reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.11.2011, Petr Štefek, recenze
Dnes se podíváme na reproduktory značky M-Audio, které mají ambice na to, aby se staly náhradou běžných aktivních PC reproduktorů nevalné kvality. Pořízení dvojice reproduktorů k běžnému počítači ale provází různá úskalí.
Mirek_ | 13.12.201116:42
Já jsem zas na tu cenu velice spokojený s HS80M. I když se sw by to bylo ještě lepší :­-­) .
Odpovědět0  0
ugh | 4.12.201110:09
Ve stejné cenové kategorii lze pořídit aktivní monitory Audioengine 5. Kvalita reprodukce je v dané třídě výjimečná, na jejich designu není nic laciného a navíc jsou vysoce prakticky řešené ­- ovladač hlasitosti na přední straně, linkový vstup na standardní jack 3,5 mm plus speciální vstup pro nízkoimpedanční ­(sluchátkové­) výstupy např. z MP3 přehrávačů; podle mě je výhodou i síťový přívod jen do jednoho reproduktoru.
Odpovědět0  0
PetrP7 (113) | 2.12.201113:23
Možná se to sehnat dá, ovšem převádět nativně nesymetrický výstup na symetrický je už sám o sobě kompromis jako hrom.
Dále bych se přimlouval, a to se už pokolikáté opakuji, aby autor článku zařadil mezi testovací software i FLAC 96kHz­/24bit z jiného než jen z CD zdroje, který je z principu na úrovni doby a poznatků r. 1980 ­(neplést se zahájením produkce disků!­)... Možnosti tu jsou...;­-)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 2.12.201113:51
96­/24 záznámy nejsou pro testy této úrovně vůbec stěžejním materiálem. Najít navíc vhodné testovací záznamy a ještě v této kvalitě je poměrně náročný úkol. Díval jsem i FLACy z vynilu, ale bohužel většinou jsem hodně zklamaný. Kdybychom testovali nějaký špičkový high­-end, tak neřeknu ani popel. CD formát je dostatečný pokud je využito plně jeho potenciálu, což dnes nebývá zvykem.
Odpovědět0  0
pleva (67) | 28.11.201120:31
Recenze zvuku z Vašeho pera vždy potěší. Sám řeším, co si koupím už 2 roky. Aspoň zatím vím, co ne. BW jsem už obhlížel stejně jako Bose ­(cenově i velikostí jsou dost podobně­) Zatím to není akutní, ale řadě recenzí nelze věřit, tak aspoň vím, kde to najít :­-­)

Mám Altec Lansing 6021, které zvukově nejsou špatné a brumem trpí také. Při pohledu na útroby jsem jasně viděl sedmileté číňany s pájkou. Cinu je tam na 4násobek a provedení i součástky jsou nízký lowend, ale zvukově jsou nadprůměr. Na poslouchání klasiky a DCD bohužel nestačí..
Odpovědět1  0
Petr Štefek (1098) | 30.11.201112:28
Děkuji. Řeším to samé. Posledním řešením je klasický integrovaný zesilovač s DAC modulem a regálové repro. Bohužel zde narážíme n fakt, že potřebují prostor a na stůl rozhodně nepatří. Zatím asi nejlepší reproduktory k PC, které jsem slyšel byly Bose Companion 5, které jsou na USB a kouzlí velmi pěkný zvuk. AE Aego M mi připadají přežité. BW MM1 možná budou dobré, ale nevěřím, že si dostatečně poradí se spodky..ale nechci vynášet soudy.
Odpovědět0  0
Tomcat2 (624) | 28.11.201118:49
Už před sedmi lety jsem si jako amatérský hráč na elektrickou kytaru pořídil externí audio interface M­-Audio Firewire Solo. Oproti integrované zvukové kartě to byla hodně velká změna, kterou jsem ale poznal pouze na KOSS sluchátkách, protože jsem stále používal klasické Genius PC repro. Kvalita výstupu těchto “repráčků“ mě už časem začínala štvát, tak jsem se začal koukat po něčem pořádném. Jelikož v PC spotřebním segmentu prakticky neexistuje nic, co by mi po kvalitativní stránce vyhovovalo, musel jsem se rozhlédnout do profi segmentu po nějakých studiových monitorech.

Navštívil jsem prodejnu kytary.cz, kde jsem své požadavky zkonzultoval s prodejcem a ten mi doporučil monitory YAMAHA HS50M, které jsou jedny z nejpoužívanějších studiových monitorů vůbec. Měly splňovat moje požadavky na kvalitu reprodukce zvuku při běžném používání ­(hudba, hry, filmy­) a zároveň měly vyhovovat pro živé hraní na elektrickou kytaru.

