reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G403 Prodigy Wireless: nástupce legendy?

10.2.2017, Jan Vítek, recenze
Logitech G403 Prodigy Wireless: nástupce legendy?
Logitech G403 Prodigy přichází jako herní myš ve dvou podobách, a to ve verzi s bezdrátovým rozhraním a v klasické verzi s USB kabelem. My si ji dnes vyzkoušíme právě jako bezdrátovou verzi, která se tímto podobá testované G900.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Pokud jste zvyklí spíše na nižší myši, pak si na tvar Logitech G403 Prodigy (Wireless) budete asi muset chvíli zvykat. Její vysoký hřbet akorát v místě podsvíceného loga mi zpočátku tlačil do dlaně, což bylo zpočátku nepříjemné, ale dá se na to zvyknout. Přesto bych ocenil, kdyby myš nebyla v místě loga tak vysoká. Přece jen by se s ní lépe pracovalo a my bychom měli větší rozsah pohybu při ovládání pouze prsty. Toto je ale spíše jen subjektivní názor a jinému uživatelů může vysoké tělo myši G403 naopak vyhovovat. Každopádně je třeba dodat, že v tomto případě není tvar myši až tak moc přizpůsobený jedné (zde pravé) ruce. Docela dobře by si na něj mohli zvyknout i leváci, ovšem nebýt bočních tlačítek.

Pokud jste zvyklí často pohybovat myší pouze prsty a měli jste v oblibě legendární tvar myší Logitech MX510/MX518/G5, resp. později G400/G400s, tak podle dalšího člena naší redakce tu z hlediska tvaru a manévrovatelnosti konečně máme moderní náhradu. U G500/G500s bylo chování myši odlišné kvůli jinému umístění senzoru do horní části, přičemž u nedávných G402/G502 to zase "nebylo ono" kvůli méně oblým hranám a u G502 navíc i kvůli vyšší hmotnosti.

Rozdíly v hmotnosti podle specifikací (v obou případech bez kabelu a závaží)
  • G403 Prodigy Wireless = 107,2 g
  • G403 Prodigy = 87,3 g

Hlavní tlačítka jsou zde velice dobře zpracována. Mají přiměřený odpor při stisku a pohotově se vrací do původní polohy, což ovšem nelze říci o stisku kolečka. To poznáme, když se pokusíme provést jeho dvouklik, který je daleko obtížnější provést než právě u hlavních tlačítek. Je to dáno právě tím, že stisknuté kolečko se ne moc ochotně vrací zpět. Jinak lze ale pochválit jeho jemné krokování s dobrou aretací, které je takřka neslyšné. U ostatních tlačítek lze zmínit hlubší stisk, který k nim patří a boční tlačítka zase můžeme pochválit za vhodné umístění a velkou plochu. Díky tomu se při jejich stisku nespletete.

Opět tu pak máme optický senzor PMW3366 s rozlišením 12.000 dpi, který Logitech už párkrát použil. I v tomto případě na něj můžeme pět chválu za jeho přesnost nebo i za to, že je možné jej skutečně vyladit na povrch, s nímž by měl bez tohoto procesu problémy. Příkladem budiž čistě bílý papír, na němž senzor může občas "zaškobrtnout", ale když provedeme ladění, jakékoliv záseky rázem zmizí. Ovšem jako obvykle, lesklý povrch už nezvládne, ale to se nelze divit a už vůbec to přičítat jako minus.



Teflony této myši si zaslouží velkou pochvalu díky své tloušťce a také měkčímu povrchu, který zajistí komfortní využití myši také bez podložky na pouhém stole. Na tom myši s tvrdšími teflony jezdí hlučně a drhnou, zatímco Logitech G403 jezdí hladce a tiše.



Co se týče podsvícení, pokud to nebudeme brát jen jako nepotřebný efekt, lze jej využít pro rozpoznání nastaveného profilu. Každý totiž umožní odlišné nastavení podsvícení (viz předchozí kapitola), ale na druhou stranu je také potřeba počítat s tím, že zapnuté LED výrazně zkracují dobu výdrže na jedno nabití.



A nakonec tu máme jako obvykle dotazovací frekvenci, která se pohybuje kolem kýžených 1000 Hz.


Závěrečné hodnocení


Logitech G403 Prodigy Wireless je myš, která spojuje kdysi neslučitelné oblasti herních a bezdrátových myší. Dnes už toto dávno neplatí, a tak si můžeme užít pohotových reakcí i pohodlí bezdrátového rozhraní, i když to není určeno pro měsíce dlouhou výdrž, jak předvádějí kancelářské bezdrátové myši. Tak asi jednou za týden až 10 dní budete muset tuto myš na cca hodinku připojit kabelem.



Ocenění TREFA získává myš Logitech G403 Prodigy Wireless
za kvalitní provedení, senzor a rozhraní. Logo ocenění je ke stažení zde.

Co lze na této myši ocenit, je velice dobře zpracované tělo, které by možná někomu mohlo zpočátku vadit kvůli své výšce. Dále lze pochválit hlavní i vedlejší tlačítka, přičemž kolečko je dobré až na jeho stisk (nerado se vrací do původní polohy), pak tu máme už několikrát ověřený kvalitní optický senzor PMW3366, který lze ladit pro různé povrchy. Ladit lze také spotřebu a výslednou výdrž na baterie nastavením podsvícení i dotazovací frekvence. Vedle rádiového rozhraní lze využít i čistě jen USB, takže u této myši nejsme odkázáni jen na bezdrát a v neposlední řadě je třeba ocenit kvalitní teflony, které nám umožní komfortní využití i na pouhém stole bez podložky.

Logitech G403 Prodigy Wireless je celkově kvalitní produkt, který se dá pořídit o něco levněji, než je cena doporučená výrobcem (3299 Kč). Ze srovnávače cen Heureka to sice vypadá, že G403 Prodigy Wireless lze sehnat ani ne za polovinu, jenomže takové ceny platí pro verzi postrádající bezdrátové rozhraní (G403 Prodigy). Bezdrátovou verzi pořídíte za cca 3000 Kč, což je cena odpovídající i řadě jiných podobných modelů od renomovaných výrobců.


Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Lehký stisk hlavních tlačítek s výbornou odezvou
+ Kvalitní laditelný senzor
+ Rádiové i USB rozhraní, ladění spotřeby
+ Velké teflony vhodné i na stůl


Minusy


- Stisk kolečka
 
 
Za zapůjčení myši G403 Prodigy Wireless děkujeme Logitechu.

 
 
Cena v době testování: cca 3 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte myš Logitech G403 Prodigy?
V anketě šlo hlasovat od 10.2.2017 do 15.2.2018. Počet hlasujících: 2
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama