reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech M570: trackbally nevymřely

25.7.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech M570: trackbally nevymřely
Dnes se podíváme na zajímavou bezdrátovou periferii od společnosti Logitech, a to Wireless Trackball M570. Jedná se o spojení myši a trackballu, který nikdy nezískal stejnou popularitu právě jako myš, i když u mobilních počítačů býval velmi rozšířen.
Kapitoly článku:
Pro odemčení všech možností je třeba si stáhnout software SetPoint, jenž byl v našem případě k dispozici ve verzi 6.60.170. Stačí si stáhnout cce 3,5MB instalační soubor, jenž si sám stáhne další potřebná data, kterých tedy dle délky stahování nebylo zrovna málo. Nakonec nám aplikace nabídne rozšíření určené pro plynulejší rolování obrazu v prohlížeči Google Chrome.




- klikněte pro zvětšení -


Máme tedy co do činění s aplikací SetPoint, kterou uživatelé periferií značky Logitech velmi dobře znají. V případě herních periferií ji však v poslední době nahradil Logitech Gaming Software, ovšem trackpoint M570 herní periferií pochopitelně není.

Hned první záložka aplikace je zároveň tou nejdůležitější, protože se stará o nastavení všech pěti tlačítek, které tato periferie nabízí. Můžeme si vybrat mezi několika základními funkcemi a případně si pomocí zatržítka Other nechat ukázat další funkce, kde nechybí vyjmout, kopírovat, zavřít, krok zpět/vpřed, Windows Charms, zobrazit Start menu, atd.




- klikněte pro zvětšení -


Další záložka se týká samotného trackballu a trochu také kolečka, u nějž je tedy možné jen nastavit rychlost rolování. Ovšem ani v případě trackballu nejde o žádné speciální funkce, protože rychlost pohybu, akcelerace, stopa za ukazatelem a automatické přesouvání na tlačítka v dialogových oknech je standard i v základním nastavení myši.




- klikněte pro zvětšení -


Třetí záložku bude velmi vhodné navštívit, protože zde si nastavíme orientaci trackballu, respektive to, jaký směr jeho rotace má znamenat pohyb ukazatele přímo nahoru. Zatímco u myši je to jasné, tak trackball můžeme ovládat různými způsoby. Pro nastavení orientace tedy stačí stisknout tlačítko Set Orientation a pak trackballem pomalu otáčet tak, jako bychom chtěli ukazatelem pohybovat přímo nahoru. Tento směr se pak uloží jako výchozí.




- klikněte pro zvětšení -


Čtvrtá záložka se týká herního nastavení a my můžeme zapnout funkci detekce her, která pak aktivuje další speciální nastavení, jež se týkají především toho, aby ve hrách trackball pracoval právě dle nastavení SetPointu.

Další záložky jsou již jednoduché. V páté můžeme jednotlivým aplikacím přiřadit různá nastavení funkcí tlačítek, právě jich a ničeho jiného. V šesté záložce se můžeme podívat na stav baterie, ovšem to nám SetPoint ukazuje stále v horní části a také samotná myš je u dvou vedlejších tlačítek vybavena příslušnou LED. V našem případě myš ukazovala ještě přesně tři čtvrtě roku, což bylo možné ukázat také v procentech, a sice 50 %. Poslední záložka se jako obvykle týká rozhraní Unifying a právě zde budeme moci jednomu transmitteru případně přiradit další zařízení.


reklama