reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech t650: touchpad pro Windows 8

4.12.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech t650: touchpad pro Windows 8
Společnost Logitech si zase jednou připravila nové periferie, mezi něž patří také touchpad t650. Ten je bezdrátový, má dobíjecí akumulátor a samozřejmě nabízí možnost ovládání více prsty. Připraven je již také pro operační systém Windows 8...
Kapitoly článku:
  1. Logitech t650
  2. Nastavení a software
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Pokud budeme vycházet ze zkušeností z provozu touchpadu Logitech t650 v prostředí Windows 8, pak lze říci, že jde o zařízení, jehož funkce jsou pro tento systém vhodné a užitečné. Lze se díky němu velmi rychle přepínat mezi desktopem a nabídkou Start, vyvolat menu s aplikacemi, pouze je zde jedna překážka, a to zvyk. Aby vše běželo jak na drátkách, musíte se nejdříve s touchpadem sžít a vědět i bez sledování očima, kde jsou jeho okraje. Pokud se totiž netrefíte prstem na okraj, tak místo Windows Charms nebo přepnutí mezi aplikacemi pouze pohnete ukazatelem myši.

Dále tu máme již dobře známé funkce z předchozích podobných modelů, jako byl i testovaný Logitech Wireless Touchpad. Pro přesné posouvání stránek nejen ve vertikálním směru či zoomování nám t650 poslouží velmi dobře a dle mého názoru lépe než klasická kombinace klávesnice a myši. Jenomže i přes to, že dotyková plocha je velká, příjemná na dotyk a prsty po ní lehce kloužou, pro přesné a rychlé ovládání samotného ukazatele se stále bude daleko více hodit klasická myš.

Touchpad nám tak může dobře posloužit pro ovládání multimediálního počítače, třeba typu All-in-One, kde se bude dobře doplňovat s dotykovou obrazovkou a jeho výhodou je také bezdrátové rozhraní s dosahem několika metrů. Pro PC, které uživatel využívá čistě pro pracovní účely, čili potřebuje především rychle a přesně posunovat ukazatelem myši, se t650 nehodí.





Nakonec byla provedena menší zkouška bezdrátového rozhraní a jeho odezvy, která se dle očekávání pohybovala kolem běžných 125 Hz. Výdrž baterie na jedno nabití je dle Logitechu asi jeden měsíc, což si v našem případě neověříme, protože něco takového změřit pochopitelně dost dobře nejde.


Závěr


Dnes jsme se podívali na nový samostatný touchpad od firmy Logitech, který se prodává pod celkovým označením t650 Wireless Rechargeable Touchpad. Disponuje tak rádiovým rozhraním využívajícím dobře známý transmitter Unifying. Sám o sobě má pěkné a čisté zpracování s pevným tělem. Poskytne nám velkou jednolitou dotykovou plochu, po níž prsty snadno kloužou a ona samotná je samozřejmě připravena sledovat pohyb více prstů, konkrétně až čtyř.





Software SetPoint nám umožní bohužel pouze mírně poupravit způsob provedení základních funkcí (levé, střední a pravé tlačítko) a další můžeme už pouze vypnout. Touchpad již v tomto ohledu přišel dobře vybaven pro operační systém Windows 8 a jeho GUI Metro, které můžeme ovládat pomocí speciálních gest, díky nimž se můžeme rychleji přesunovat mezi částmi rozhraní a přepínat mezi aplikacemi. Další funkce lze využít v samotných aplikacích pro pohyb po stránkách, rolování a zoom. Tyto výhody však na druhou stranu vyvažuje klasická nevýhoda touchpadů, a sice těžkopádné ovládání samotného kurzoru.

Z toho všeho vyplývá i naše doporučení. Pokud chcete Logitech t650 využít u pracovního počítače namísto klasické myši, raději zabrzděte. Ovšem jestli o něm uvažujete jako o vhodné periferii k čistě multimediálnímu počítači, který používáte především k zábavě a on samotný je vybaven dotykovou obrazovkou nebo jej ovládáte z tepla gauče, mohl by být tento touchpad velmi užitečnou periferií. Jisté je pouze to, že se bude hodit pro uživatele nebojící se novot. Konzervativci ať raději zůstanou u osvědčené klasiky, o tak moc zase nepřijdou.


Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Bezdrátové rozhraní (Unifying)
+ Multidotykové funkce
 
 

Minusy


- Cena
- Minimální možnosti nastavení funkčnosti
 
 
Cena v době testování: cca 2.000 Kč s DPH, záruka na hardware 3 roky (limitovaná)
 
 
Za zapůjčení touchpadu t650 děkujeme Logitechu.


Jak hodnotíte touchpad Logitech t650?
V anketě šlo hlasovat od 4.12.2012 do 1.12.2013. Počet hlasujících: 10
Výborný10 %
Průměrný20 %
Špatný70 %
reklama