Repro jsem si objednal, zapojil a hned jsem narazil na problém s brumem, který byl způsoben vlivem zemních smyček. Nakonec jsem ho vyřešil ­"prasácky­" pomocí upravené prodlužky, kde nebyl zapojen zemnící vodič. Po zapojení k M­-Audio a puštění kvalitní nahrávky jsem byl velmi mile překvapen čistotou zvuku. Najednou bylo vše přesně čitelné. Žádná složka nebyla utopená, jak na předchozích reprácích. Hlavně mě překvapily čisté středy a zpěv. Jen basy v nejnižších polohách byly dost slabé. Prošel jsem se po místnosti a zjistil, že v některých místech jsou basy vynikající, ale jinde ne. Udělal jsem tedy trochu rošádu s nábytkem, stůl posunul do středu stěny a dal ho od ní trochu dále. Najednou se zvuk výrazně zlepšil. Basy byly tak akorát, ne moc výrazné, ale velmi mě překvapila přesnost v nižších polohách, žádná složka nebyla utopená. Kytara hrála na těchto monitorech výborně, včetně zkreslení ­(pokud neuvažujeme nedokonalosti SW modelingu­). Monitory samy o sobě mírňoulince šumí, ale pokud není absolutní ticho, tak je to neslyšitelné.

Po čase mi bohužel mi moje M­-Audio Fireware Solo odešla a já musel shánět náhradu. Po intenzivním hledání a porovnávání jsem zvolil FOCUSRITE Saffire PRO 24, která byla mnohem lepší než předchozí M­-Audio. Kompletně uživatelsky nastavitelný routing zvuku, 6 kanálů výstup, 2x volume knob ­(monitory a sluchátka separátně­), 2 kombinované nástrojové a linkové vstupy­). Tímto si dovolím nesouhlasit s autorovým tvrzením, že sehnat kvalitní audio interface s analogovým nastavováním volume pod 10 tisíc je spíše vyjímka, tento interface stál asi 7 tisíc a M­-Audio ho taky měl. Navíc FOCUSRITE dokonce změnou volume digitálně v jeho software ovládá přímo úroveň hlasitosti koncového zesilovače a ne softwarově v ovladačích, jak to dělá Windows Mixer.

S FOCUSRITE jsem byl velmi mile překvapen, že se mi oproti M­-Audiu výrazně zlepšila dynamika zvuku. Přisuzuji to stáří M­-Audia, protože po 7 letech přece jen součástky degradují.

Letos jsem si udělal radost a k monitorům si koupil setový subwoofer Yamaha HS10W. Investice to sice nebyla malá ­(asi 11 tisíc­), ale změna obrovská. Zvukový projev subwooferu je úžasný. 150W je opravdu znát a rovnoměrná frekvenční charakteristika taky. Nezalže v žádné oblasti a dokáže přesně vykreslit i ty nejmenší detaily basů. Při poslechu hudby skvěle doplňuje oba monitory o nejnižší složky, při sledování filmů, hlavně v Blueray kvalitě s 24bit zvukem má monstrózní basový projev hodný skutečného kina. Dokonce jsem začal koukat na filmy i včetně finálních titulků, protože hudba, která tam většinou hraje je velmi kvalitní a pěkně na ní vynikne dynamika, kterou 16bit záznamy prostě nemají.

Aby nebylo ale vše tak úžasné, tak musím ještě jednou smutně potvrdit, že s rušením může být u monitorů opravdu problém, i v případě nekvalitní elektro instalace. V létě jsem se přestěhoval do bytu, kde je velice mizerně provedená. To má za následek slabé brumění sítě a rušení od PC. Používám stejnou upravenou zásuvku, ale nedaří se mi ho zbavit. Na starém bytě jsem se stejným zapojením neměl problém.

Pokud to mám shrnout, tak jsem velice spokojen a vynaložených prostředků ­(asi 25 tisíc včetně audio interface­) vůbec nelituji. Do budoucna uvažuji, že bych si ještě pořídil větší 120W YAMAHA HS80M, ať mám kompletní sestavu pro domácí kino.

