reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G910 Orion Spark: pestrobarevná mechanika

19.2.2015, Jan Vítek, recenze
Logitech G910 Orion Spark: pestrobarevná mechanika
Dnes se podíváme na klávesnici Logitech G910 Orion Spark, která se chlubí jednak mechanickými tlačítky, ale také barevným podsvícením, které každé klávese umožní svítit v celém RGB spektru. Jako další specialitka je tu i dokovací stanice pro mobilní telefon.
Kapitoly článku:
  1. Logitech G910 Orion Spark
  2. Instalace, nastavení klávesnice a Arx Control
  3. Zkušenosti z provozu, podsvícení a závěr

Zkušenosti z provozu


Klávesnice Logitech G910 Orion Spark má tlačítka, která se mi velmi zamlouvala. Průběh jejich stisku je opravdu velmi blízký tlačítkům Cherry MX Brown, takže mají zpočátku trošku vyšší odpor, a to kolem 55 gramů. Ten se ale zakrátko zlomí a pružinka samotná už klade o cca 10 gramů nižší odpor, takže klávesa ochotně zajede až dolů, ovšem stisk je zaznamenán hned poté, co klávesa povolí. Stisk je tedy zaznamenán ve 2mm hloubce, zatímco celkový zdvih kláves je něco málo pod 4 mm, což je skoro stejné jako u tlačítek Cherry MX. Tlačítka Romer-G tak můžeme stejně jako verzi Brown považovat za vhodná pro psaní i hraní her.



- klikněte pro zvětšení -

Co se týče programovatelných kláves, pak v dosahu prstů ruky, která je ve výchozím postavení na klávesách WASD, jich je jen pár, a to G3, G4 a G5. První dvě jsou příliš nahoře a vrchní řada G6 až G9 zase až nad klávesami F, takže ty také nejsou dostupné, aniž bychom museli přehmátnout. Zalíbil se mi ale hranatý tvar kláves, díky němuž je velmi dobře po hmatu znát, zda se trefujeme do jejich středu nebo ne.



- klikněte pro zvětšení -

Podsvícení kláves je jedno z nejkvalitnějších, s nímž se můžeme setkat. Logitech se tedy chlubí tím, že je podsvícena v podstatě celá plocha, ale přeci jen je u některých kláves s většími popisky znát, že jejich okraje jsou už trošku ve stínu. Nicméně i tak jde o to nejlepší, s čím se můžeme setkat a možnost libovolně měnit barvu kláves potěší ještě více. Dá se také říci, že Logitech z RGB podsvícení vytěžil dost, co se týče nabídky různých funkcí a efektů.



- klikněte pro zvětšení -

Můžeme si změnit barvu podsvícení u každé klávesy zvlášť, tvořit skupiny stejně podsvícených kláves, volit z několika efektů nebo nechat vysvítit nejčastěji používané klávesy. Jistě, dalo by se vymyslet i více efektů, však v tom nás může omezovat jen vlastní fantazie, ale daná nabídka myslím naprosto stačí.


Závěrečné hodnocení


Klávesnice Logitech G910 Orion Spark je jeden z prvních modelů, který má v nabídce mechanické klávesy s RGB podsvícením. S nimi můžeme být velmi spokojeni, protože se budou hodit pro psaní textů i hraní (jde o firemní obdobu Cherry MX Brown) a navíc mají velmi kvalitní podsvícení, které rovnoměrně pokrývá téměř celou plochu klávesy a nejvíce její střed, kde se také nachází popisky.


- klikněte pro zvětšení -

Další výhodou je celkem devět programovatelných tlačítek G obohacených o tři vrstvy, díky čemuž jeden profil může nést až 27 uložených funkcí či maker. Poslední specialitkou je Arx Dock, čili dokovací stanice pro mobilní telefon, která je spojena s funkcí Arx Control. Ta ovšem jednak není nijak spojena s touto klávesnicí, protože ji můžeme využít i v případě, že nevlastníme ani jednu periferii od Logitechu. Ovšem Logitech ji stejně propaguje především společně s touto klávesnicí, takže je třeba říci o ní pár slov. Podpora her závisí na tom, kdo se dobrovolně ujme nabízených SDK a vytvoří pro danou hru příslušný applet, čili to už nezávisí ani tak na firmě Logitech, jako spíše na herních vývojářích a uživatelských komunitách. A dnes tato podpora v podstatě ještě neexistuje.

Pokud si chcete tedy klávesnici G910 koupit, mělo by to být především kvůli mechanickým tlačítkům, kvalitnímu podsvícení a programovatelným klávesám. Arx Control je zatím spíše jen příslibem do budoucna a co se týče zpracování, někomu by nemusela vyhovovat konstrukce z lesklých plastů, na níž sedí subtilní plastová podložka pod zápěstí, která nedrží moc pevně. Za velký problém bych to ale nepokládal. Zato cena, tu si asi jen málokdo dovolí za klávesnici zaplatit, i když v posledních dnech jsme se dočkali jejího značného poklesu z 5000 Kč na nějakých 4300 Kč a konkurence není levnější.


Plusy


+ RGB podsvícení
+ Mechanická tlačítka ve stylu Cherry MX Brown
+ 9 programovatelných tlačítek
+ Arx Control (funguje však i bez periferií Logitech)


Minusy


- Vysoká cena
- Slabá podpora Arx Control
 
 
Za zapůjčení Logitech G910 Orion Spark děkujeme Logitechu.

 
 
Cena v době testování: cca 4 300 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte klávesnici Logitech G910 Orion Spark?
V anketě šlo hlasovat od 19.2.2015 do 22.2.2016. Počet hlasujících: 5
Výborná40 %
Průměrná60 %
Špatná0 %
reklama