reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G402: speciál pro FPS

13.8.2014, Jan Vítek, recenze
Logitech G402: speciál pro FPS
Od společnosti Logitech jsme získali na test zbrusu novou myš G402 Hyperion Fury Ultra-Fast FPS Gaming Mouse, která je určena speciálně pro hry typu FPS, čili 3D střílečky. Jde o myš, která se nemá ztratit ani při velmi prudkých pohybech.
Kapitoly článku:
Pro odemčení všech možností myši Logitech G502 je určen jako v jiných případech Logitech Gaming Software, který dokáže pracovat s různými periferiemi řady G. V našem případě jsme zkoušeli verzi Logitech Gaming Software 8.55.137, která přinesla právě podporu myši G402. Starší verze vám tuto myš logicky nenajde.

Podporované a právě připojené periferie se objeví v hlavním okně na spodní liště, která pak nabídne i možnost přepínání mezi jednotlivými záložkami. Ta první záložka zde zobrazí pouze samotnou myš, na níž jsou zdůrazněny oblasti, s nimiž budeme moci dále něco provést. O to se ale postarají až další záložky. Zde si ale můžeme vybrat, zda chceme upravit profil uložený v myši nebo pracovat s profily. Nabídka aplikace pak zůstane v podstatě stejná, jen přibyde možnost tvořit a ukládat profily, kterých si můžeme udělat dle libosti, ale zjistíme také to, že nabídka funkcí pro paměť myši je podstatně chudší, než když to necháme na softwaru. Samozřejmostí je pak automatická detekce spuštěné hry či programu, dle čehož se automaticky nastaví potřebný profil. V podstatě tedy není ani potřeba využívat paměť myši, pokud tedy víte, že s ní nebudete cestovat někam, kde budete na cizím počítači potřebovat jiné než výchozí nastavení.



- klikněte pro zvětšení -

Nejdůležitější obrazovka je tedy ta druhá, kde můžeme jednotlivým tlačítkům přiřazovat různé funkce, přičemž ty výchozí jsou zobrazeny na screenshotu. Mezi tyto funkce patří jednak klasické, které jsou spojeny s myší (viz obrázek dole), pak můžeme přiřazovat jednotlivé klávesy nebo kombinace kláves s přepínači a nakonec tu jsou makra. Tato makra mohou být velmi dlouhá, takže ani dvěstěznakové není problém. Ovšem vměstnat do nich můžeme jen klávesy či jejich kombinace a už ne tlačítka či funkce myši a jedinou dodatečnou volbou je, zda se mají při záznamu maker brát v ohledu také prodlevy mezi stisky. Specialitkou je pak funkce G Shift, kterou můžeme přiřadit některému z tlačítek, které se pak chová stejně jako klávesa Shift. Kombinací stisku onoho tlačítka s některým dalším tak můžeme využít alternativní funkce, které jsme tlačítkům předem nastavili.



- klikněte pro zvětšení -




V nastavení ukazatele pak volíme úrovně citlivosti, přičemž ta je vždy stejná pro obě osy, každý profil může mít v paměti jednu až pět úrovní, které si můžeme nastavit po krocích 60 dpi od 240 do 4 000 dpi a poslední možností je změna dotazovací frekvence, kterou zde Logitech pojmenoval jako frekvenci hlášení. Dobré je, že při změnu rozlišení ihned poznáme na pohybu ukazatele, takže máme okamžitou odezvu.



- klikněte pro zvětšení -

Dále tu máme záložku týkající se podsvícení. V případě loga G můžeme nastavit jas a také efekt dýchání. Mezi volby patří ještě neustálá indikace nastaveného rozlišení pomocí třech bočních kontrolek a nakonec prodleva pro automatické vypnutí podsvícení, aby nás zrovna nepoužívaná myš neotravovala svým světlem.





Specialitkou v tomto případě je ukázka práce Fusion Engine. Můžete si zde vyzkoušet, jak rychle dokážete myší pohnout a ihned poté si o tom můžete i utwitnout. Logitech tím chce demonstrovat, jak jeho Fusion Engine dokáže sledovat povrch pod myší i ve velmi rychlém pohybu, přičemž je tedy otázkou, zda to má nějaký reálný základ. Ale pro pobavení je to pěkné a alespoň si můžete otestovat, jak rychlí jste.

Nakonec se podívejme na to, co nám umožní nastavení softwaru.





V něm je několik dalších voleb týkajících se samotné myši, u níž můžeme ovládání podsvícení (písmeno G na hřbetě myši) nechat na hrách, aktualizovat firmware (nainstalovaná verze 90.0.14 byla nejnovější) a také zadat přihlašovací údaje na Twitter. Zde se můžeme také přesvědčit, jaké profily jsou vybrány za výchozí a trvalý. První z nich je aktivní v případě, že software nedetekuje aplikaci či hru, která má vlastní profil a druhý je aktivní vždy, samozřejmě tedy pouze pokud se zrovna nevyužívá nastavení uložené v paměti myši.

reklama