reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys WVC54G: bezdrátová IP kamera na váš stůl

23.6.2005, Martin Kuchař, recenze
Linksys WVC54G: bezdrátová IP kamera na váš stůl
Linksys Wireless-G Internet Video Camera je neobvyklý produkt společnosti Linksys, jenž se snaží prosadit i na trhu jiných zařízení, než jsou pouze klasické aktivní síťové prvky jako WiFi adaptéry, managementovatelné switche, HWAP apod. S touto kamerou dokážete snadno sledovat požadovaný objekt bez nutnosti tahat k ní jiný než napájecí kabel. Veškerou komunikaci totiž můžete provádět přes integrované WiFi AP. Nyní si kvality této "hračky" ukážeme podrobněji.
Kamera byla testována především na vytížení při vysokém počtu uživatelů současně. Výrobce udává jako maximální počet současně sledujících uživatelů číslo čtyři. To mi připadá jako značně nízká hodnota zvláště tehdy, pokud uvažujeme tuto kameru použít například pro sledování velmi žádané a aktivní oblasti. (Rušná ulice, křižovatka, náměstí, hospoda - vše, kde se dá očekávat i daleko vyšší zájem o pozorování zvolené lokace). Uvidíme však, jak je tento údaj ve skutečnosti pravdivý.

Na kameru se postupně napojilo 6 uživatelů přes LAN a jeden uživatel přes WiFi. Vše fungovalo bez nejmenších problémů a to i tehdy, když byla nastavena kvalita i rozlišení na maximum (největší datový průtok). Jediné malé potíže nastaly u uživatele připojeného bezdrátově - při velkém vytížení kamery začalo docházet k občasným několika sekundovým výpadkům obrazu. Z toho tedy vyplývá, že hodnota udaná výrobcem je spíše tedy asi doporučená (s ohledem na plynulý obraz pro všechny uživatele) ale nikoliv limitující.


Snapshot při maximální kvalitě obrazu a rozlišení 640 x 480. (Pro zvětšení klikněte)


Snapshot opět při rozlišení 640 x 480 avšak kvalita je nastavena na Very Low. (Pro zvětšení klikněte)

Dalším testem byla kvalita osvětlení a automatického jasu (Brightness). Při normálním pokojovém využití nebylo třeba manuálně zasahovat ani do korekce barev ani do jasu. Elektronika přístroje vše velice spolehlivě a poměrně přesně nastavila sama. Horší situace však nastala, pokud jsem začal snímat prostor za mým domem (spousta velkých stromů, chodící lidé a auta) - v tomto případě měla kamera poněkud potíže s automatickým nastavením správného jasu - většinou se zaměřila na nejtmavší část pozorované lokace a podlé té pak celý výsledný obraz přesvětlila. Barevné podání taky nebylo nikterak věrné a celý obraz se zdál být nedobarvený a v některých případech skoro až černobílý.


320 x 240 Very High


320 x 240 Very Low

Nakonec přišel na řadu test kvality zvukového výstupu. Jak již jsem psal v popisu zařízení, tak kamera dokáže kromě obrazu přenášet i zvuk. Citlivost integrovaného mikrofonu je až překvapivě vysoká a při snímání člověka za počítačem lze slyšet dokonce cvakání kláves při psaní na klávesnici. To je sice někdy poměrně užitečné (například při tom, když se na vás dívají známí a vy jim chcete něco sdělit, tak se nemusíte naklánět) ale v některých případech tato citlivost je spíše na škodu. Při snímání ulice všechny zvuky splynou v šum a nejde mezi nimi rozeznat prakticky nic konkrétního. Samozřejmě že je možné si připojit externí mikrofon, avšak komu by se chtělo tahat kvůli zvuku další kablík a zapojovat jej do kamery.


Oba rozlišení 160 x 128 ale na levé straně Very High a na pravé Very Low.

Kvalita obrazu je na IP kameru velice kvalitní. Při maximálním rozlišení a nejvyšší kvalitě obrazu, dokáže kamera spolehlivě a detailně zobrazit i malé předměty. Jediné co bych vytknul, je poměrně nízký frame-rate. Avšak pokud vezmeme v úvahu to, na co je kamera běžně určena, tak nám tyto hodnoty a parametry zcela jistě budou bohatě postačovat.

Video natočené kamerou (rozlišení 640 x 480 max kvalita), délka 47s - velikost 3,5MB.
reklama