reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech EasyCall Desktop - usnadněte si volání

13.2.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech EasyCall Desktop - usnadněte si volání
Více než se samostatnými produkty se teď rozběhl kolotoč prodeje hotových setů všech potřebných periferií k počítači. Takový set je nejen levnější, ale zároveň přináší komplexní řešení a často také integraci bezdrátových zařízení. Logitech EasyCall Desktop se snaží odlišit zejména zaměřením na volání a komunikaci přes Internet a naším úkolem je podívat se, zda se mu daří.
Myš Logitech MX 600 Laser Cordless Mouse samostatně sice nekoupíte, pokud se vám ale líbí její zvláštní ergonomické křivky, pak je samostatně k dispozici její upravená verze MX 610 a to dokonce ve variantě i pro leváky. Set je bohužel kvůli tvaru myši určen jen pravákům a nevypadá to, že by Logitech zvažoval uvedení stejného produktu i pro leváky, ač by to konstrukčně díky hotové MX 610 nebyl velký problém. Ergonomie myši je unikátní a pomáhá tomu i pěkná linka z lesklého plastu, která se táhne po celé délce myši. Zbytek myši je také z plastu, stříbrná svrchní část je prakticky hladká, boční strany mají náznak protiskluzových vlastností, ale ve skutečnosti je nemají.





Na levé straně jsou v podstatě všechny zajímavé prvky myši, konkrétně nastavitelná tlačítka. Pro palec je připravena prohlubeň, která zlepšuje držení a dále pro něj máme i dvě další tlačítka, implicitně sloužící k funkcím Vpřed a Zpět. Na hraně jsou pak tři tlačítka na zoomování (přibližování), přičemž kromě samotného přiblížení a oddálení je také možné rychle přepnout do původního zobrazení. Zoomování se vůbec celkem hodí nejen při čtení textu v dokumentech nebo na Internetu, ale i při práci s fotografiemi nebo v grafických editorech.




Pravá strana je vytvarovaná podstatně jinak, hrana volně přechází až dolů a prohlubeň pro prsty je skoro neznatelná. První fotografie vás trochu může zmást, jelikož je z úhlu a na první pohled to vypadá, že jsou obě strany silně asymetrické. Ve skutečnost je pravá strana mírně níž než pravá. Rapidní rozdíl tam však není a největší rozdíly jsou ve zmíněných prohlubních na prsty.




Tlačítka začínají tradičně už na hřbetu myši, kde najdeme indikační diodu stavu baterie. Od ní je pak horní kryt myši rozpůlen na dvě části, které tvoří dvě hlavní tlačítka, mezi něž se vešlo ještě pětisměrné kolečko.



Na následující fotografii lze pěkně vidět ergonomii pro praváky, kterým uchopení myši bude připadat intuitivní a ani při delším používání nebudete mít problémy s bolavým zápěstím.



Tlačítka na zoomování jsou pro ukazováček celkem dostupná a můžete je použít i na jiné funkce podle vlastní libosti.



Na následujícím obrázku je vidět rozdíl ve zvětšení textu pomocí zoomovacích tlačítek. Pomáhá to zejména na Internetu lidem se slabším zrakem, protože je v mnoha médiích používán velmi malý font, a tak je text hůře čitelný. Musím upozornit, že nejde o komplexní zvětšení obrazu, ale v prohlížečích zejména o zvětšení textu, u grafických editorů zase procentuálního zvětšení obrazu nebo fotografií.



Ze spodní strany je myš celkem nezajímavá. Laser je netradičně umístěn na okraji, což trošku mění trajektorii u pohybu, ale na přesnost to v podstatě vliv nemá. Teflony jsou celkem velké, oválného tvaru a lze je bez problémů přelepit nějakými mouse skatez, pokud například používáte některou z hrubších podložek. Vedle tlačítka pro obnovu bezdrátového spojení je ještě světlená signalizace zapnutí myšky. Myš totiž po chvilce nečinnosti (cca 20 sekund) přechází do úsporného režimu, což má za následek lepší výdrž.



Co se týče hmotnosti, pak na tom myš není ani dobře, ani špatně a zkrátka zapadá do šedého průměru. S bateriemi jsem navážil 143 gramů.



Myšku jsme podrobili i otestování v programech na měření skutečné frekvence snímání. Výsledky kolem 125 MHz(zpoždění kolem 8 ms) jsou celkem dobré, zvláště pokud se jedná o kancelářskou myš.






Po praktickém testu s myší mám trochu smíšené pocity. Na jednu stranu je její používání pohodlné, ergonomický tvar je vynikající a stejně tak i citlivost a rozložení tlačítek. Možnosti nastavení funkcí jsou také dostatečné, problém je však ve snímání. Samotný laserový snímač a frekvence snímání je sice v pořádku, hlavním neduhem je ale úsporný režim. Myš díky prodlevě mezi zapnutím při delší nečinnosti nefunguje hned, ale někdy až po cca 2 vteřinách (někdy dříve), což je opravdu hodně. Při pohybu je navíc cítit jakási vláčnost a podle mého subjektivního pocitu dochází k mírnému zpoždění, čehož jsem si všiml v nepatrném "dobíhání" kurzoru již po ukončení pohybu myši. Tuším, že zrovna tohle verze MX 610 nedělala nebo alespoň ne v takovém rozsahu. Na práci v kanceláři je myš celkem vhodná, nějaké lepší výsledky ve hrách však nečekejte. Na druhou stranu je však úspora energie znatelná, baterie vám vydrží podle údajů výrobce až půl roku. Problémem je opět dosah bezdrátového spojení kolem 3,5 metru.



ModelLogitech MX 600 Laser Cordless Mouse
Rozměry13,2 (délka) x 7,0 (šířka) x 4,8 (výška) cm
Hmotnost143 gramů
MateriálPlast, kolečko pryž
Počet tlačítek8 + reset připojení
Typ snímačeLaserový
Napájení2 x AA baterie
Způsob propojení s PCBezdrátové
Dosahcca 10 m
reklama