reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MACS a Titan – Peltier ve vašich službách

9.1.2007, Jan Vítek, recenze
MACS a Titan – Peltier ve vašich službách
Dnes se podíváme na dvě specialitky, jimiž jsou dva chladiče procesorů od firem MACS a Titan, které se mohou pochlubit termoelektrickými články. Ty jsou známé také pod názvem Peltierovy články, avšak stejně tak je známé i jejich nesnadné využití. Bude proto zajímavé sledovat, jak se výrobci s problémovým provozem poprali a zda výsledky vyzní v prospěch těchto chladičů.
Už z balení lze poznat, že předchozí MACS a Titan Amanda TEC Cooler (naše verze byla TTC-NP02TZ) toho mají společného více než dost. Ony jsou tyto chladiče v podstatě stejné a liší se pouze ve ventilátorech a také tím, že Amanda nemá ve výbavě modul do 5,25“ šachty, ale PCI kartu, takže se v podstatě shoduje s klasickou verzí chladiče MACS Triumph.



ModelTTC-NP02TZ
Socket754/939/940/AM2
Rozměry140 x 95 x 170mm
Termoelektrický článek40 x40 mm / 12V DC
Výkon0% zátěž - 5W
50% zátěž - 28W
100% zátěž - 50W
Materiál4x Heatpipe (efektivně 8)
měděná základna
hliníková žebra
Ventilátor92 x 92 x 32
12V
1500RPM / <20dB(A)
Tepelný odpor0,12 - 0,15 (°C/W)
Hmotnost1035g

Právě kvůli absenci onoho rozměrného modulu je balení o něco nižší, ale jinak se, samozřejmě až na grafickou úpravu, krabice shodují. Amanda je také zabalena do průhledného plastu s dostatkem prostoru pro deformace vnější krabice a i to jistě přispělo k bezpečnému převozu.


- klikněte pro zvětšení -

Při pohledu na samotný chladič seznáme, že od MACSu se liší pouze kosmeticky. Nejvýraznější odchylka se skrývá v počtu ventilátorů, neboť ty jsou zde dva. Na druhou stranu běží na fixní hodnotě 1500RPM a pouhý jeden ventilátor by tak rozměrnému chladiči nedokázal zajistit dostatečný průtok vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -




Místo holého krytu žeber se zde také setkáme s kresbou lepé děvy, která se chlubí nejen svým mečem. V ostatních aspektech se chladiče samotné shodují, avšak je zde ještě jedna věc, která mi poněkud ztížila jejich porovnávání. Titan Amanda je vybavený sadou pro instalaci na sockety AMD (754, 939, 940 a AM2), což mi vyhovovalo, avšak MACS Triumph je kompatibilní pouze s LGA Socketem 775 a to mi již situaci poněkud zkomplikovalo. Naštěstí není problém z chladičů retenční rámečky vypreparovat a prohodit, což mimo jiné dokazuje jejich shodný původ.


- klikněte pro zvětšení -

Základnu chladiče výrobce zpracoval také stejně. Na korespondujícím obrázku si můžete také všimnout černé sondy, která snímá teplotu a podle toho zapíná či vypíná termočlánek. Stejnou sondu a funkci má mimochodem i chladič od firmy MACS.


Všimněte si černého teplotního čidla zapuštěného v těle základny

Ventilátory zde máme tedy dva a ty vanou samozřejmě shodným směrem. Použit byl model o hraně 92mm a tloušťce 32mm (klasické mají 25mm). Na fotografiích s bočním pohledem si také můžete všimnout šedomodrých gumových podložek mezi těly ventilátorů a chladičem (stejné má MACS).


Příslušenství

Již jsem se zmínil, že místo modulu do 5,25“ pozice zde dostanete kartu do PCI slotu, čímž odpadají výhody sledování informací přes LCD. Kvůli tomu ale z mostu skákat nebudeme, však nejde o žádnou podstatnou nevýhodu. Dodávaná karta vypadá jako každá jiná a nepočítaje displej plní v podstatě to samé, co onen modul.


- klikněte pro zvětšení -

Obsahuje tedy konektor Peripheral Power pro napájení TEC článku, dva konektory pro kabely vedoucí k chladiči, piezo reproduktorek alarmu a také tři LED vyvedené na zadní kovovou záslepku. Z nich první, zelená, značí zapnuté napájení a svítí tedy vždy, když zdroj dodává energii. Další červená dioda svítí tehdy, když senzor snímá teplotu větší než 70°C, nebo menší než 15°C. Horní mez ještě chápu a spíše bych uvažoval ještě o nižší hodnotě, ale už vůbec nechápu, proč má znít alarm při nízké teplotě procesoru. Ne že byste jí byli tedy schopni při domácích podmínkách dosáhnout. Nemůže jít ani o ochranu proti kondenzaci vody při nízkých teplotách, protože termočlánek se sám zapíná až po překročení hodnoty 25°C, což značí rozsvícená oranžová dioda.



Ostatní příslušenství se v podstatě také shoduje. Nalezneme zde pouze jinou, firemní teplovodivou pastu Titan a také retenční kit samozřejmě obsahuje jiné prvky. Krom zadního rámečku pro sockety AMD 754, 939 a 940 je zde i odlišný zadní rámeček pro AM2 a také dvě horní packy, jimiž snadno můžeme nahradit ty předinstalované a připravit tak chladič pro nejnovější socket firmy AMD.


Poutka se sadou pro připevnění na socket AM2
reklama