reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys EA3500: vzduchem až 450 Mbps!

12.7.2012, Jakub Doležal, recenze
Linksys EA3500: vzduchem až 450 Mbps!
Bezdrátový přenos vždy pokulhával za svým metalickým sourozencem, avšak s modelem Linksys EA3500 může „bezdrát“ alespoň částečně srovnat krok. Pojďme se společně podívat na schopnosti nové generace a nahlédněme i pod pokličku plánovaného Cisco Connect Cloud.

 

Doby, kdy stačil nevýkonný router, jsou již nenávratně pryč a sami si spočítejte, kolik zařízení můžete dnes ve své domácnosti připojit na internet. Cisco tak poměrně včas uvádí na trh novou řadu a dle zkušeností s dnes testovaným modelem mohu říci, že i povedenou.





Linksys EA3500 na to ze začátku nevypadal, ale nyní po testech mohu s klidným svědomím prohlásit, že patří mezi nejrychlejší modely na trhu. Ano, jistě se najdou i výkonnější varianty, ale dříve narazíte na limity ostatních zařízení v síti.

Nastavení routeru navíc zvládne prakticky každý, kdo si dokáže opsat kód z routeru a párkrát kliknout na tlačítko Next. Na běžné uživatele tedy výrobce myslel dostatečně, ale na zkušenější je připravena spíše zkouška trpělivosti, kdy se nejdříve musíte probít výzvami k návratu do programu Cisco Connect. Po překonání bariér na vás bohužel nečeká žádná extra nabídka, spíše takový průměr.

Absence detailnějšího nastavení se pak projeví v situacích, kdy automatika špatně vyhodnotí okolní prostředí, sníží rychlost a vy s tím jako uživatel nic neuděláte. Stejně tak mám výrobci (tedy vlastně všem) za zlé, že integruje 5 GHz rádio, i když sám dobře ví, že s tím pokryjete maximálně několik okolních místností, ale na krabici se všichni tváří, jak vyřeší problémy s ucpaným 2G pásmem. Výčet záporů zakončím u softwaru Cisco Connect, který sice začátečníkům pomůže, ale pokud nastane chyba na přípojce od internetu, tak vás do svého rozhraní jednoduše nepustí.


Router je vhodný pro:


1) Uživatele dychtící po maximální rychlosti
2) I méně zkušené uživatele
3) Domácnosti, menší kanceláře


Plusy


+ Vysoké přenosové rychlosti (Wi-Fi, LAN)
+ Pomocník Cisco Connect
+ USB port
+ Elegantní design, kvalitní zpracování
+ Aplikace pro mobil (potřebuje doladit)
+ Cisco Connect Cloud
 
 

Minusy


- Vysoká cena
- Rychlost USB přenosů
- „Uroutuje“ jen 230 Mbps
- Omezené možnosti nastavení
- Bez internetu nefunguje Cisco Connect
 
 
Cena v době testování: cca 3.000 Kč s DPH, záruka 2 roky



Za zapůjčení routeru Linksys EA3500 děkujeme Cisco.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte router Linksys EA3500?
V anketě šlo hlasovat od 12.7.2012 do 3.7.2013. Počet hlasujících: 6
Výborný33 %
Průměrný50 %
Špatný17 %
reklama