reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG L227WT-PF - další 22" LG v testu

8.1.2008, Pavel Kovač, recenze
LG L227WT-PF - další 22" LG v testu
Do redakce dorazil další LCD monitor od firmy LG a stejně jako ostatní byl podroben náročným testům na barvu, odezvu, pozorovací úhly a ostatní parametry. LG tomuto modelu vtiskl svůj oblíbený černý design, který se lehce podobá iPodům. Pojďme se společně podívat na tento kousek podrobněji.

Pozorovací úhly


Stejně jako testovaný monitor LG L226WTQ-PF, má i tento udávané pozorovací úhly 170° v obou směrech. To u technologie TN není příliš reálná hodnota, resp. reálná je, ale nezohledňuje barevné podání a pouze hledí na kontrast. Barvy jsou však u technologie TN při pozorování pod úhlem dost mizerné.


Náhled pozorovacích úhlů

Na předchozí kompozici fotografií vidíte, jak se mění obraz při různých pohledech. Fotky mají stejnou expozici, a tak se nedivte, že při pohledu pod velkým úhlem prakticky nic nevidíte. Oko si však tento obraz ve skutečnosti přizpůsobí, takže ve výsledku jsou úhly "na oko" lepší. Pro účely testování však focení při stejné expozici vyhovuje lépe. Na fotkách si však můžete všimnout, že při pohledu zespod monitor výrazně tmavne a při extrémním úhlu se barvy dokonce invertují. V porovnání s ostatními LCD TN panely je to však takový běžný výsledek. Některé panely jsou na tom lehce lépe, ale obvykle to není tak znát. Pokud chcete kvalitní pozorovací úhly, tak musíte sáhnout po lepší technologii xVA nebo IPS.

Další zvětšování pozorovacího úhlu již pouze zhoršuje předchozí situaci.


Stabilita kontrastu


Jas je naštěstí regulován pomocí podsvětlovacích trubic, takže nedochází k drastickému snížení kontrastu. Kontrast se v celém rozsahu nad 90 % kontrastu maximálního, který dosahuje hodnoty 631:1.




Podsvícení


Homogenita podsvícení není zrovna výsadou firmy LG. Obvykle jsou jejich monitory v tomto ohledu pouze průměrné. Dnes testovaný bohužel není ani průměr. Samozřejmě při hraní her si toho nevšimnete. Pokud však chcete upravovat fotky, nebo pokud pracujete často s programem kde je zobrazena velká jednolitá plocha, tak si horšího podsvícení jistě všimnete. Intenzita jasu od 85-100 % zabírá velmi malou plochu 26,5 %. Od těchto procent však ještě dle naší metodiky odečteme 15 % za velmi slabé podsvícení v krajích. Ve výsledku to je tedy pouze 11,5 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.

reklama