reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cordless Desktop Wave - Ergonomie na prvním místě

10.10.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Cordless Desktop Wave - Ergonomie na prvním místě
Další ze setů klávesnice a myši od firmy Logitech je zaměřený zejména na pohodlí uživatele. Ergonomických klávesnic tu už bylo hodně a většinou se, stejně jako ta dnešní, vyznačují zakřiveným profilem. Nechybí samozřejmě podpora operačního systému Windows Vista a několik multimediálních tlačítek. Zda je dnešní testovaná klávesnice ta nejkomfortnější pro vaše ruce, se dozvíte v recenzi.
Hledání klávesnice a myši, která vám bude po všech stránkách vyhovovat, je běh na dlouhou trať. Naštěstí je dnes nabídka výrobců tak pestrá, že lze vyhovět téměř každému požadavku. Kromě kancelářských, herních a multimediálně zaměřených produktů tak najdeme i takové, které se specializují na pohodlí uživatele při delší práci. Nová ergonomická klávesnice od společnosti Logitech je k dispozici jak v samostatné verzi, tak ve spojení s myší LX8 Cordless Laser Mouse, která je také součástí dnešního testu. Dohromady se nám tak dostává do rukou vyvážený set určený jak do kanceláře, tak domů, s cílem usnadnit ovládání počítače. Jako vždy začneme nejdříve popisem balení.



Krabice je z tvrdého papíru s odklápěcím vrchním víkem, které odhaluje klávesnici. Odolnost balení je zvýšena pomocí vnitřních výztuží z měkkého plastu, ve kterém jsou zasazeny jeho jednotlivé části. Zajištěna je tak bezpečná přeprava v případě, že si produkt objednáváte přes internet.



V balení naleznete klávesnici Logitech Wave Keyboard, myš LX8 Cordless Laser Mouse, čtyři AA baterie, USB adaptér na bezdrátové propojení s počítačem, prodlužovací kabel USB, CD s ovladači a uživatelskou příručku.




Instalace a nastavení


Instalace je už v dnešní době hračkou i pro ty nejméně zasvěcené uživatele. Na úvod je nutné vložit do klávesnice i myši ze spodní strany dvě baterie typu AA. Po dokončení tohoto úkonu se už obě zařízení zapnou, ovšem ještě musíme do portu USB zasunout adaptér pro bezdrátovou komunikaci s počítačem. Výdrž baterií je velmi dobrá, nejedná se totiž o spojení díky technologii Bluetooth, která má jistě jiné výhody, ale o klasické rádiové spojení. Klávesnice tak podle údajů výrobce vydrží až 15 měsíců, myš něco kolem půl roku. Abyste nezapomněli baterie vyměnit, budete včas informováni indikací na klávesnici, myšce a v programu SetPoint.


- Díky dlouhé výdrži není nutné u klávesnice měnit baterie tak často -


- Baterie se do myši LX8 zasouvají šikmo -

Po zapojení USB adaptéru je ještě pro správnou funkci všech tlačítek a samozřejmě také kvůli možnostem nastavení vhodné nainstalovat program SetPoint z přiloženého CD nebo aktuálnější verzi z oficiálních stránek. Záložky My Mouse a My Keyboard slouží logicky k úpravě funkcí myši a klávesnice. Jednotlivé podzáložky jsou pak určeny pro různá nastavení, jak to určitě všichni uživatelé nějaké periferie od Logitechu znají. Klávesnice má nastavování funkcí tlačítek rozděleno do dvou částí - první se věnuje multimediálním tlačítkům po stranách, kde lze upravit původní nastavení výrobce. Kromě spouštění vlastních programů je možné zvolit například otevření souboru, složky, webové stránky, případně vytvořit klávesovou zkratku nebo zobrazit uživatelské menu.



Druhá záložka pak patří nastavení funkčních kláves F1 až F12, kde je nutné kombinovat stisknutí klávesy s tlačítkem FN. Možnosti jsou prakticky stejné, a tak je vhodné buď zanechat funkce takové, aby jim odpovídaly natištěné ikonky na klávesách, protože je při používání v takovém množství tlačítek už většinou chaos. Pro úplnost zde tedy najdeme klávesy pro spuštění aplikací MS Word, MS Excel, kalendář MS Outlook, primární prohlížeč, MS Outlook a rychlé vyhledávání na internetu. Poslední dvě klávesy F11 a F12 mají funkce indikace stavu baterie a vysunutí CD (DVD) mechaniky.



Výrobce opět (už jsme se s touto funkcí setkali) nezapomněl na zabezpečení bezdrátové komunikace, která by mohla být rušena v případě, že je podobných zařízení v blízkosti více. Tříkrokový průvodce tak zajistí bezpečný chod i při použití například v kanceláři s více zaměstnanci.



Pro usnadnění práce s klávesnicí je možné zakázat použití některých kláves, které mohou způsobit chyby (např. při psaní delších textů). Pokud se vám často stává, že se překlepnete a aktivujete například Caps Lock nebo Insert, pak se vám bude tato funkce jistě líbit.



Myš má nastavení podobné, a protože jsme si je rozebírali už několikrát, budeme se věnovat pouze možnostem nastavení tlačítek. U myši lze přiřadit funkce třem tlačítkům a také náklonům kolečka do levé a pravé strany, dvě hlavní lze pouze prohodit, což je určeno zejména pro leváky. Nabídka funkcí není příliš široká, kromě klasického Zpět a Vpřed je k dispozici ještě náhrada za klávesovou zkratku a rolovací příkazy.

reklama