reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys E1500 a E1200: bratři k nerozeznání

11.3.2012, Jakub Doležal, recenze
Linksys E1500 a E1200: bratři k nerozeznání
Výrobci síťových prvků zrovna moc kreativní nebývají. Ukázkou jsou routery Linksys E1500 a E1200, jelikož na první pohled jsou téměř k nerozeznání, stejné šasi, stejné porty a žádné viditelné antény. V čem se tedy liší? Doplněno o test nového kusu E1500.
Nastavení routerů E1500 a E1200 je samozřejmě možné oběma existujícími způsoby. Tedy přes webové rozhraní i skrze přiložený software na CD. Pokročilí uživatelé by jistě ocenili ještě možnost konfigurace pomocí příkazové řádky, avšak tato varianta je k dispozici až u výrazně dražších modelů.


Webový management


Možnost nastavení skrze webový prohlížeč patří alespoň dle mých zkušeností k nejrozšířenější variantě mezi „hloupými“ routery. Stačí jen do adresního řádku webového prohlížeče zadat patřičnou IP adresu a přihlašovací údaje, navíc oboje bývá dost často uvedeno přímo na balení či routeru samotném.





Linksys se však z neznámých důvodů rozhodl tento způsob konfigurace uživatelům znepříjemnit (alespoň z počátku) a přihlašovací údaje schoval do manuálu na CD. Bývá ale zvykem výrobců volit tovární IP adresy routerů na okrajích adresního prostoru, takže si stačí pamatovat 192.168.1.1 a 192.168.1.254. Jejich zadáním se velmi pravděpodobně dostanete do rozhraní zařízení.

Po načtení webové stránky mě čekalo překvapení v podobě informace, abych nastavení provedl skrze software Cisco Connect přibalený na CD. Tento krok nechápu, když si jsem schopen adresu vyhledat, tak asi vím, co dělám. Navíc ne každý uživatel si chce kvůli jednorázovému nastavení instalovat program.





Naštěstí lze tuto varovnou hlášku přeskočit (výrobcem nedoporučeno), avšak záhy následuje další (viz screenshoot). Znovu jsem výrobcem upozorněn, že bych měl dát přednost konfiguraci skrze dodaný software.

Konečně se nacházím ve webovém rozhraní routeru a hned z úvodu na mne dýchl duch nostalgie z dob legendárního modelu Linksys WRT54GL, který mimochodem bez problémů běží již 6 let kdesi v útrobách mých půdních prostor. Vzhled webové konfigurace tehdejšího a současně testovaných modelů je totiž až nečekaně podobný. Ostatně již tehdy se jednalo o velmi povedené řešení a je dobré, že se výrobce nepustil do žádných barevných omalovánek.





Základní obrazovka Setup obsahuje zásadní nastavení, tedy IP adresu WAN portu a případný DHCP server v rámci domácí sítě. V podzáložce je možné ještě nastavit moderní IPv6, avšak prozatím to vypadá, že pouze pro spojení s okolním světem. Drobnou vadou na kráse může být absence tuzemské lokalizace, nicméně základní pojmy (IP, DHCP, DNS) jsou univerzální pro všechny jazyky.





Následující záložka „Wireless“ slouží pro nastavení Wi-Fi rozhraní a znovu si zde výrobce připravil menší překážku v podobě přednastaveného Wi-Fi Protected Setup. Teprve přepnutím na „Manual“ si můžete nastavit vše po svém. K dispozici je změna SSID, šířka kanálu a způsob šifrování včetně zadání hesla. V době, kdy má prakticky každý nějaké zařízení s Wi-Fi, je nezabezpečená síť velkým rizikem, takže si tyto parametry řádně nastavte.





Podobnou pozornost věnujte i následující záložce „Security“, kde je připraven Firewall pro IPv4 i pro IPv6. Dále si můžete nastavit všemožné filtry a povolit či zakázat průchod VPN skrze router. Pokud tuto funkci ani neznáte, můžete ji vypnout. Pokud bych měl zde něco vytknout, tak je to možná až příliš jednoduchý Firewall, očekával bych nějaké bohatší možnosti nastavení.





Jako rodič, případně správce menší sítě, byste mohl ocenit záložku „Access Restrictions“, kde lze zadáním jednotlivých webových adres blokovat různé závadné webové stránky. Bohužel to zde výrobce trochu nedomyslel, neboť takových stránek jsou stovky až tisíce, takže s osmi řádky si jaksi nevystačíte. Lepší by bylo okno pro vložení celkového seznamu. Notorické „surfaře“ můžete časově omezit v podnabídce „Internet Access Policy“.





Pokud v rámci sítě provozujete počítač, na který se občas připojujete zvenku, je nutné navštívit „Applications&Gaming“, kde se nastavují přemostění jednotlivých portů. V tomto směru nabízí Linksys standard podobný ostatním výrobcům. V závěru této nabídky je připraven také QOS, avšak s velmi omezenou nabídkou.





Záložka „Administration“ samozřejmě slouží k administraci přístroje, a to zejména k zadání uživatelského hesla. Dále si můžete povolit možnost úprav nastavení z internetu, spustit zaznamenávání (logování) jednotlivých změn v konfiguraci, obnovit tovární nastavení a případně nahrát novější firmware.





Poslední stránkou tohoto menu je záložka „Status“. Kromě aktuální verze firmware či použitých IP adres si můžete zkontrolovat ethernetovou a bezdrátovou síť. Výpis jednotlivých informací není nijak obsáhlý, ale postačí. Zajímavou funkcí je možnost vypnout veškeré indikační diody, což oceníte zejména, pokud s routerem sdílíte v noci stejný pokoj, velké plus pro Linksys.
reklama