reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cube: myš, kterou nepoznáte

1.3.2012, Pavel Kovač, recenze
Logitech Cube: myš, kterou nepoznáte
Pokud často cestujete s notebookem, jistě s sebou máte při ruce myš. Ta je však často velká a zabírá drahocenné místo v brašně. Pokud je alespoň jedna odpověď "Ano", tak možná právě pro vás je Logitech Cube. Miniaturní cestovní myš s dotykovou vrstvou.
Kapitoly článku:

Instalace


Ihned po připojení přijímače do USB portu vás Windows vyzvou k instalaci Logitech Flow Scroll. To nejsou ovladače v pravém slova smyslu, ale jde o plugin do webového prohlížeče, který pomáhá plynulejšímu posunu stránky. Díky němu se chová prohlížeč více jako chytrý telefon či tablet. Pokud přejedete po dotykové vrstvě myšky rychle dolů či nahoru, dostanete se velmi rychle na konec stránky. Naopak pomalejší pohyb zaručí přesné posunutí na konkrétní místo.




- software pro plynulý posun -




- software se stahuje aktuální z internetu -


Klasické ovladače myš vůbec nepotřebuje a vše funguje, jak má. Myslím, že u zařízení tohoto typu je to ideální. Hlavně jej můžete používat na více počítačích, aniž byste potřebovali cokoli instalovat.

Samozřejmě je možné doinstalovat software Setpoint, který vám přesně řekne, kolik zbývá baterie a předpokládanou dobu výdrže. Také můžete měnit rychlost různých myší nezávisle na sobě. To se obzvlášť u této malé myšky může hodit. Pro mou potřebu byla totiž myš zbytečně citlivá, ale zároveň jsem si nechtěl rozhodit výchozí nastavení pro velkou myš.








Při testování byla dle softwaru Setpoint myš ve stavu cca 35% nabytí a měla k dispozici ještě 5 dní provozu. Při plném nabití udává hodnotu 15 dní. To koresponduje s procentuálním vyjádřením. Vzhledem k tomu, že se těžko bude jednat o myš, kterou byste používali v kuse velmi dlouhou dobu, je baterie naprosto dostatečná. Nebude jistě vadit ani nutnost nabíjení na krátkém kabelu a tím vlastně vyřazení myši z provozu.


Provoz jako myš


Pokud bych měl hodnotit myšku jako standardní zařízení, s kterým máte pracovat 9 hodin denně v práci, tak to asi nevyjde. Hráčům počítačových her také nebude určena. Berte zkrátka tuhle krabičku jako doplněk pro notebook, s kterým jej dokážete ovládat výrazně lépe než pomocí běžného touchpadu. Nepotřebuje moc prostoru a můžete tak klidně pracovat i v kavárně na malém kulatém stolku.

Osobně jsem vyzkoušel myš na jednání právě v kavárně. I přesto, že jsem musel sem tam něco upravit ve Photoshopu, tak problém nevznikl. Právě naopak, oproti klasické bezdrátové jsem měl na stole více místa.




Dáte si ke kávě cukřík?


Citlivost myši je dostatečná a i při velmi vysoké rychlosti jsem byl schopen se trefit s přesností na 2 pixely. To považuji za úspěch. Pokud jsem se na něco netrefil, tak pouze vlivem mého třesu rukou (už nesmím pít tolik toho kafe).

Na myš si samozřejmě musíte chvilku zvykat. Já jsem vyrazil na jednání po cca půl hodině používání a již jsem byl docela zvyklý a schopný myš dobře ovládat. Doma jsem sice rád vzal tablet (grafický tablet) a klasickou myš, ale Cube svůj účel splnil.




- průměrná hodnota 117 Hz je sice standard, ale na takovéto zařízení jde o úspěch -


Myška funguje naprosto skvěle na nelesklém povrchu. Bohužel takové sklo či kov jí dělá problémy. Je to docela škoda, protože právě u myšky do kaváren na prezentaci jsem předpokládal bezproblémový chod i na skle. Právě na různých konferencích a jednáních sem tam pod ruku dostanete skleněný stůl. Zkrátka ani laserový senzor není všemocný. Myš má však oproti klasické "desktopové" optické myši lepší pohyb. Takže ten, kdo používá běžnou myš, bude docela překvapen, co taková malá krabička umí. S velkou laserovou myší se však stále nedá moc srovnávat a je někde mezi.


Režim prezentace


Myš má i jiné využití. Pokud totiž odpoutáte myš od podložky (resp. pevného podkladu), promění se v ovladač prezentace. Senzor uvnitř těla detekuje, zda myš leží na podložce a pokud je zvednuta, změní funkci primárního tlačítka na posun v prezentaci o snímek vpřed. Pokud se chcete vrátit o krok zpět, tak myš otočíte vzhůru nohama a opět stisknete tlačítko. Na webových stránkách má tento úkon za následek posun stránky o obrazovku dál či zpět (stejně jako PageDown/Up). Zde je však asi lepší využít plynulého posunu pomocí horní dotykové vrstvy.





Ovládání je až překvapivě intuitivní a i ono překlopení není ve výsledku nepřirozené. Pokud totiž držíte myš v pravé ruce, tak tímto rotačním pohybem naznačujete právě krok vzad. Osobně jsem levák, a tak vlastně naznačuji krok vpřed. Pokud je však většina leváků jako já, tak jste na nějaký ten renonc v ovládání jistě přizpůsobeni.





Závěrečné hodnocení


Jak hodnotit produkt, který je zaměřen na docela úzkou skupinu lidí? Docela těžko. Pokud totiž hledáte extrémně kompaktní myš a dálkový ovladač pro prezentace, tak je to naprosto ideální produkt. Pro manažery s malým notebookem či tabletem to může být parádní kus hardwaru, který je navíc elegantní a funkční zároveň. V masovém rozšíření tohoto produktu však brání jeho vysoká cena. Pro studenty to myš rozhodně není.


Názor lepšího já


Co to znamená? Ne, opravdu nejsem schizofrenik. Od nynějška se v našich recenzích často setkáte s názorem něžného pohlaví. Naše lepší polovička má obvykle podstatně rozdílný názor na hračky co si kupujem k počítači. Díky tomu se již nemusíte ptát přítelkyně/manželky, zda si daný produkt koupit. Máte jej zkrátka předschválený, nebo naopak rovnou zavržený.

"Zajímavá hračka, která mohla být lépe provedená po designové stránce. Na první pohled bych to nekoupila, protože mě to přišlo jako zase nějaká "blbost". Při používání jsem však byla překvapená intuitivním ovládáním."



dobré technické zpracování
hodně vysoká cena
perfektní nápad
chybí laserové ukazovátko
tři roky záruky
nefunguje na skle a lesklém povrchu
kompaktní rozměry
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1 700 Kč s DPH
reklama