Pokud se rozhodnete pro studiové monitory, opravdu si nejdříve pořiďte kvalitní audio interface, protože regulovat zvuk pomocí Windows mixeru je opravdu ­"prasárna­", kterou degradujete dynamický rozsah zvuku ­(to si pak nemusíte monitory vůbec pořizovat­). Jinak směle do toho, určitě to stojí za to ;­-)
Odpovědět4  0
Carter83 (12) | 28.11.201113:28
jenom škoda brumu, takovou chybu je opravdu těžké akceptovat.
Překvapila mě dobré podání dialogů ve filmech, bez přečtení recenze bych se u 8­" středobasu trochu obával ­"díry­" v návaznosti s výškovým reproduktorem. Naopak mě zaráží slabší basy, nemohla na to mít vliv i případná přílišná blízkost reproduktorů od stěny?
Za recenzi jsem každopádně vděčný, protože je skoro nemožné najít na internetu nějaké přímé srovnání studiových monitorů s počítačovými reproduktory či hi­-fi tak jak jste to udělal Vy. ­(Mimochodem, neuvažujete o testu nějaké kombinace levný stereo zesilovač + levné regálovky jako druhou možnost ke studiovým monitorům? ­- Přece jenom, mít dvě ovládání hlasitosti není pro použití k počítači ideální...­)

P.s. Jedna OT otázka ­- neplánujete recenzi nově uvedeného Asusu Xonar Essence One? Domnívám se že nejsem jediný koho by zajímalo přímé srovnání se zde nedávno recenzovaným ­(a velice dobře hodnoceným­)DAC Styleaudio CARAT­-Topaz Signature.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 28.11.201113:55
Nevím, jestli vás potěším, ale plánují oboje. Dále bych rád získal do testu B&W MM1 a nějaké další.
Odpovědět0  0
Carter83 (12) | 28.11.201114:29
Ano, potěšíte.:­)
Po Asusu docela pokukuji, přinejmenším ­"papírově­" vypadá velice zajímavě. A hlavně mě zajímá jestli bude asynchronní USB vstup porovnatelný s optickým.

A na B&W MM1 jsem taky zvědavý, v recenzích je sice často chválí, ale pořád se jedná o relativně malé repráčky. ­(Za 15000 Kč už se dá vybrat zesilovač + regálové repro a nechce se mi věřit že by MM1 mohly hrát stejně dobře...)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 28.11.201114:52
Taky jsem zvědavý, co z nich vyleze. Faktem je, že za 15 tisíc se dá koupit lecos, ale dobře hrající regály se zesilovačem nikoli. Sám jsem teď zažil špatné zkušenosti s levnými modely Marantz nebo Onkyo. Zkusil bych pátrat po nějakém vysloužilém high­-endu a pomalu si skládat dobře hrající strojek. Napadá mě třeba Sony TAF50S nebo Denon PMA S10 mk2... a k tomu dopasovat nějaké slušné regály.
Odpovědět0  0
Carter83 (12) | 28.11.201115:13
Nemůžu hovořit z vlastní zkušenosti, ale na zahraničních fórech jsem poměrně často narážel na kombinaci Yamaha A­-S500 + Monitor Audio BX2. Pravda, je to cca. 18000 Kč ­(15 nebo 18 tisíc mi už ovšem nepřijde jako citelný rozdíl­), ale byl bych dost překvapený kdyby tato kombinace ­"MM­-jedničky­" výrazně nepřehrála. A nepochybuji o tom že by se našla řada dalších podobných sestav.
Už jenom z tohoto důvodu se mi zdá cena MM1 dost vysoká. ­(Koneckonců, co si budeme namlouvat ­- značka B&W se na ceně bezpochyby projevila...)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 28.11.201115:25
Yamaha S500 má vynikající recenze, ale neslyšel jsem ji. Netuším jak budou MM1 hrát, úplně podle objemu bych je nesoudil. Třeba pro komorní poslech budou fajn, ale je jasné, že se zde platí i za značku:)
Odpovědět0  0
VitJirman | 28.11.20119:02
Brum je zde protože nějaký specialista spojil signálovou a napájecí zem. Navíc má každá bedýnka vlastní napájení včetně ochranného vodiče. Takže je tu vytvořena perfektní zemní smyčka která sežere veškerý elektromagnetický smog z okolí a pěkně jej zesílí. Veškerá spotřební elektronika je vyráběna v izolační třídě 2, což zamezuje vzniku zemních smyček. Vyjímkou jsou PC.

Řešení: Kupte si rozdvojku, vymontujte ochranný kolík a zapojte do ní pouze tyto bedýnky.

