reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G900 Chaos Spectrum: bezdrátový herní univerzál

1.6.2016, Jan Vítek, recenze
Logitech G900 Chaos Spectrum: bezdrátový herní univerzál
Logitech G900 s podtitulem Chaos Spectrum byla představena teprve letos v březnu a my si ji dnes vyzkoušíme jako herní myš, která má souměrný tvar vhodný pro praváky i leváky a nabízí bezdrátové rozhraní i vyměnitelná tlačítka.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Myš Logitech G900 se snaží zalíbit všem hráčům, kteří ji chtějí držet v pravé i levé ruce, což obvykle znamená problém. Zřejmě není možné vytvořit takovou myš, která by měla univerzální tvar a padla do ruky stejně jako jednostranně zaměřená myš. Leváci s ní mohou být spokojeni, ale většinoví praváci mají na trhu obrovský výběr myší tvarovaných právě pro jejich hlavní ruku. To není problém myši G900, ale celkové snahy uspokojit oba tábory. Jaký konkrétní problém s takovým tvarem ale mám? Především ten, že pravá strana myši logicky není přizpůsobena prsteníku a malíku, takže jsem nevěděl, kam si nimi a nebyl si schopný najít ustálený způsob držení myši. Věřím ale, že by se na to dalo časem zvyknout a odměnou by bylo to, že právě těmito dvěma prsty se dá celkem dobře ovládat pravá dvojice bočních tlačítek.

Právě tlačítka jsou chlouba této myši. Ta hlavní mají výbornou odezvu, takže se dají mačkat lehce, s jistotou a velice rychle se vrací do výchozí polohy, což napomáhá při dvojklicích. Spokojenost byla také s bočními tlačítky, jež mají jak se patří hlubší stisk a lze je palcem snadno nahmatat a po hmatu rozlišit. Logitech myslel na to, že by nám mohl jeden z párů vadit, a tak jsou tlačítka přichycena pouze magnety. V malém pouzdře vedle transmitteru jsou dvě záslepky, kterými můžeme ucpat otvor po tlačítkách, a lépe si tak přizpůsobit myš pro levou či pravou ruku. Jenomže další pár tlačítek může být pro leckoho výhoda, i když není tak dobře ovladatelný jako ten u palce. Nikdo nám nebrání v jeho použití.



Kolečka má Logitech snad nejlepší ze všech výrobců myši a zde to jen potvrzuje. Jeho odlehčené "loukoťové" kolečko s vroubkovaným gumovým povrchem může pracovat v krokovém režimu a po cvaknutí blízkým mechanickým přepínačem lze aretaci vypnout a kolečko se začne volně protáčet. To nabídly už starší myši řady Logitech Revolution a tento systém se bude hodit především při procházení dlouhých dokumentů či webových stránek. V kanceláři se tak G900 také neztratí, ale ve hrách bude lepší si krokování zapnout. Kolečko lze pohodlně stisknout, aniž by se pootáčelo a dvěma třešničkami na závěr jsou jeho dvě další tlačítka. Dá se totiž ještě naklápět do stran, čili celkem má toto kolečko 5 funkcí. Nejhůře dosažitelná jsou dvě tlačítka s výchozí funkcí přepínání mezi hodnotami dpi, ale i ta lze bezpečně nahmatat bez koukání, pokud dostatečně ohneme jeden z prstů.

Optický senzor PMW3366 s rozlišením 12.000 dpi byl už využit ve starších myších jako Logitech G303 Daedalus Apex, v jejichž recenzích jsme jej už dostatečně vychválili. Jde o laditelný senzor, přičemž tato jeho funkce skutečně funguje, ale není všespasitelná. Myš si můžete vyladit, aby pracovala bez problémů na čistě bílém papíře, ale pokud jí přichystáte reflexní povrch, už se nechytá. Chce to prostě něco matného a pokud možno tmavšího. Připravit si můžete také měkčí podložku, neboť G900 je vybavena 4 velkými teflony, které se nebudou příliš bořit.



Rozhraní této myši nemá žádný problém s udávaným dosahem 10 metrů a pokud byste snad potřebovali ještě více, lze pro transmitter použít prodlužovací kabel sloužící také k dobíjení baterie a k němu jej přes adaptér připojit. Můžete tak transmitter alespoň vyvést na lépe přístupné místo. Výdrž bude záviset na podsvícení, nastavené dotazovací frekvenci a také na tom, jak intenzivně budete myš používat, neboť ta pochopitelně upravuje svou spotřebu s ohledem na to, zda s ní právě divoce drandíte po stole, nebo ji necháte zapnutou ležet vedle klávesnice. Očekávat můžeme přes 30 hodin ostrého nasazení a až se nakonec baterie vyčerpá, prostě myš napojíte na kabel a ihned pracujete dále.

A nakonec tu máme jako obvykle dotazovací frekvenci, která se pohybuje kolem kýžených 1000 Hz.


Závěrečné hodnocení


Logitech G900 Chaos Spectrum je bezesporu velice kvalitní myš, která nabízí širokou a především užitečnou výbavu, kvalitní zpracování s odlehčeným tělem, výborně zpracovaná tlačítka a zvláště pak kolečko, osvědčený laditelný senzor, vyspělé rádiové rozhraní napájené dobíjitelnou baterií a decentní podsvícení. Není tu v podstatě žádné neužitečné pozlátko, za něž bychom zbytečně platili, ale to pochopitelně neznamená, že jde o myš za hubičku.



Ocenění TREFA získává myš Logitech G900 Chaos Spectrum za kvalitní provedení, senzor,
tlačítka s kolečkem a rozhraní. Logo ocenění je ke stažení zde.

Asi největší problém této myši je její souměrný tvar, kterým se Logitech snaží oslovit i leváky, co se nepřeučili na pravou. Mysleli sice na to, aby bylo možné jeden pár bočních tlačítek "deaktivovat", tedy vyndat a nahradit záslepkou, ale s celkovým tvarem myši nic podobného udělat nelze. Nicméně G900 se mi i tak zamlouvala z univerzálních myší asi nejvíce, a to i proto, že máme alespoň nějaký výběr. Osobně jsem raději jako pravák nechal tlačítka na pravém boku na místě, protože o jejich vyšší tělo si lze lépe opřít prsty než o záslepku kopírující tvar myši. Navíc je možné občas tato tlačítka využít i v pravé ruce.

Logitech G900 Chaos Spectrum můžeme považovat za velice vydařený kus hardwaru, který si nakonec mohou oblíbit všichni. Bude to chtít ale trochu vůle, kterou mohou praváci s výběrem, jaký na trhu mají, snadno postrádat, ale mezi univerzálními modely myší tato jednoznačně vyčnívá. Za to si zaslouží své ocenění TREFA.


Plusy


+ Kvalitní zpracování, lehké tělo
+ Lehký stisk tlačítek s výbornou odezvou, kolečko
+ Kvalitní laditelný senzor
+ Rádiové i USB rozhraní, ladění spotřeby
+ Velké teflony


Minusy


- Praváci mají velký výběr jiných lépe tvarovaných myší
- Vysoká cena

 
Za zapůjčení myši G900 Chaos Spectrum děkujeme Logitechu.



Cena v době testování: cca 4 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte myš Logitech G900 Chaos Spectrum?
V anketě šlo hlasovat od 1.6.2016 do 30.5.2017. Počet hlasujících: 0
Výborná0 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama