reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-V1100B Plus: aluminiový high-end

5.1.2006, Jan Vítek, recenze
Lian Li PC-V1100B Plus: aluminiový high-end
Lian Li je firma známá výrobou vysoce kvalitních a inovativních skříní, ovšem vysoká je i cena. Skříň V1100B není žádnou výjimkou a rovněž se hodí spíše pro movitější zákazníky, nebo opravdové nadšence. Cílem recenze je ukázat, zda je hodna vynaložených peněz.
Před samotnou instalací se podíváme ještě na příslušenství, které nám výrobce připravil, aby zvýšil užitnou hodnotu skříně. To je dodáváno v papírové krabičce připevněné vevnitř skříně. Krabička moc reprezentativní není, ovšem pokud plní svůj účel, aby se příslušenství nerozsypalo uvnitř skříně, je úplně jedno, jak vypadá, že? Na jejím vrchu si můžete ještě povšimnout elegantně připlácnutých PC klíčů.




Součástí drobného příslušenství jsou mimo jiné tři balíčky šroubků – klasické s hrubým a jemným závitem, speciální šroubky pro připevnění pevných disků a distanční sloupky k připevnění desky. Od výrobce je zvláště pěkné i přibalení speciálního šroubováku s šestihrannou hlavou pro manipulaci s distančními sloupky. Ty jsem zoufale nevybaven vždy opatrně upevňoval kleštěmi, což, přiznávám není právě ideální způsob. Dále je tu redukce pro napájení dvou vnitřních ventilátorů. Redukce má na svých zakončeních přítomny ještě slepé konektory – samice, aby spoje nebyly nebezpečně obnažené.


Dále jsou tu dva nalepovací držáky na kabely a tři bílé stahovací proužky, abyste si mohli ve skříni mezi nimi udržet pořádek a věřte, v této je to obzvlášť zapotřebí. Na závěr je možno si na kovová kolečka nasunout čtveřici gumových návleků, aby vám skříň nepoškrábala podlahu. Mohu potvrdit, že na třeba parketách by kolečka byla schopna stvořit pár pěkných škrábanců.




Rovněž je možné skříň zajistit zabržděním zadního páru koleček posunutím páčky směrem do středu skříně. Páčka se zasune pod hranol ve středu nápravy a tím jí znemožní se otáčet. Spíš bych ale ocenil, kdyby se takto zabržďovala přední náprava, k zadní je obvykle daleko těžší přístup a to zvláště, pokud je skříň umístěna hluboko pod stolem.




S tímto příslušenstvím se už můžeme vesele pustit do sestavování. Základní deska s plnými ATX rozměry se do útrob dostává velmi snadno. Díky velice kvalitnímu zpracování 1,5mm plechů jsem nezaznamenal žádné prohýbání; vše sedělo přesně na svém místě tak, jak se to od výrobku této třídy automaticky očekává. Vzhledem k celému uspořádání vnitřku ještě musím podotknout, že se mi velice zamlouval celkový přístup k zadní části. Rozšiřující karty jsou pěkně nahoře a tak je k jejich konektorům velmi snadný přístup. Zdroj může klidně zůstat dole, vždyť ten se svým jedním napájecím kabelem a vypínačem nemusí být tolik na očích, jako v kontrastu titěrné 3,5mm jacky apod.




Pevné disky se rovněž instalují příjemně. Šroubků jsme se sice ani zde nezbavili, ale jinak je instalace i tak velmi pohodlná a disky jsou ve výsledku ukotveny pevně a bezpečně.




Do disků stačí namontovat čtyři speciální šroubky s velkými plochými hlavičkami (škoda, že jich výrobce dodává jen 24 – přesný počet k instalaci všech šesti disků) a disk poté zasunout šroubky do kolejnic, nebo drážek v šachtách. Poté stačí přesunout jezdce (na obrázku označeny červeně) směrem dolů, čímž se disk ve své poloze bezpečně zajistí. Disky ale nemají přímý styk s kovem a tak vřele doporučuji k jejich dostatečnému chlazení nechat přední ventilátor zapnutý.




Jistým problémem v instalaci zůstává namontování napájecího zdroje. Ten má, podobně jako ve skříni Antec P180, okolo sebe velmi málo místa a vzniká tak problém s uložením přebytečných kabelů. Pro tuto a další podobně uspořádané skříně bych proto doporučil zdroje, které dovolují nepotřebné kabely jednoduše odpojit, protože jak můžete vidět z obrázku, přebytečné kabely zbytečně zabraly jednu pozici pro pevný disk. Daly by se sice uklidit i jinam, ale v důsledku je to stejně prašť jako uhoď – překážet budou všude.




Zdroj se kvůli nedostatku místa přes své kabely nedá dovnitř umístit normálně ze strany a je tak nutné nejdříve zezadu odmontovat záslepku se čtyřmi šrouby, přišroubovat ji na zadní část zdroje a až pak zdroj i se záslepkou zasunout na své místo a zpětně upevnit. Ovšem i tak je manipulace s kabely nesnadná a zdlouhavá.


reklama