reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys WVC54G: bezdrátová IP kamera na váš stůl

23.6.2005, Martin Kuchař, recenze
Linksys WVC54G: bezdrátová IP kamera na váš stůl
Linksys Wireless-G Internet Video Camera je neobvyklý produkt společnosti Linksys, jenž se snaží prosadit i na trhu jiných zařízení, než jsou pouze klasické aktivní síťové prvky jako WiFi adaptéry, managementovatelné switche, HWAP apod. S touto kamerou dokážete snadno sledovat požadovaný objekt bez nutnosti tahat k ní jiný než napájecí kabel. Veškerou komunikaci totiž můžete provádět přes integrované WiFi AP. Nyní si kvality této "hračky" ukážeme podrobněji.
Web management celého zařízení je proveden poměrně kvalitně a přehledně. Uživatel bez problémů získá přehled nad všemi funkcemi a snadno se v ovládání zorientuje. Na úvodní obrazovce máte možnost nastavovat IP adresu, volit časové pásmo, aktivovat či deaktivovat synchronizaci času se světovým serverem a nakonec ovládat funkce wireless části kamery (konkrétně SSID, kanál, typ sítě a bezpečnostní prvky).


Úvodní obrazovka.

Pod záložkou Image se skrývá ovládací sekce kvality obrazu. Především je potřeba zvolit frekvenci, jež je v elektrické síti - máme na výběr buď 50 nebo 60 Hz - tato položka má podstatný vliv na reálnou kvalitu obrazového výstupu. Jako další si můžeme volit mezi třemi rozlišeními a u každého z nich máme ještě 5 podstupňů pro kvalitu (Low až Very High). Samozřejmostí je nastavení světlosti a barevného vyvážení. Nakonec zbývají dvě volby a to Time Stamp (do horního rohu se vloží aktuální čas a datum ) a Text (přidá do obrazu námi zadaný text).


Základní obrazovka pro nastavování kvality obrazu.

Nyní se podíváme na záložku nastavení zbylých funkcí a to především Motion Detection. Jak již jsem zmínil na začátku, je tato kamera vybavena vlastním serverem, jenž dokáže na základě SMTP poslat krátké video na zadanou adresu v případě zaznamenání jakéhokoliv pohybu ve sledované oblasti. Varovný e-mail si můžeme nechat poslat na několik různých adres, můžeme nastavovat proměnnou citlivost detekce a dokonce můžeme vybrat, v které části snímaného obrazu má být pohyb sledován (například pouze pravá část je podstatná a levá snímaná není). Pro správnou funkci je však potřeba, aby kamera měla přístup k SMTP serveru.


Další obrazovka - tentokrát pro nastavení e-mail notifikace.

Pro mnoho uživatelů je také velmi praktické logování (zápis všech akcí, které kamera provedla). Na to slouží samostatná kapitola v setup a z výpisu přesně vidíme čas, kdy se napojil který uživatel, zda byl sledovaný objekt narušen a nebo zda selhalo odesílání varovného mailu.


Výpis logu.

Pro sledování videa stačí zadat adresu kamery (buď IP a nebo získanou ze serveru ourlinksys.com) do Internet Exploreru ( bohužel funguje pouze v prohlížečích s podporou Active-X obsahu, neboť je nutné stáhnout plugin, který právě na tomto systému přehrává video a zvuk ) a vybrat odkaz video.


Takto vypadá obraz v okně IE při rozlišení 320 x 240.

A nebo můžeme vše sledovat pomocí dodané utility, jež kromě klasického pozorování umožňuje navíc ještě nahrávání snímaného videa. Navíc tato utilita obsahuje automatický vyhledávač kamery a tudíž pokud náhodou zapomeneme její IP a je někde ve vedlejší místnosti, tak stačí pouze pomocí tohoto programu vše zjistit a nemusíme se ani zvedat z pohodlného křesla.


Záběr sledováni videa pomocí dodaného programu - rozlišení 640 x 480.


Vyhledávání kamery - nalezena na IP 192.168.1.115


Hlavní okno obslužného programu.


Pokud tedy shrneme softwarové vlastnosti, tak jsou více než bohaté a uživatelsky velice příjemné. Bohužel však v celkovém hodnocení nemohu opomenout špatně zvolený systém přehrávání, jenž pro svou funkci potřebuje tolik zatracovaný prvek Active-X, který je prakticky ve všech prohlížečích kromě Internet Exploreru nefunkční.
reklama