reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G403 Prodigy Wireless: nástupce legendy?

10.2.2017, Jan Vítek, recenze
Logitech G403 Prodigy Wireless: nástupce legendy?
Logitech G403 Prodigy přichází jako herní myš ve dvou podobách, a to ve verzi s bezdrátovým rozhraním a v klasické verzi s USB kabelem. My si ji dnes vyzkoušíme právě jako bezdrátovou verzi, která se tímto podobá testované G900.
Kapitoly článku:
Pro odemčení všech možností myši Logitech G403 Prodigy Wireless slouží software Logitech Gaming Software, který jsme stáhli v nejnovější verzi 8.91.48 x64. Stáhnout musíme cca 100 MB, protože jde o univerzální aplikaci obsluhující řadu periferií Logitech řady G. Po instalaci poznáme, že tu máme dobře známé rozhraní, jehož první obrazovka s ikonou domečku slouží především k tomu, abychom se mohli přepnout mezi více periferiemi Logitech řady G, jež můžeme mít nainstalovány v jednom systému. My jsme v něm ale měli jen jedinou, myš G403, přičemž si zde můžeme vybrat, zda máme použít profily z paměti myši, nebo profily uložené v počítači.



- klikněte pro zvětšení -

V druhé obrazovce budeme volit mezi třemi profily, které si myš dokáže zapamatovat, přičemž na výběru pak bude záviset to, jaké funkce a rozlišení se ve zbytku obrazovky ukáže. Co se týče tlačítek, programovat můžeme jako obvykle všechna až na ta hlavní, která lze pouze navzájem prohodit. Všem ostatním můžeme přiřadit buď speciální funkce (přehrávání multimédií, nastavení zvuku, G-Shift, atp.), klávesy či kombinace kláves a pak celá makra složená z kláves, přičemž jedinou volbou je to, aby aplikace zaznamenávala reálné prodlevy mezi stisky kláves. Vhodnou volbou je G-Shift, což funguje jako přepínač, jenž umožní tlačítkům přiřadit alternativní funkci (opět kromě hlavních tlačítek). To už jsme měli možnost využít i u starších modelů herních myší Logitech.



- klikněte pro zvětšení -



Zbytek nastavení se týká senzoru a rozhraní. Můžeme si nastavit až 5 úrovní, mezi nimiž budeme přepínat pomocí vrchního tlačítka myši. Hodnoty se nastavují pro obě osy stejné, a to po krocích 50 dpi a zajímavé je, že na výchozí nastavení myš ani zdaleka nevyužívá svou celou škálu do 12.000 dpi. Dotazovací frekvence může být standardních 125 Hz, 250 Hz, 500 Hz nebo až maximálních 1000 Hz, což platí pro USB i rádiové rozhraní.



- klikněte pro zvětšení -

Třetí záložka se týká podsvícení a i to bude pochopitelně záviset na zvoleném profilu. Z možností poznáme, že logo G a kolečko mohou být podsvíceny nezávisle na sobě, respektive můžeme logo či strany libovolně vypnout, ale už ne jim přiřadit různé styly podsvícení. Ostatní nastavení platí pro ně společně a jde o dva efekty - cyklické prolínání všech barev spektra a efekt dýchání, čili pulzování jedné barvy, jejíž libovolný odstín si pak vybereme v menu, které se objeví v levé části okna. Pouze u efektu dýchání lze zvolit to, zda se má týkat loga G i kolečka. Pokud u tohoto efektu něco deaktivujeme, bude příslušná část podsvícena stále a neměnně. Nakonec můžeme u obou efektů nastavit jas a rychlost, což se týká rychlosti pulzování či prolínání barev a pak je tu také možnost synchronizace nastaveného podsvícení s jinými periferiemi Logitech (klávesnice či headsety), které to však musí podporovat.



- klikněte pro zvětšení -

Čtvrtá záložka nám umožní podívat se na stav baterie a také ovlivnit celkovou spotřebu a výdrž. Spotřebu energie ovlivní i nastavení dotazovací frekvence a samozřejmě podsvícení. Myš nám ohlásí, jakou spotřebu aktuálně má a také nabídne výpočet, jak dlouho pak baterie vydrží. Pokud si necháme zapnuté podsvícení (cyklus barev) a dotazovací frekvenci nastavíme na maximálních 1000 Hz, bude výdrž asi 22hodinová. Když podsvícení vypneme a nastavíme 125 Hz, výdrž se prodlouží na 37 hodin v případě plně dobité baterie.



- klikněte pro zvětšení -

Ladění senzoru funguje stejně jako např. u myši Logitech G900 Chaos Spectrum. Po uživateli se žádá pouze to, aby na dané podložce opsal v přijatelném tempu pár ležatých osmiček, takže pokud vám bude ukazatel na vaší podložce poskakovat, určitě stojí za to tuto funkci využít. Máme vyzkoušeno, že myš pak dokáže lépe pracovat na povrchu, který byl dříve pro ni zdánlivě nevhodný, což bylo vyzkoušeno i na čistém listu bílého papíru. Ten pochopitelně nelze nikomu doporučit jako podložku, ale byl vyzkoušen především pro vyzkoušení schopností funkce ladění senzoru.



- klikněte pro zvětšení -

Již známá je tepelná mapa stisků tlačítek myši. Setkat jsme se s ní mohli už u jiných klávesnic a myší Logitech, a jde pouze o sledování toho, jak často která tlačítka mačkáme a také si lze nechat zobrazit statistiky dle toho, jak dlouho jsou zmáčknuta. Tuto funkci si musíme zapnout, takže naštěstí neběží v pozadí neustále, což by jen zbytečně zatěžovalo počítač, i když pochopitelně nejde o nic dramatického. Zrovna toto je funkce, bez které bychom se velice snadno obešli.

Jako novinka je tu možnost využití aplikací Overwolf, ale to je pouze odkaz na příslušný obchod s nimi. Dále nechybí ve zbylém nastavení (ozubené kolečko) obvyklá funkce Arx Control (viz Logitech G910 Orion Spark) a ve stejném okně můžeme zapnout funkci Angle Snapping (pod českým označením "snímání úhlů"), jež slouží k tomu, aby byl pohyb kurzoru uměle zarovnáván do čistě vertikálního či horizontálního pohybu, což se hodí pro práci v kancelářských aplikacích, jako je třeba Excel.

reklama