PS: Pokud Vás to nezabije hned, tak Vás zabije revizák až to uvidí.
Odpovědět0  0
goelr (6) | 28.11.20119:15
Mimochodem je zajimave, ze starsi verze BX5a ­(bez D2­) nastesti brumem vubec netrpi. Vyrobeny jsou take uz v Cine...
Odpovědět0  0
MACHINA (12) | 28.11.201113:51
potvrzuji, mám BX5a, které byli mimochodem levnější než D2 a nemůžu si je vynachválit. Žádný brum nevnímám. Za ty prachy bi­-amp s kevlarem, výkon tuším 40+30W x2 naprosto dostatečný pro účely blízkého poslechu, rozhodně jsem zvukově spokojenější než s nějakými Logitech­/Creative za stejné peníze a to jak co se týče hudby, tak i her. Podle mě jsou i dostatečné basy, ale komu by nestačily, tak k BX5­/8 je možno dokoupit tuším 400W subwoofer BX10, klidně si z monitorů můžete tak udělat i 5.1, za což si pochopitelně připlatíte. To, co recenze udává za nevýhody ­(regulace vzadu,symetrický vstup­) nejsou nevýhody, ale je to dáno povahou výrobku. Poteciometr vzadu není volume ve smyslu jaké ho chápe uživatel PC. U studiových monitorů se předpokládá, že si hlasitost budete regulovat jinde, ta co je vzadu slouží pouze na poměrné vyvážení hlasitosti pro dané umístění monitoru v prostoru a pak už se s ním většinou vůbec nehýbe! Já dostal k BX5a i protivibrační podložky, které jsem nalepil na reproduktorové držáky na zeď, abych je měl ve výšce uší, ale hrají v pohodě i v nesprávné výšce ­(s nějakými Logitechy byste tohle nejspíše taky neřešili­). Jinak symetrické vstupy jsou výhoda, žádnou nevýhodu nepředstavují, pokud chce někdo připojit cokoliv nesymetricky není problém, stačí si koupit příslušný kabel jack­->XLR. Jinak vést signál symetricky má výhodu, že signál není tak rušen ani na delší vzdálenosti, takže je to taková obdoba digitálu, který tím pádem není potřeba. Já je mám zapojené do extrerní zvukovky Toneport UX2, která má na sobě fyzicky potenciometr na hlasitost, takže to mám vyřešeno, monitory mám pak připojeny symetricky přes 2x stereo jack 6,3mm ­-> 2x XLR ­(symetrický jack vypadá jak stereo pro jeden kanál­). Ještě důležitá informace, že oba vstupy můžete používat současně, takže monitor má vstupy vlastně dva, nav9c jeden zdroj může být klidně nesymetrický a druhý symetrický. Já mám přes symetrický XLR připojeno zvukovku a přes jack nesymetrický set­-topbox, stačilo opět koupit příslušný kabel 2x cinch ­-> 2x 6,3mm ­(tentokrát mono­- nesymetrický­)jack.
Odpovědět2  0
Petr Štefek (1098) | 28.11.201114:00
Máte pravdu, ta regulace hlasitosti je skutečně spíše pro účely vyvážení, ale také jsem psal, že tyto zmíněné výtky jsou směrem k užití na PC jako náhrada běžných reproduktorů. Ty XLR je opět ta samá písníčka, koupí kabelu to samozřejmě eliminujete, ale je na to nutno myslet. Jsem rád, že BX5a tím neptrpí:)
Odpovědět0  0
MACHINA (12) | 28.11.201114:02
bohužel nevím jak ty nové, mám ještě ty starší BX5a bez přídavku ­"Deluxe"
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 28.11.201114:07
Myslím, že prostě někdo udělal botu a M­-Audiu se prostě nechtělo stahovat tyhle série z distribuce. Nicméně, jsou zde podle zahraničních fór indicie, že se podobnými problémy potýkaly i starší verze BX8. Dokonce jsem našel návody na ­"tuning­".
Odpovědět0  0
NHKG (22) | 28.11.201115:00
Ani BX5a Deluxe brumem netrpí, tedy aspoň ty, co mám doma.
Odpovědět0  0
goelr (6) | 28.11.201116:54
Taky mohu potvrdit...asi je to problem verze D2?
Odpovědět0  0
xmarek (63) | 28.11.20118:53
