reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lite-ON SOHC-5232K: nic víc než maximální rychlost

7.7.2004, Josef Brož, recenze
Lite-ON SOHC-5232K: nic víc než maximální rychlost
Lite-On SOHC-5232K patří mezi kombinované vypalovací mechaniky. Zápis i čtení CDR probíhá až 52x rychlostí. Přepis CD-RW médií s pomocí Z-CLV zápisu až 32x rychlostí. Hladký průběh zápisu zajišťuje 2MB buffer a další podpůrné technologie.
Kapitoly článku:
  1. Lite-ON SOHC-5232K: nic víc než maximální rychlost
  2. Testy mechniky - CD-R/ROM
  3. Srovnání DVD mechanik a závěr
Úvodem musím konstatovat, že jsme k testům získali patrně nejrychlejších “kombo” mechaniku na trhu. Mechanika pracuje s DVD médii rychlostí 16x (21.6MB/s). Dle specifikací se průměrné přístupové doby pohybují kolem hodnot 120ms pro CD a 140ms pro DVD. Mechanika podporuje PIO mód 4 / UltraDMA 33. Podrobnější hodnoty najdete v níže uvedených testech.

Lite-On je proslulý výrobou rychlých mechanik za zajímavé ceny. Vzhledem k velkému podílu na trhu, dodává Lite-ON mechaniky rovněž konkurenčním firmám. Například společnost Teac si Lite-ON vybrala jako svého OEM partnera. Mechanika Teac DW-552G je v podstatě Lite-ON 5232K prodávaný pod logem Teac s vlastním firmware. Podobně vsadila na Lite-ON i společnost Sony.



Obr. 1 - Lite-ON SOHC-5232K

Přední panel

Přední panel neobsahuje žádné designérské výstřelky. Najdete zde klasické prvky - vstup na sluchátka (jack 3,5mm), regulátor hlasitosti výstupu, atd. Pochopitelně nechybí ani klasický otvor pro nouzové vysunutí média. Stav mechaniky zobrazuje kontrolka přerušovaným blikáním.



Obr. 2 – přední panel

Zadní strana

Zadní část mechaniky obsahuje konektory pro ATAPI rozhraní a napájecí kabel. K dalšímu vybavení patří analogový konektor pro propojení mechaniky se zvukovou kartou, jumpery pro nastavení (Master / Slave / Cable select), atd. Za zmínku rovněž stojí testovací jumpery. Mechanika je o něco kratší (145 × 41 × 170 mm) a proto je vhodná i do menších towerů.



Obr. 3 – zadní panel

Specifikace mechaniky Lite-ON SOHC-5232K


Lite-ON SOHC-5232K
Rozhraní IDEPIO Mode 4, UDMA/33 Mode 2
Vyrovnávací paměťBuffer - 2 MB
Čtení CDR52x
Čtení DVD16× (21600 KB/s CAV)
Zápis CD-R52× (7800 KB/s CAV)
Zápis CD-RW32× (4800 KB/s Z-CLV)
Čtení a zápis na média12 a 8 cm
Přístupová doba CD-ROM120 ms
Přístupová doba DVD-ROM140 ms
Výsuvný mechanismusplotna
Podporované formátyDVD-ROM, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD-R, CD-RW, CD-ROM, CD-DA, Bootable CD, Photo CD, Video CD, CD-Extra, Mixed mode CD, CD-TEXT, Mount Rainier, CD-I
Metody zápisu CDSession at once, Track at once, Multisession, Packet writing, Disc at Once, packet writing, RAW
Použité technologieSmart Burn, Smart-X, VAS, Mt. Rainier
Rozměry mechaniky145 × 41 × 170 mm
Záruční doba24 měsíců
Tab. 1 – specifikace

Domovská stránka: http://www.liteonit.com/ODD/english/e_product/e_sohc5232k.asp


Obr. 4 - Logo

Technologie Lite-ON SOHC-5232K

Rychlost zápisu 52x je na samé hranici možností CDR. Lite-ON zapisuje metodou CAV (Constant Angular Velocity). Mechanika během zápisu udržuje stále stejné otáčky. CAV metoda zajišťuje vyšší kvalitu zápisu a je šetrnější k mechanice než Z-CLV (zrychlování zápisu po skocích – zonách).

Lite-ON disponuje standardní ochranou proti “podtečení” bufferu a 2MB vyrovnávacím bufferem. Dále pak systémem, který ovlivňuuje rychlost zápisu podle typu a kvality média.

SMART-BURN

Smart Monitoring & Adapting Recording Technology for BURNing - soubor technologií SMART-BURN se stará o optimalizaci zápisu v závislosti na kvalitě použitého media a teplotě. Dochází k rozboru povrchu disku a následně je upraven výkon laseru a rychlost zápisu. Podobné technologie - Running OPC, Intelligent Speed Control, používá např. společnost Teac nebo NEC (ACTOP).

Odkaz na podrobnější popis SMART technologií:

https://www.svethardware.cz/art_doc-3CFE18FB596D0DCBC1256BDB0041B0E5.html

SMART-X

Smart Monitoring & Adjusting Read-speed Technology for extraction. SMART-X zaručuje rychlou a kvalitní extrakci dat z CD-DA / VCD / DVD disků. Zlepšuje tak opravu chyb, plynulost přehrávání a v neposlední řadě se podílí i na snížení hlučnosti. Jedná se o funkci, kterou oceníte zvláště při grabování z méně kvalitních nebo poškozených médií.

VAS

VAS (Vibration Absorber System) je technologie, která slouží k omezení vibrací a otřesů vznikajících při vysokých rychlostech čtení a zápisu. Technologie podporuje nejen kvalitnější zápis, ale omezuje i produkci hluku.

Bohužel, podrobnější informace popisující princip VAS na webu výrobce nejsou. Osobně by mě zajímalo srovnání s “podobnou” technologií, kterou používal ve svých mechanikách např. Asus (viz DDSS II - 2nd Generation Double Dynamic Suspension System):

https://www.svethardware.cz/art_doc-94EAF86872700FFAC1256B86007AD4C2.html

Nero Info Tool

Podle diagnostického software mechanika umožňuje 52x zápis. Info Tool kupodivu nerozpoznal technologii Buffer underrun protection. Zcela chybně usuzuje, že testované kombo umí zapisovat DW+RW media.



Obr. 5 – Nero Info Tool

Pozn.: Na další stránce najdete výsleky testů CD-R/ROM médií.
reklama