reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Wireless Touchpad: myší alternativa

29.12.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech Wireless Touchpad: myší alternativa
Společnost Logitech jako známý výrobce periferií občas přijde s netradičním produktem, což bude platit i v našem dnešním případě, kdy se představí Logitech Wireless Touchpad - velký bezdrátový touchpad určený pro domácí využití.

Nastavení touchpadu


K základnímu provozu pochopitelně není zapotřebí žádný software, avšak pro OS Windows XP, Vista a 7 (32 & 64bit) je připraven ke stažení SetPoint verze 6.32, což je univerzální software pro nastavení periferií Logitech. Ovšem v našem případě nám SetPoint nenabídl záložku přímo pro touchpad, ale jen pro obyčejnou myš, ovšem její seznam záložek je obohacen o jednu, která se týká přímo multidotykových funkcí touchpadu.





Hned první záložka ale nenabízí v podstatě nic, jen obvyklou možnost prohození obou hlavních tlačítek, aby mohli touchpad dobře ovládat i leváci.





Druhá záložka se týká ukazatele a ani zde nemáme nic neobvyklého, co by nenabídlo také základní nastavení polohovacího zařízení v OS Windows.





Třetí záložka ukáže pouze stav baterií a informaci, že SetPoint nás případně pomocí monitoru upozorní na to, že kapacita baterií je příliš nízká. Čtvrtá záložka pak obsahuje obvyklou možnost připojení dalšího zařízení na transmitter Unifying a pak už se dostáváme k záložce páté.





Zde již máme volby týkající se přímo našeho tabletu a jeho využití s pomocí jednoho až čtyř prstů. Zde je to podobné jako u podložky pod notebook Logitech Touch Lapdesk, ovšem k dispozici je daleko více funkcí. Pro jeden prst tu máme obvyklý pohyb kurzoru, popřípadě kliknutí, dva prsty mohou zajistit vertikální i horizontální rolování, což funguje i v případě, že jeden prst necháte položený v klidu a pohybujete pouze druhým. Pak tu je ještě volba Scroll with Inertia, která zajistí, abyste mohli rychle a jedním pohybem proletět několik stránek. Je to v podstatě ekvivalent volnoběžného kolečka, jaké se objevilo již před lety u myší Logitech Revolution.

Tři prsty mohou v horizontálním směru fungovat namísto tlačítek zpět a vpřed, což se velmi hodí při posunu mezi stránkami v internetovém prohlížeči a ve vertikálním směru pak jde o náhražku kláves Page Up a Page Down, tedy o přesun nahoru či dolů přesně o jednu stránku. Nakonec tu máme dvě funkce pro čtyři prsty, jež pohybem do stran aktivují Windows Snap, čili přilepení okna aplikace na levou či pravou polovinu obrazovky a pohybem nahoru či dolů buď zobrazíme všechna okna pro snadné přepnutí mezi nimi, nebo naopak všechna schováme, a necháme tak zobrazit desktop.

Dále si pro nás Logitech připravil ale ještě plug-in Scroll App ve verzi 3.0, který je určený pro snadnější rolování v prohlížečích Internet Explorer 8, Internet Explorer 9, Firefox 6 a vyšším a Chrome 14 a vyšším. Osobně jsem jej zkoušel v Internet Exploreru 9, kde stránky měly při rolování jistý měkký dojezd, takže se nezastavily ihned a náhle, ale postupně zbrzdily až do úplného zastavení. Efekt je to sice pěkný, ovšem při rychlém prolétání textů je spíše otravné a zdlouhavé čekat vždy na to, až se pohyb konečně zastaví (i když nejde o přehnaně dlouhou dobu) nebo se snažit o čtení ještě pohybujícího se textu. Přirovnal bych to k animaci oken v OS Windows při jejich otevírání a zavírání - může se nám to sice líbit, ale zbytečně to zdržuje.
reklama