V minulosti jsem se potýkal s podobným problémem, tj. jak vyřešit zvuk u počítače trošku rozumnějším způsobem než klasickými PC speakery. Nakonec jsem se rozhodl, že si monitory před koupí poslechnu. Všem to doporučuji. Měl jsem možnost slyšet Tapca, M­-Audia, Yamahy a KRKy. Ve výsledném ­"klání­" nakonec vyhrály KRKy RP6. Souhlasím s tvrzení, že monitory nelze použít s klasickou zvukovou kartou. Nejde pouze o to, že by monitory odhalily necnosti té či oné zvukové karty, problémem bylo, že se tam indukovaly ruchy, které se nedaly nijak kompenzovat. Naštěstí jsem v té době vlastnil EMU 1616m ­(http:­/­/img32.imageshack.us­/img32­/2333­/p1070338.jpg­), která podobným necnostmi netrpěla. Neměla sice XLR výstupy ­(jako Benchmark DAC1 USB, který nyní používám­), ale i 1­/4­" balanced outputs se zhostil své úlohy dobře a výsledný zvuk byl akceptovatelný :­). Co se týče brumu, těmi naštěstí KRKy netrpí, ale při bližším poslechu slyšíte šum a taky hučení traf. Naštěstí není tato necnost v běžném provozu ­(tj. v optimální vzdálenosti­) slyšet. Z toho můžete jasně vidět, že ani jiní výrobci si nedělají s těmito věcmi hlavu.
Basová složka? Určitě nelze očekávat dunění, kterými oplývají některé PC speakery ­(promiňte za ten výraz, ale jiné pojmenovaní mě nenapadá­). V žádném případě však nelze říct, že by spodní pásmo v rámci svých možností nedokázaly zahrát. Nicméně jak už zaznělo i ve vaší recenzi jistý pokles na spodním pásmu patrný je. Řešením je samostatný subwoofer, který mnoho výrobcu monitorů nabízí. Jednu dobu jsem o něj uvažoval, ale časem jsem tuto myšlenku zavrhl. Zvukový projev mých monitorů mi vyhovuje a subwoofer na můj v kus zabírá moc místa, kterého je jak známo u počítače málo. :­)
Odpovědět2  0
MACHINA (12) | 28.11.201114:01
tak s Krky bych to raději nesrovnával, bývají dražší. Je třeba chápat že tohle je prostě value monitor, na druhou stranu podle mě se skvělým poměrem cena­/co dostanete. Jinak jak píšete 1­/4 balanced jack je to samé co XLR Cannony ­(3 dráty na kanál­) a jsou mezi sebou převoditelné bez ztráty ­"symetričnosti­", takže je úplně jedno jestli máte symetrické jacky nebo XLRka. Ty ruchy o kterých píšete jsem si všiml, že je hlásilo více lidí, já taky nemám problém, takže nejspíše to bude skutečně tím, že většina těchto lidí je měla připojeno nesymetricky. Proto bych se též přikláněl k pořízení jakékoliv zvukovky která už alespoň disponuje symetrickým výstupem
Odpovědět0  0
Standa999 (9) | 28.11.20118:32
když použili integrovaný zesák s TDAčkem. Samozřejmě je to cenou namířeno na prodejnost, ale přečíst si o brumu na začátku, tak to ani nečtu.
Jinak hezká recenze, ale pohled dovnitř by taky nebyl na škodu.
Odpovědět2  0
Petr Štefek (1098) | 28.11.20118:43
Výsledek mě mrzí, kdyby to byla kusová vada, tak přejdu, ale ten problém mají zřejmě všechny kusy, což je pro mě naprosto nepochopitelné. Kazí to zcela to, co ty monitory jinak umí.
Odpovědět1  0
xmarek (63) | 28.11.20119:10
Podobné problémy taky velmi nerad přecházím a myslím si, že výrobci velmi škodí, ale marketing té či oné firmy je asi jiného názoru. Vždy mě dokáže nadzvednou tvrzení, že to splňuje určité parametry. Zase na druhé straně jsem rád, když recenzent dokáže problém vypíchnout a nemaže lidem med kolem huby. Vypovídá to o jisté nezaujatosti.
Odpovědět0  0
Standa999 (9) | 28.11.201110:21
Ono to je v recenzi popsán: hodně plastu a já k tomu přidám, že integrovaný koncák, který něco pamatuje. Jak vyřešili zdroj, těžko soudit?
V roce 1986 jsem si postavil zesák s A2030 ­(to samé jako TDA2030 včetně korekcí s A273­-A274 + LED indikace s A277­). Tenhle koncák bude vycházet ze svých předchůdců a bude o něco mladší. Netvrdím, že je špatný, na určité diskrétní zapojení určitě slušný ­(repro PC­). Jenže v dnešní době tvrdit, že se nesmí použít v řetězci nic levného, tak je pro mě trochu úsměvné.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.