reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G910 Orion Spark: pestrobarevná mechanika

19.2.2015, Jan Vítek, recenze
Logitech G910 Orion Spark: pestrobarevná mechanika
Dnes se podíváme na klávesnici Logitech G910 Orion Spark, která se chlubí jednak mechanickými tlačítky, ale také barevným podsvícením, které každé klávese umožní svítit v celém RGB spektru. Jako další specialitka je tu i dokovací stanice pro mobilní telefon.
Kapitoly článku:
  1. Logitech G910 Orion Spark
  2. Instalace, nastavení klávesnice a Arx Control
  3. Zkušenosti z provozu, podsvícení a závěr

Instalace a nastavení Logitech G910 Orion Spark


Abychom mohli využít tuto klávesnici plně využít, je třeba nainstalovat doprovodný software. V našem případě šlo o verzi LGS 8.57.145 pro operační systém Windows 7 x64. Poté se otevře okno, které dobře známe už několik let. Logitech totiž využívá pro periferie herní řady G v podstatě stejný software, v němž se tak můžeme po zkušenostech s jinými produkty už snadno vyznat. A pokud jste si žádnou takovou ještě nevyzkoušeli, ani tak nebudete dlouho tápat.



Úvodní obrazovka tak slouží k tomu, abychom si vybrali tu pravou periferii Logitech G, ale v našem případě postrádá smysl, protože v systému byla od Logitechu pouze klávesnice G910. Už na této úvodní obrazovce ale uvidíme, s jakými klávesami si budeme moci hrát a přiřazovat jim speciální funkce. Jsou modře ohraničeny (ohraničení pulzuje, takže na screenshotu je u horních kláves G trošku vybledlé). Logitech se tedy nevydal cestou jiných výrobců, kteří často umožňují měnit nastavení i hlavních kláves.



- klikněte pro zvětšení -

V záložce pro nastavení funkcí a profilů můžeme tedy vytvořit vlastní profil a ten přiřadit libovolné hře nebo aplikaci, po jejímž spuštění se daný profil automaticky aktivujem přičemž každý může mít až tři vrstvy aktivované tlačítky M. Z plovoucích popisků pak ihned vidíme, jaké speciální funkce mají klávesy G aktuálně přiřazeny a pokud chceme, kliknutím pravého tlačítka myši můžeme funkci upravit nebo přiřadit jinou. K tomu slouží samostatné okno, jež také příznivci Logitechu jistě dobře znají. Je v něm několik skupin speciálních funkcí, což jsou jednotlivé klávesy, multiklávesy (= makro), celé bloky textu, funkce myši, multimediální funkce, rychlé spuštění aplikací, atd.



Další záložka se už týká podsvícení, pro něž Logitech nabízí čtyři režimy. První z nich (Freestyle) umožní nastavit každé klávese jinou barvu. Stačí si ji namíchat na paletě a pak kliknout na zvolenou klávesu, přičemž změny se projeví okamžitě. Dále tu máme Zóny, což je stejné s tím rozdílem, že si můžeme dopředu namíchat různé barvy a ty přiřazovat skupinám kláves. To je tedy vhodnější z toho důvodu, že nemusíme vždy míchat novou barvu a odstíny už máme připraveny. Dále tu je režim Příkazy, v němž se jednou barvou zobrazují často využívané klávesy v některém z profilů a jinou barvou méně využívané klávesy (nebo je můžeme nechat nepodsvícené). A nakonec tu jsou Efekty, a to konkrétně Dýchání (pulzování jednoho odstínu na všech klávesách), Hvězdný efekt (náhodně se rozsvěcují a pohasínají jednotlivé klávesy), Cyklus barev (prolínání odstínů celého spektra), Stisk tlačítka (rozsvítí se právě stisknuté tlačítko) a nejefektnější jsou Barevné vlny, čili animované duhové přechody na celé klávesnici, jak ukazuje screenshot dole.



