reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G15 Gaming Keyboard - průkopnická klávesnice

28.11.2005, Jan Vítek, recenze
Logitech G15 Gaming Keyboard - průkopnická klávesnice
Dnes si představíme novinku z dílny Logitechu, herní klávesnici G15 Gaming Keyboard, která nabízí poměrně zajímavé funkce, jimž kromě 18 programovatelných G kláves dominuje novinka - víceúčelový displej. Dále je vhodné zmínit modré podsvícení kláves, které může zaujmout nejednoho workoholika nebo náruživého hráče.
Logitech G15 Gaming Keyboard je poměrně slušně provedená klávesnice, ale bohužel se nevyvarovala jistých dětských nemocí. Jak jsem již napsal, samotnou základní funkci klávesnice, tedy psaní, splňuje dobře. Ovšem ona si hraje na něco víc, takže jak tedy splňuje a zvládá své výjimečné schopnosti? Věcí na vylepšení je tu dost. Podsvícení kláves by mohlo být kvalitnější, respektive lépe rozprostřené.

Stejně tak displej a zejména jeho softwarová podpora je více než diskutabilní a spíše se jedná o jakýsi polotovar. Ale nepředbíhejme událostem, je možné, že se u Logitechu pochlapí a začnou chrlit software s podporou her, pro které by byl displej využitelný. Nebo by se o potřebný software mohla postarat sama hráčská komunita, za předpokladu, že se klávesnice dostatečně prosadí. Na druhou stranu programovatelné klávesy a jejich podpora je vyvedena bezchybně a možnosti jsou velmi široké.

Otázkou ovšem zůstává, kdo vůbec tyto klávesy využije. Těžko to bude hráč akčních her, pro které je stovka kláves klasické klávesnice více než dostačující. Spíš bych si ji dokázal představit na stole hráče hardcore simulátorů, jemuž by dokázal faktický přírůstek 54 kláves pro makra velmi usnadnit "práci". Stejně tak uživatel programů využívajících v hojnosti klávesových zkratek a kombinací by mohl v klávesnici nalézt zalíbení.



Další záležitosti, jako je rozprostření kláves, velikost Enteru a naklonění klávesnice jsou vysoce subjektivní a neodvažuji se kvůli tomu klávesnici soudit. Navíc, pokud někomu nebude zmíněné rozložení vyhovovat, může si za nějaký čas zvyknout, pokud ho ovšem výhody klávesnice přesvědčí ke koupi.


Programovatelný displejMalá softwarová podpora displeje
Programovatelná tlačítkaNerovnoměrné podsvětlení
USB rozbočovačNe každý využije programovatelných kláves
Robustní provedeníIkona Odkaz na databázi
Multimediální klávesy Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Logitech G15 Gaming poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení klávesnice G15 Gaming Keyboard děkujeme českému zastoupení firmy Logitech

reklama