reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LIFEBOOK Q2010 – titan a hořčík

31.8.2006, Josef Brož, recenze
LIFEBOOK Q2010 – titan a hořčík
Notebooky Fujitsu Siemens jsou proslulé kvalitou a vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový LIFEBOOK Q2010, který je kombinací špičkového designu, ušlechtilých materiálů a nejnovějších mobilních technologií. Notebook je vybaven procesorem Intel Core Solo ULV U1400, dále širokoúhlým 12,1“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
V následujícím odstavci se budeme věnovat portům a rozhraním, která notebook nabízí. LIFEBOOK Q2010 vzhledem k malým rozměrům obsahuje pouze dva USB 2.0 porty. Další čtyři jsou součástí samostatné docking station. Na pravém boku jsou dále umístěna rozhraní IEEE 1394 a Express Card.



USB, FireWire, Express Card 34/54

Výstup na monitor a LAN (RJ45) konektor jsou vyvedeny na speciální kabel, který se připojuje do speciálního rozhraní na pravé straně. Toto řešení je opět určitou daní za nízkou hmotnost a vysokou míru integrace. Výrobce se opět zaštiťuje mobilitou a použitím WiFi nebo UMTS sítí třetí generace.
Při praktickém používání mi však kabel s „externími“ konektory celkem překážel. Nemluvě o faktu, že malý adaptér s LAN a D-Sub konektorem snadno ztratíte.


LAN + D-Sub konektor

Pravému boku dominuje především audio panel spolu s integrovanou čtečkou paměťových karet (SD - Secure Digital). Napájecí konektor je umístěn rovněž na pravé straně nedaleko kloubu, který spojuje základnu notebooku s displejem.


DVD, čtečka karet ..

Jak již bylo řečeno, LIFEBOOK Q2010 nabízí nadprůměrné možnosti připojení k internetu. Gigabitový ethernet zajišťuje čip Marvell 88E8055. Bezdrátová komunikace je realizována díky Intel PRO/Wireless 3945ABG, který podporuje WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit). Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth. WiFi a Bluetooth lze vypnout přepínačem, který je umístěn na čelní straně přístroje. Infračervený port IrDA a modem nejsou součástí výbavy LIFEBOOKu.


WiFi

LIFEBOOK Q2010 je prvním testovaným notebookem, který podporuje mobilní sítě třetí generace. Starší a konkurenční typy notebooků se k tzv. UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) sítím připojovaly s pomocí speciální PCMCIA karty. Návrháři LIFEBOOKu vyřešili podporu UMTS podstatně elegantněji. Slot pro SIM kartu je integrován přímo do těla notebooku v prostoru za baterií. Součástí výbavy notebooku je sada s T-Mobile Twist Internet kartou.


SIM karta

LIFEBOOK Q2010 je dodáván s docking station. Jejím hlavním přínosem je již zmíněná DVD±RW mechanika, která je netradičně zabudována do levého boku stanice. Docking station je vybavena čtyřmi USB porty, ethernet konektorem, audio panelem a výstupem na externí monitor. Za určitý nedostatek považuji absenci výstupu na TV (S-Video),


Docking station

Notebook s docking station komunikuje skrze speciální konektor. LIFEBOOK z vrchu "zacvakne" a stane se její nedílnou součástí.. Na rozdíl od konkurence není docking station LIFEBOOKu vybavena zámkem.


Docking station



Baterie a provoz

Notebooky řady LIFEBOOK jsou proslulé především nízkou spotřebou a dlouhým provozem z baterií. K testu byl notebook dodán se dvěma bateriemi o kapacitě 1150 a 5200 mAh. Firemní specifikace uvádějí až 7,5h při použití šestičlánkové baterie. Dovolím si prozradit, že hodnoty uváděné ve specifikacích jsou poměrně nadsazené.

Architektura LIFEBOOKu Q2010 má poměrně nízké energetické nároky, které vyplývají z použitého hardware. Připomenu především nízkonapěťový procesorem Mobile Intel Core Solo ULV U1400 (ultra-low voltage), integrované grafické jádro v čipsetu Intel GMA 950 a nenáročný 1,8” disk Toshiba. Frekvence procesoru se mění v závislosti na aktuálním zatížení systému. Během práce s kancelářským software běží notebook na nižším taktu a spotřebuje méně energie. Starší Centrino notebooky s procesore Pentium M využívaly „šetřící“ technologií Enhanced SpeedStep 2. Novější Centrina s Intel Core Solo používají technologií je Enhanced Intel Deeper Sleep, která optimalizuje napájení procesoru a velikost vyrovnávací paměti. Popisovaná technologie napájí pouze nezbytně nutné oblasti procesoru. Proto nedochází k nadměrnému zahřívání procesoru, což dále ovlivňuje spotřebu.


Powermanagement

Vzhledem ke koncepci nepoužívá LIFEBOOK víceprofilový powermanagement, který známe z notebooků Asus a Toshiba. Software LIFEBOOKu Q2010 v podstatě pouze přepíná mezi dvěma základními režimy práce. Rychlou aktivaci úsporných funkcí umožňuje tlačítko Eco. Po jeho stisknutí dojde ke snížení taktu procesoru (800 MHz), odpojení FireWire a LAN, snížení jasu monitoru. Program snadno konfigurovatelný a v jednotlivých schématech lze nastavit jas LCD, vypínání disků, standby režim apod. Přepínaní mezi profily a deaktivace zařízení zabere několik sekund.


Baterie 5200 a 1150 mAh

Jen pro úplnost připomínám, že LIFEBOOK neobsahuje žádné ventilátory a je chlazen pouze pasivně. Přístroj je při běžné práci velmi tichý a jediným (nepatrným) zdrojem hluku je 1,8“ pevný disk.
reklama