L: pokračovatel legendy?
Monitory LG série IPS235 jsou mezi zákazníky velmi oblíbené. Nyní přichází nová řada IPS237. Ta slibuje tenký rámeček, ale jak asi všichni vědí, jde o takový marketingový trik. Jaký je však monitor uvnitř? Obstojí proti konkurenci a svému staršímu bratříčkovi?

Rámeček 1,2 mm nebo 11 mm?


Hned na začátku si řekneme pravdu o onom 1,2mm rámečku. Ten je totiž pouze optický a ve skutečnosti je obraz vzdálen od kraje monitoru celých 11 mm, což je trošku rozdíl oproti tomu, co tvrdí LG. Ovšem tento trik se začal používat až nehezky běžně, a právě proto jsou tu naše recenze, kde odhalíme vždy pravdu. Tato pravda totiž vychází z našich měření.


BenQ GW2750HM - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Při pohledu na okolní fotky bude asi všem jasné, že monitor v zapnutém stavu vypadá zcela standardně jako každý jiný. Rozhodně se k nám nedostal nějaký extra inovativní displej.


BenQ GW2750HM - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Ale ukončeme tuto debatu nad rámečkem a podívejme se na design jako takový. Ten je totiž na dnešní dobu docela obyčejný. Lesklý podstavec, stříbrná plastová noha a na ní prostě monitor. Ano, podstavec má strukturou připomínat broušený kov a spodní rámeček s tlačítky je také tvrzený plast s dojmem broušeného kovu, ale to na designu moc nezachrání. Navíc plasty doléhají k sobě jen tak, aby se neřeklo, a panel v celém rámečku lehce plave (když například zatlačíte na roh, tak panel putuje o cca 0,5 - 1 mm). Celkové zpracování monitoru tedy nepatří zrovna k těm nejlepším.


BenQ GW2750HM - náklon

Náklon monitoru


Náklon je docela standardních -5° až 20° vzad. Bohužel to je to jediné, co s monitorem můžete udělat. Žádný pivot či zdvih tedy nehledejte, jde totiž o levný monitor.


BenQ GW2750HM - tlačítka

Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka, ach ta tlačítka. Pokud se podíváte na panel zepředu, tak najdete popisky ve spodní části dolního rámečku. Získáte tak pocit, že se musíte dotýkat nad těmito popisky. Opak je však pravdou, na dotyky reaguje až spodní hrana. Navíc reagují jen někdy, občas se mi zkrátka stalo, že jsem musel tlačítko "stisknout" několikrát po sobě.


BenQ GW2750HM - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Zadní strana je lesklá, jak to má LG ve zvyku. Celý panel již vyrábí obvykle matný, či z imitace škrábaného kovu, ale zadní stranu si lesklou neodpustí. Uprostřed jsou umístěny konektory, ty ovšem směřují kolmo na panel. Je tedy potřeba si dát pozor při manipulaci s monitorem, aby se konektor nevylomil. Pozornému oku neunikla absence otvorů pro VESA držák. Pokud si tedy budete chtít někdy v budoucnu vylepšit ergonomii, tak máte smůlu.

Jako konektory zvolil LG tentokrát dva HDMI, z toho jeden s funkcí MHL. K monitoru tedy s klidem připojíte i mobilní telefon či tablet. Jen ona poloha konektoru asi není úplně šťastná a lepší by bylo jej mít na boku monitoru. Jako analogový vstup je tu D-Sub, což je sice dnes již přežitek, ale považuji jej za takovou zálohu v případě problémů. O napájení se stará externí zdroj, který se naštěstí vejde do větší zástrčky. Takže není problém s kabely a ani se vám u nohou neválí další černá krabička.


BenQ GW2750HM - konektory

Konektory


Dodávané příslušenství:
  • HDMI kabel
  • Externí zdroj
  • Report z kalibrace barev
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

LG IPS237L
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (5 000 000:1)
Výrobní technologie
IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8 bitů
Rozteč bodů
0,265 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
2x HDMI (1x s MHL), D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
NE
Hmotnost
3,57kg
Norma TCO
TCO 5.0
Pivot
NE
Spotřeba
29W
Rozměry
533x151x399mm
533x30x321mm
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
Tovární kalibrace barev

Na webu LG se dozvíme pouze fakt, že jde o IPS panel a jeho specifika. Bohužel nikde se nedočteme, zda jde o e-IPS, nebo o jinou variantu. Vzhledem k ceně bych však očekával e-IPS variantu.
reklama