- klikněte pro zvětšení -

V poslední záložce je možné spustit jisté počítadlo, které má registrovat stisk každé klávesy a dle něj vytvořit na klávesnici pomocí podsvícení jakousi tepelnou mapu, která ukazuje četnost, nebo délku stisku jednotlivých kláves. Nicméně to z nějakého důvodu nefungovalo, ani když jsem zkusil software přeinstalovat a využít jeho anglickou mutaci. Zkusil jsem tedy klávesnici nainstalovat na další počítač, kde již tato funkce pracovala v pořádku. V okně softwaru se tedy pouze začne počítat hodnota KPM, která značí průběžný počet stisknutých kláves za minutu. Mění se barva podsvícení kláves a to dle celkového počtu stisknutí od modré až po červenou (či dle jiného nastaveného barevného schematu). Až po zastavení této funkce se výsledek ukáže i v okně aplikace:



- klikněte pro zvětšení -


Arx Control


Co se týče Arx Control, pak tato funkce fungovala již bez problémů. Stačí si na telefon nainstalovat příslušnou aplikaci Arx Control a mít jej zapojený ve stejné lokální síti jako počítač, tedy na ten samý směrovač či přepínač. Aplikace v telefonu pak po spuštění automaticky vyhledá počítač, na němž běží software Logitechu a ten pak po chvíli ukáže okno, v němž potvrdíme spárování. Spárovaná zařízení můžeme poté spravovat v nastavení softwaru a třeba si i vyžádat, aby ten ignoroval požadavky od spárování od nových zařízení, což se bude hodit v případě, že se vás na jedné síti sejde více se stejným vybavením.



Mobilní aplikace má v některých případech trošku kostrbatou grafiku, která se projeví především v úvodní párovací obrazovce nebo v obrazovce pro ovládání multimédií. Především mě ale zajímalo, jak je to se spoluprácí s hrami, vedle nichž a přehrávání multimédií (funguje s Windows Player) Arx Control zvládne ještě také nastavit třeba hodnotu dpi v případě, že máme v systému podporovanou myš z produktové řady Logitech G. A pak tu jsou také základní statistiky daného PC, čili v našem případě to bylo využití procesorových jader, stav grafické karty a využití operační paměti.



To mě mimochodem ihned upozornilo na to, že procesor je nějak podezřele více zatížený, než by měl. Pohled do správce úloh odhalil, že LCore.exe, který je součástí programové výbavy Logitechu, neustále z 10 % zatěžuje celý procesor, čili jedno jeho jádro ze 40 %, a to není zrovna dobrá vlastnost. Mimochodem je to přesně ten program, který má detekovat stisk kláves a vytvářet "tepelnou mapu" z jejich podsvícení. Čili on něco skutečně dělá, ale výsledky se v případě prvního počítače nedostavily.



U jakých her si tedy budeme moci vylepšit zážitek a podívat se třeba na statistiky či jiné informace? Bohužel, v tomto případě u žádných, neboť ani naše testovací PC s různými nainstalovanými hrami žádnou nenabídlo. Logitech nikde nemá seznam podporovaných her a dává pouze k dispozici potřebná SDK, ale všechno ostatní je na uživatelích a herních vývojářích, kteří si musí příslušné aplikace naprogramovat sami. A je otázkou, jak dobře se jejich nabídka bude rozšiřovat, však klávesnice je na trhu teprve krátce a je velmi drahá, takže lze předpokládat, že si ji nebude kupovat moc lidí. Napadlo mě však, že software Arx Control nemusí být vůbec vázán na tuto klávesnici a skutečně, stačí si pouze nainstalovat Logitech Gaming Software do počítače, na mobil či tablet zase Arx Control a vše funguje, i když v systému nemáte jedinou periferii od Logitechu.

Už ale existují některé tituly, tedy přinejmenším jeden, který Arx Control podporuje, a tím je Assetto Corsa (viz video).



Statistiky o využití prostředků PC jsou užitečné, protože máme i při hraní pořád na očích, jak moc je náš hardware využíván a zda se třeba nepřehřívá grafická karta či není nedostatek paměti. Ovládání multimédií je však v tomto případě zcela zbytečné. Však naprosto stejnou věc zvládnou i speciální tlačítka na klávesnici, tak není žádný důvod k tomu mít zapnutý ještě telefon.



Nicméně Arx Control je zatím jen funkce s jistým potenciálem, ale bez dostatečné podpory, která se snad bude rozšiřovat, když je v podstatě zdarma.

reklama