reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G203: herní základ s RGB podsvícením

17.2.2017, Jan Vítek, recenze
Logitech G203: herní základ s RGB podsvícením
Logitech G203 Prodigy Gaming Mouse patří mezi jednodušší a v portfoliu svého výrobce také mezi levnější herní myši. Zaujmout nás má svým senzorem, vysokou výdrží, programovatelnými tlačítky a také RGB podsvícením.
Kapitoly článku:
Logitech G203 Prodigy Gaming Mouse je myš, kterou seženeme za cenu kolem 1000 Kč s DPH. To skutečně není cena, kterou obvykle platíme za low-endové herní myši, ale společnost Logitech není známa kvůli tomu, že by tvořila a prodávala levné periferie. My se tak v dnešní recenzi zaměříme na to, zda nám G203 nabídne za svou cenu odpovídající kvalitu. Cenově je na tom tato myš stejně jako model Logitech G300s Gaming Mouse, který má také doporučenou cenu 40 USD a vedle nich Logitech v rámci herní série G nabízí už jen dražší modely.
 

- klikněte pro zvětšení -

Logitech G203 Gaming Mouse stojí až nejníže ve své řadě, o čemž vedle ceny svědčí i její označení. Přesto by měla nabídnout kvalitní výbavu a herní funkce, do čehož můžeme zařadit 1000Hz dotazovací frekvenci, senzor s rozlišením až 6000 dpi, kvalitně zpracovaná tlačítka, RGB podsvícení, celkem 6 programovatelných tlačítek a také obvyklý software, s jehož pomocí to vše nastavíme.



Myš přišla v malém modrém obalu, do nějž se snadno dostaneme bez jeho výrazného poškození (stačí protrhnout průhlednou izolepu), takže si ji budete moci osahat i v obchodě, pokud vám to umožní. Však při koupi myši nikdy dopředu nevíte, zda vám bude její tvar vyhovovat a možnost si ji předem vyzkoušet je neocenitelná.

Model
Logitech G203 Prodigy Gaming Mouse
Rozměry myši
117 x 62 x 38 mm
Hmotnost myši
85 gramů bez kabelu
Tlačítka
5 + kolečko (programovatelná)
Senzor
200 – 6 000 dpi
akcelerace 25 G
rychlost pohybu až 200 ips (5 m/s)
Rozhraní
USB (2metrový kabel)
Ergonomie
pro praváky
Kompatibilita
Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7

Specifikace nám napoví, že jde o spíše menší myš, která je zároveň i poměrně lehká. Její výbava se dá mezi herními modely označit za základní, však 6 tlačítek je u takových modelů s možností přepínání rozlišení standard. Laserový senzor neupřesněného typu nám nabídne rozlišení 200 až 6000 dpi, což bude bohatě stačit. Z ostatních jeho specifikací to vypadá, že je i pohotový a "utrhnout" jej bude v přinejmenším velice těžké.

Za zmínku stojí ještě RGB LED podsvícení, které se týká jednak loga G na hřbetu myši a pak rozhraní mezi vrchní a spodní části těla. Pro to je využita nejspíše jedna jediná silná dioda.


Zpracování myši


Tato myš je sice určena pro praváky, ale má souměrné tělo, takže nebýt bočních tlačítek, hodila by se stejně tak dobře i levákům. Většinu jí tvoří černý plast s matným a drsným povrchem, což platí pro hlavní tlačítka, vrchní i spodní kryt. V minoritě je tu lesklý černý plast, který byl použit na vedlejší tlačítka a také klín mezi dvěma hlavními tlačítky. Kolečko má gumový vroubkovaný povrch a pak tu máme také na začátku USB kabelu tlustou gumovou rourku, aby nehrozilo brzké ukroucení jeho vodičů.



Tělo myši Logitech G203 je malé, lehké, ale pevné. Odolávají dokonce i jeho boční hrany u hlavních tlačítek a jednotlivé části k sobě velice dobře pasují. Ostatně nic jiného bychom od této myši ani nečekali a přestože jde v nabídce Logitechu o low-end, přeci jen je to low-end za tisícovku.



Hlavní tlačítka jsou od zbytku myši oddělena, takže o jejich narovnání do výchozí pozice se nepostará pnutí vytvořené ohnutím. Logitech neuvádí, jaké spínače použil pro hlavní dvojici tlačítek, ale říká, že mají vydržet 10 milionů stisků, což ukazuje na něco od Omronu. Tlačítka se ozývají hlasitým cvaknutím a opravdu pohotově se vrací do výchozí polohy. Jejich stisk by ale dle mých preferencí mohl být trochu tužší, neboť se mi stávalo, že jsem je mimoděk stisknul jen vahou prstu, zatímco u jiných myší je opravdu nutné vyvinout tlak.



Na kolečku nás může zaujmout jeho značná šíře, což je umocněno tím, že je ploché jako pneumatika z Lega. Má jemné krokování s přesnou aretací, které je velice tiché až neslyšné a stejně jako hlavní tlačítka má i pozoruhodně lehký stisk. Ten je ale na rozdíl od nich akorát tak vhodný na to, abychom mohli kolečko mačkat pohodlně a nehrozilo jeho pootočení. Kolečko tak hodnotím jako podařené.

Pak tu máme boční tlačítka, v jejichž případě mohl být Logitech velkorysejší, aby je udělal větší. Tím by byly by pro palec příjemnější na mačkání, protože by se do něj tak nebořily. Jinak jsou ale umístěny ve vhodné poloze a předěl mezi nimi je dostatečně velký na to, abychom je bezpečně nahmatali i poslepu. Zbývající minitlačítko nad kolečkem bude v každém případě sloužit jen pro občasné použití, neboť je ze všech nejhůře přístupné. Ostatně stejně má dle představ výrobců sloužit pro přepínání mezi přednastavenými hodnotami dpi.



Teflony na této myši jsou bohužel jen malé a máme tu celkem 4 v rozích a pak i jeden kruhový kolem senzoru. Na stole tak bude myš drhnout a na měkké látkové podložky se také moc hodit nebude, takže to bude chtít spíše tvrdší podložku. Dle specifikací mají tyto teflony vydržet "nájezd" 250 kilometrů, ale to těžko ověříme, nicméně Logitech své myši intenzivně testuje, takže by to měl mít podloženo naměřenými údaji. Samozřejmě pak ale bude velice záležet na tom, na jaké podložce budeme tyto teflony sjíždět.
reklama