reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LIFEBOOK P7120 – luxusní mrňous

1.3.2006, Josef Brož, recenze
LIFEBOOK P7120 – luxusní mrňous
Notebooky Fujitsu Siemens jsou proslulé kvalitou, nápaditým designem a vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový LIFEBOOK P7120, který nabízí kompaktní rozměry a nízkou spotřebu. Notebook je vybaven procesorem Pentium M 753J s pracovní frekvencí 1,20 GHz, dále širokoúhlým 10,6“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
Fujitsu Siemens LIFEBOOK P7120 patří do rodiny notebooků Intel Centrino. Srdcem systému je Ultra-Low Voltage (ULV) procesor Intel Pentium M s jádrem Dothan (90nm výrobní proces). Procesor s modelovým číslem 753J zrovna moc neoplývá výkonem, pracuje „pouze“ na frekvenci 1,20 GHz. Velikost vyrovnávací paměti L2 je 2 MB, FSB je na 100 MHz, respektive 400 MHz efektivně. LIFEBOOK je vystavěn kolem čipové sady Intel Alviso-G i915GMS, jižním můstkem (SouthBridge) je Intel 82801FBM ICH6-M.


Čipová sada Intel Alviso-G i915GMS

Vzhledem k použití nízkonapěťového procesoru je notebook chlazen pouze pasivně. V základní sestavě je dodáván s jedním paměťovým modulem 512MB DDR2-400 s frekvencí 2x200 MHz a časováním 3-3-3-8. V případě osazení obou paměťových slotů je podporován dvoukanálový paměťový přenos. Paměť lze rozšířit pomocí jednoho Micro-DIMM slotu až na 1 GB. Prostor s volným slotem je dobře přístupný a upgrade paměti je otázkou vymontování dvou šroubků.


Slot pro Micro-DIMM


Grafické jádro Intel GMA900

Mobilní grafické jádro je částí čipové sady Alviso i915GMS a nese označení Intel GMA900 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 128 MB. Jeho výkon, jak dokazují dále uvedené testy, opravdu není zvláště oslnivý. Nepředpokládám však, že by si notebook této kategorie pořídil náruživý hráč počítačových her. Pro většinu kancelářských aplikací je výkon naopak dostačující.


LCD LifeBooku P7120

Displeje bývají často nejslabším místem testovaných notebooků. Obraz testovaného 10,6“ LCD panelu LifeBooku P7120 však lze označit jako vynikající. Rychlost odezvy, sytost a věrnost barev, kontrast a další parametry, které určují kvalitu displeje, jsou na vysoké úrovni. Rovněž pozorovací úhly jsou perfektní, obraz je relativně rovnoměrný, přestože nesedíte přímo před notebookem. Displej je širokoúhlý a nabízí rozlišení 1280x768 bodů. Vysoký jas a ostrost obrazu jsou výsledkem použití technologie Crystal View. Přestože je vlastní LCD poměrně malé a útlé, díky “hořčíkové” povrchové úpravě je panel velmi pevný a nedochází k jeho prohýbání. LCD panel LIFEBOOK P7120 lze proto v dané kategorii označit za jeden z nejkvalitnějších na trhu.


Zvuk

Ozvučení notebooku zajišťuje integrované audio v podání Realteku ALC260 High Definition Audio (viz SouthBridge ICH6-M). Malé reproduktory jsou umístěny vzadu za displejem v šasi, které drží baterii. Hlasitost reprodukce proto není nijak ovlivňována otevřením nebo zavřením LCD panelu. V mezích možností, které jsou dány malými rozměry notebooku, je ozvučení poměrně kvalitní.


Mikrofony

Zesilování zvukového výstupu je ovládáno přes funkční klávesy. Změna hlasitosti je zobrazována pomocí OSD přímo na displeji. Notebook je skvěle vybaven pro provozování VoIP komunikace. V LCD panelu jsou po stranách zabudovány dva mikrofony. Bohužel, součástí výbavy není integrovaná webkamera.


Pevný disk a optická mechanika

Lehký “subnotebook” s dlouhou výdrží na bateriích vyžaduje i disk odpovídající konstrukce. Proto je LIFEBOOK P7120 vybaven pevným diskem TOSHIBA MK6006GAH. Jedná se o 1,8” disk s kapacitou 60 GB, který pracuje s rozhraním Ultra ATA/100. Plotny se otáčejí rychlostí 4200 ot./min, vyrovnávací paměť disku je 2 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 15 ms.


Pevný disk TOSHIBA MK6006GAH


Popisovaná řada Toshiba disků je proslulá nízkou spotřebou, při provozu kolem 1,4W, v klidu cca 0,6W. Pevný disk je vybaven technologií, která pracuje na principu pulzní modulace (Pulse Width Modulation). Popisovaná technologie reguluje rychlost otáčení a přispívá k lepšímu power managementu. Fluidní dynamická ložiska FDB (Fluid Dynamic Bearing) zajišťují Toshiba diskům velmi tichý provoz (16 dBA).


Pevný disk v notebooku

Pevný disk je uložen do rámečku, který je ve všech směrech obložen pryžovými tlumiči, jež disk chrání v případě pádu. Navíc je pevný disk obložen kovovou folii, která eliminuje vliv elektromagnetického pole a tak snižuje riziko poškození nebo ztráty dat.




Vestavěnou optickou DVD±RW mechaniku dodala společnost Matsushita (DVD-RAM UJ-832S). Mechanika pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW, DVD-R/RW a dokonce i s DVD-RAM. Zápis na DVD±R média probíhá 4x rychlostně, přepis DVD±RW pak 2x rychlostně, podporován je rovněž 2,4x zápis dvouvrstvých DVD+R DL, DVD-RAM 3x. Média CDR jsou zapisována 24x a CDRW 16x. Specialitou notebooku LIFEBOOK P7120 je možnost vyjmutí mechaniky a její výměna za přídavnou baterii.


DVD±RW mechanika
reklama