reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lite-ON SHM-165P6S s podporou DVD-RAM

22.2.2006, Jan Dedek, recenze
Lite-ON SHM-165P6S s podporou DVD-RAM
Už velmi dlouho jsme zde neměli recenzi vypalovačky Lite-ON. Pro dnešní recenzi byl vybrán model s podporou zápisu médií DVD-RAM, a to proto, že podpora DVD-RAM je v Evropě stále častěji vyžadována. Na našem trhu byly až do prosince loňského roku k dostání vypalovačky s podporou DVD-RAM pouze od firmy LG. Ke konci roku ale začaly LG následovat další výrobci vypalovaček a Lite-ON byl mezi nimi.
Co mě na téhle vypalovačce opravdu zajímalo, byla podpora formátu DVD-RAM a to, jak se jí podařilo Lite-ONu implementovat do vypalovačky. Musím říct, že s formátem DVD-RAM nemá vypalovačka sebemenší problém ba právě naopak velmi dobře si s ním rozumí. Například disk DVD-RAM 3x dokáže přečíst rychlostí 5x a to bez ztráty jakýchkoli dat.



Vypalovačka je na tom vcelku slušně s překonáváním ochran u chráněných disků. Z audio ochran si dokáže vypalovačka poradit například s Key2Audio či CDS200 (Cactus Data Shield). Z běžných ochran používaných u CD s hrami si dokáže vypalovačka poradit se SafeDisc až do verze 2, s ochranou SecuROM verze 2 a PSX (Play Station). Neporadí si ale například s ochranami SafeDisc verze 3.x a verze 4.x.

Podpora 5x zápisu DVD-RAMČtení poškozených CD
Podpora 8x zápisu DVD+R DLŠpatná kvalita zápisu na DVD+R DL 4x
Podpora 4x zápisu DVD-R DLKvalita zápisu na DVD-R DL 4x
Podpora 16x zápisu DVD±RPři zápisu DVD+R DL problém s přechodem mezi vrstvami
Podpora 8x přepisu DVD+RWIkona Odkaz na databázi
Podpora 6x přepisu DVD-RWIkona Odkaz na databázi
Kvalitní a rychlá extrakce CD-DAIkona Odkaz na databázi
Rozšířené bulk baleníIkona Odkaz na databázi
Vynikající kvalita zápisu DVD±RIkona Odkaz na databázi
Vynikající kvalita zápisu DVD+R DL 2,4Ikona Odkaz na databázi
Čtení poškozených DVDIkona Odkaz na databázi
Čtení DVD-RAM 3x rychlostí 5xIkona Odkaz na databázi
Orientační cena: 1182,- s DPH (eXtrapoint)

Jedinou výraznou chybou, kterou lze vypalovačce vytknout je velmi špatná kvalita zápisu na dvouvrstvé disky DVD+R DL, která je způsobena pouze problémy s přechodem při zápisu z jedné vrstvy do druhé. Jinak je vypalovačka celkově povedená.


Martin Daniel komentuje:


Tak nám i Lite-On po vzoru ostatních výrobců začíná vybavovat své mechaniky technologiemi, které z různých důvodů dlouhou dobu opomíjel. Nedávno obohatil svoji sbírku o model LITE-ON SHW-16H5S, vybavený LightScribe (dále jen LS) a nyní dokonce přichází s formátem DVD-RAM u Lite-On SHM-165P6S, který ovšem vychází právě z modelu předchozího. Vyjma optické hlavy a LS zařízení jsou obě mechaniky po konstrukční stránce shodné a na desce s tištěným spojem je dokonce lehce rozpoznatelné místo, kam připojit datový pásek od LS. Použity jsou i stejné čipsety MediaTek MT1888E a vyjma zápisu a čtení DVD-RAM u SHM-165P6S se shodují i ve specifikaci.

Co se týče výsledků zápisu a čtení, žádné velké překvapení se nekoná. Tradičně slabší ve čtení poškozených CD oproti DVD a myslím si, že tento model je ve čtení poškozených DVD ještě o něco lepší, než SHW-16H5S. Zápis na DVD média je dost slušný a co se týče rozporuplného výsledku zápisu na DVD+R DL, tak to s největší pravděpodobností vyřeší novější firmware. Škoda, že nebyly otestovány na kvalitu zápisu i CD, protože právě předchozí model s tím byl trochu na štíru a výsledky neměl zrovna nejlepší.

Jinak už tradičně patří mechaniky Lite-On k těm nejkratším na trhu, což ocení především majitelé menších počítačových skříní a poradí si s celou řadou jak datových, tak audio ochran. Po pravdě musím napsat, že i já jsem v poslední době přišel na chuť zápisu na DVD-RAM a používám ho čím dál častěji. Jenom ta rychlost by mohla být větší a o dostupnosti a ceně 5x rychlostních médií ani nemluvím.


Za zapůjčení vypalovací mechaniky děkujeme firmě eXtraPoint


reklama