reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G915 TKL: klikací mechanika s Lightspeed i Bluetooth

29.6.2020, Jan Vítek, recenze
Logitech G915 TKL: klikací mechanika s Lightspeed i Bluetooth
Dnes se podíváme na malou klávesnici Logitech G915 TKL, jejíž označení jasně říká, že se od ní nedočkáme numerické části. Pokud vás ale tímto ihned přestala zajímat, pak vězte, že Logitech nabízí i plnou verzi tohoto modelu s rozhraním Lightspeed.

Zpracování klávesnice

 
Logitech G915 TKL je na své rozměry a tloušťku poměrně těžká a vypadá to, že je vyztužena tak, aby měla co nejstabilnější tvar, neboť není snadné ji ohnout. Tvořena je jinak plastovou základnou, na níž sedí kryt z broušeného hliníku a na provedení těla klávesnice si celkově nemůžeme stěžovat. Ostatně bylo by vzhledem k pořizovací ceně smutné, kdyby to bylo naopak. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Provedení je ale vcelku jednoduché, neboť tlačítka s klávesami sedí právě až ve vrchním hliníkovém krytu a veškeré jen trochu složité tvary, které nebylo možné realizovat prostým ohnutím či vyříznutím plechu, obstarává plast.
 
Všechny speciální prvky mají své místo nahoře nad hlavním polem kláves a my se na ně nyní postupně podíváme. Celkově jde o klávesnici, která je určena pro ty, jimž nebude chybět numerický blok a naopak ocení, že budou mít před sebou více volného prostoru. A jako opravdová TKL je prostě jen "useknutá" a jinak se její rozložení kláves od standardu nemění. 
 
 
 
Na provedení kláves nás může zaujmout především jedna věc, a sice ta, že klávesy vybavené i spodními popisky je nemají podsvícené. Čili na takových klávesách je horní popisek podsvícený a spodní jen vyznačený. Rozdíl pak vidíme sami i díky fotografii, kde vyznačený popisek je daleko více kontrastní, nicméně po rozsvícení LED pod klávesami spíše zaniká. Především to ale celé působí divně a jako nouzové řešení.
 
Důvodem je jednoznačně to, že tlačítka mají barevnou LED umístěnou nahoře a její světlo nemá přes široký dřík tlačítka šanci prosvítit spodní polovinu klávesy. O tom se lze ostatně snadno přesvědčit tak, že některou vyloupneme a otočíme. V takovém případě nám popisek vzhůru nohama jednoduše svítit nebude. Toto se ale běžně řeší tak, že se oba popisky umístí vedle sebe do horní poloviny klávesy, zatímco Logitech se z nějakého důvodu rozhodl jinak a že to bylo šťastné rozhodnutí, to si nemyslím. Spíše nám tu vznikl menší kočkopes a to v případě klávesnice s cenou kolem 5.500 Kč nepůsobí moc dobře.
 
 
Co se týče speciálních tlačítek, ta mají pod sebou evidentně membrány a jejich stisk i kvůli velice nízkému zdvihu a tendenci tlačítek se při něm naklánět do stran postrádá tu správnou hmatovou odezvu. Moc často je ale asi stejně využívat nebudeme. Na levé straně vedle podsvíceného loga G tu máme jednak tlačítka sloužící pro navázání bezdrátové komunikace pomocí rozhraní Lightspeed a Bluetooth, pak si můžeme zapnout herní režim (deaktivuje klávesy Windows a Menu) a nakonec se přepínat mezi různými styly podsvícení. 
 
Na pravé straně to jsou zase tlačítka pro přehrávání multimédií a ovládání zvuku, takže mezi ta patří i široké kolečko či zde už spíše váleček, jehož otáčením (zcela bez aretace) budeme nastavovat hlasitost zvuku. Ovšem je tu ještě něco, a sice alternativní funkce kláves F1 až F4, a to M1, M2, M3 a MR, které slouží pro zvolení profilů uložitelných do palubní paměti klávesnice. 
 
 
Stavové kontrolky, které jsou obvykle vyhrazené pro funkce Num Lock, Scroll Lock a Caps Lock, se zde smrskly právě jen na Caps Lock (vedle loga Lightspeed). Ostatně Scroll Lock se už tak dnes moc nepoužívá a Num Lock je u této klávesnice bezpředmětný. Máme tu ale hned vedle další kontrolku, která bude signalizovat stav baterie - zeleně při nabití nad 15 % maximální kapacity a červeně v opačném případě. 
 
 
Tu pak budeme moci udržovat nabitou i díky malému vypínači nad tlačítkem pro ztišení zvuku, ovšem i bez něj by se klávesnice neměla přehnaně vybíjet, neboť není tak hloupá, aby udržovala své LED podsvícení zapnuté i v případě, kdy ji nikdo nepoužívá. Podsvícení tak samo po pár minutách nečinnosti zhasíná. Ovšem i kdyby nám baterie vypověděla službu, máme možnost nad tlačítko Game Key zapojit kabel s prostou koncovkou micro USB, jakých se nám doma válí jistě bezpočet a baterii si dobít (jeden ale pochopitelně dostaneme i k této klávesnici). Samotný kabel a ve výsledku rozhraní USB pak poslouží jako třetí možnost připojení k počítači.
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Logitech G915 TKL má ve své výbavě dvě kombinované nožky, které umožní nastavit dva stupně sklonu, a to 4 ° a 8 °, jak je ostatně na nožkách vyznačeno. Hodit se pak bude jistě i pozice pro USB transmitter rozhraní Lightspeed, který tak lze umístit přímo do těla klávesnice, abychom jej neztratili. Není totiž zase tak malý, abychom se nemuseli bát jej neustále nechávat v USB portu počítače, i když v případě notebooků bude pochopitelně lepší využívat Bluetooth a transmitter si nechat pro desktopy. 
 
 
Nakonec se ještě podíváme na profil klávesnice z boku, kde se ukazuje celková výška kláves. 
  
 

Příslušenství klávesnice

 
Celé příslušenství klávesnice Logitech G915 TKL, když vynecháme samolepku s logem G, je o kabelu s konektorem micro USB na konci, USB transmitteru a redukci z velkého USB na micro USB.  
 
 
Můžeme si tak USB transmitter zapojit do počítače a zapomenout na něj, či případně využít onu redukci k tomu, abychom si jej ještě s pomocí dodaného kabelu vyvedli na lépe přístupné místo. V takovém případě ale bude vhodné mít transmitter vyveden tak, aby jej šlo vypojit a micro USB na konci kabelu využít pro dobití klávesnice.
 
Anebo nám může redukce posloužit ještě k jedné věci, a sice k nastavení dvou stejných kabelů na sebe a k jejich prodloužení. 

reklama