reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech VX Nano - specialista na notebooky

12.10.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech VX Nano - specialista na notebooky
Další z myšek od Logitechu je určená k notebookům a přináší kromě propracovaného designu také zajímavé řešení USB adaptéru bezdrátového propojení s notebookem a kolečko s přepínáním mezi rychlým a přesným otáčením podobně jako u větší verze VX Revolution. Lze tuto myšku považovat za jednu z nejlepších možností, jak vylepšit pohodlí při práci s notebookem?
Kapitoly článku:
  1. Logitech VX Nano - specialista na notebooky
  2. Design a zpracování
  3. Praxe a závěr
Logitech má ve své nabídce velkou škálu myší, které člení do kategorií podle zaměření. Není novinkou, že se také hojně věnuje i uživatelům, kteří k práci či zábavě využívají notebooky (a že jich je čím dál více). V portfoliu myší tak najdeme hned několik kousků, které díky preciznosti a nápaditosti výrobce patří ke špičce ve svém oboru. Dnes testovaná VX Nano je posledním produktem ze skupinky mobilních periferií a zároveň je také tím nejlepším, co od firmy Logitech můžete koupit. Na úvod začneme balením, které je ve formě papírové krabice s výřezem, jenž odhaluje myšku a USB adaptér chráněné v průhledném plastovém krytu. Balení je relativně bezpečné i pro přepravu, při hrubém zacházení by však k nějakému poškození dojít mohlo.



Obsah balení je odpovídající myšce zaměřené především na dobrou mobilitu. Najdeme zde myš Logitech VX Nano, USB adaptér bezdrátového propojení s počítačem, prodlužovací kabel USB se stojánkem, ochranné pouzdro, CD-ROM s programem SetPoint a uživatelskou příručku. Přiložené příslušenství tak zahrnuje prakticky vše, co běžné uživatel potřebuje.



Kapsička na přenášení myši je celkem dobrá věc a to i přesto, že většina tašek na notebooky nějakou tu zvláštní přihrádku na myš má. Velmi často se totiž může stát, že myška uložená společně s notebookem se poškrábe, nebo vyrobí nějaké rýhy do samotného notebooku.



Pouzdro je ze vzdušného látkového materiálu, který je dostatečně měkký a ochrání tak myšku při pádu na zem. Častým problémem obalů na periferie je také jejich velikost, která pak zabraňuje pohodlnému a rychlému uložení. Tentokrát se ovšem bát nemusíte, rozměry jsou pro myš ideální a vložení a zapnutí pak trvá jen pár sekund.



Pokud si něco zaslouží přívlastek Nano, pak je to právě přijímač signálu bezdrátového propojení s notebookem. Jeho velikost se výrobci podařilo minimalizovat tak, že téměř nevyčnívá z notebooku. Velikost jistě můžete posoudit sami z následující fotografie. Je jen škoda, že je ještě nutné nechat rezervu pro úplně zasunutí do všech notebooků, takže například v mém případě z notebooku vyčnívalo cca 0,5 cm, z čehož ještě 2 mm zahrnovala kontaktní kovová část.



Každopádně je velikost velmi dobrá a je to právě USB adaptér, který často odrazuje uživatele notebooků před koupí bezdrátových myší. Je sice pravda, že stále přijdete o jeden z USB portů a nejlepším řešením je Bluetooth zabudovaný přímo v notebooku, ale i takovéto řešení může být celkem dobře akceptovatelné. Logitech se vývojem velikostí svých USB adaptérů samozřejmě rád chlubí, zajímavé je pak zejména jeho porovnání velikostí adaptérů v posledních letech na následujícím schématu.


- Vývoj velikosti USB adaptérů od společnosti Logitech -


Instalace a nastavení


Instalaci snad už v dnešní době není nutné popisovat, stačí vsunout do některého z USB portů adaptér a nainstalovat ovládací software SetPoint z přiloženého CD. Zajímavé je pro nás spíše uložení baterií a adaptéru při přenášení. Na následujících fotografiích je vidět postup, jak a kam se do myšky ukládají dvě AAA baterie a také USB adaptér, který tak lze bezpečně přenášet přímo v útrobách myši. Výdrž baterie se díky technologii bezdrátového spojení s notebookem a šetřícímu režimu pohybuje kolem půl roku. V případě slabé baterie o tom budete včas informováni indikací na myšce i v programu SetPoint.


- Spodní strana myši s odklopeným krytem baterií, který se uvolní pomocí posuvného tlačítka -


- Myš "pohání" dvě AAA baterie s výdrží až půl roku -

Nevýhodou je u baterií uložení na jedné straně, což přináší mírnou osovou nerovnováhu myši. Stejně tak laserový snímač umístěný výrazně nalevo trošku poupravuje trajektorii snímání pohybu. V praktickém použití to však není až tak znatelné, navíc u notebookové myšky se nepředpokládá, že s ní uživatel bude hrát "závodně" počítačové hry. Klasické pohyby tak senzor snímá v pořádku, výjimku pak tvoří otáčení do stran kolem osy u patky myši. Tam je pak výrazný rozdíl v pohybu doleva a doprava, kdy směrem doleva je výsledkem pohyb směrem mírně dolů a doprava naopak nahoru. Musím se však přiznat, že při prvním použití jsem nic nepoznal, a tak by s touto slabinou neměl mít nikdo problémy.


- Vedle baterií je prostor pro bezpečné přenášení USB adaptéru -


- Adaptér lze poté uvolnit oranžovým tlačítkem -

V programu SetPoint toho příliš nového nenajdeme. Nastavení funkcí tlačítek je celkem běžné, z těch zajímavějších můžeme jmenovat regulaci hlasitosti pomocí náklopného kolečka a přechod mezi stránkami dokumentu. Nechybí samozřejmě klasické funkce jako klávesové zkratky nebo spouštění programů.



Speciálnímu kolečku, o kterém si něco řekneme v další kapitole, je věnována jedna celá záložka. Je zde možné upravit podle vlastních požadavků citlivost a akceleraci rolování. Snadno lze také vytvořit profily pro jednotlivé programy.



Parametry



ModelVX Nano Cordless Laser Mouse for Notebooks
Rozměry10,0 (délka) x 6,5 (šířka) x 3,2 (výška) cm
Hmotnost97 gramů, 73 gramů (bez baterií a adaptéru)
MateriálPlast, kolečko pryž
Počet tlačítek5 + 4 směrné kolečko + On/Off
Typ snímačeLaserový
Typ baterie2 x AAA
Způsob propojení s PCbezdrátové 2,4 GHz
Dosahcca 5 metrů
reklama