reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MasterCase Pro 5: počátek nové éry Cooler Masteru

16.10.2015, Jan Vítek, recenze
MasterCase Pro 5: počátek nové éry Cooler Masteru
MasterCase je nový koncept, který má definovat heslo Make It Yours a Cooler Master se tímto dle vlastních slov vrací ke svým kořenům a chce nabídnout konfigurovatelné skříně, jež si budeme moci značně přizpůsobit svým potřebám. Takže hurá na ni.
To zajímavé by v případě této skříně mělo být především uvnitř a tam se dostaneme po vysunutí bočnic držených zadními šroubky. Obě bočnice se mohou dole zaklesnout o hranu skříně a pak je stačí jen nahoře přiklopit a zasunout dopředu. Jejich nasazení je tak snadné i na stojící skříň.


- klikněte pro zvětšení -

Otevře se nám v celku normálně vypadající interiér, který zkušeného uživatele v podstatě nemá čím překvapit, takže to vypadá na běžnou skříň. Úspěšnost a přínos konceptu Master ale nemůžeme hodnotit takto povrchně. Záleží na tom, jaké náhradní či doplňující díly nám Cooler Master časem nabídne a především na tom, zda tyto skříně budou moci být s jejich pomocí aktualizovány tak, aby mohly být stále považovány za moderní.

Tray pro základní desku má jako obvykle v horní části velký otvor, díky němuž lze i na nainstalovanou desku umístit chladič s vlastním montážním mechanismem. Dále tu jsou otvory pro protažení kabelů, a to tři velké kryté gumovými záslepkami a nahoře dvě menší. Další otvory pro kabeláž jsou také v přepážce oddělující zdroj od desky.


- klikněte pro zvětšení -

Pro kabeláž vedoucí k přednímu I/O panelu byla připravena cestička vybavená páskami se suchým zipem, který by tedy mohl být pevnější, aby dokázal dobře přichytit třeba i tlustý ATX svazek. Přebytečnou kabeláž zdroje ale jinak budeme moci umístit prostě mezi něj a spodní diskovou šachtu, kde nebude vadit a ani nebude moc na očích.



V zadní části nás může zaujmout spodní záslepka, která se od ostatních odlišuje. Můžeme ji totiž využít pro zajištění připojených periferií proti krádeži, což se bude hodit třeba na různých akcích jako LAN party. Stačí do výkusů v záslepce kabel zastrkat a přišroubovat ji zpět na místo. Bez odšroubování bočnice, kterou lze opatřit zámkem, tedy nepůjde kabel osvobodit, leda by tedy někdo na skříň použil hrubou sílu nebo odřízl USB konektor.

Dále tu máme také dvě 2,5" plechové pozice pro SSD, přičemž další si můžeme objednat jako doplněk a rozšířit jejich počet na čtyři. Můžeme je totiž dát i na zadní stranu traye, kde jsou pro ně v mírně vypoulené části připraveny potřebné závity. Pozice zdroje je pak dobře vybavena na to, aby si dobře sedl a byl zajištěn. Bude jej ale třeba z očividného důvodu vždy instalovat ventilátorem dolů.



Veškeré diskové a mechanikové šachty lze z této skříně vyšroubovat. Pro MasterCase 5 je základ spodní pozice pro dva pevné disky či SSD, kterou drží na místě přítlačný šroubek. Model Pro je pak vybaven ještě jednou trojmístnou šachtou, která využívá systém s malými kulatým otvory, do nichž zapadnou její gumové trny, jak ukazuje následující fotografie. Těchto otvorů je tu mnoho, takže si můžeme šachtu libovolně posunovat ve vertikálním směru. Pro instalaci dalších třech zařízení si budeme moci dokoupit další šachtu, ovšem Cooler Master vytušil, že řadě uživatelů bude stačit u základní verze skříně pouze dvě 3,5"/2,5" pozice a pak další dvě 2,5" na přepážce. Odšroubovat pak budeme moci i vrchní 5,25" šachtu vybavenou plastovými zámky pro zajištění mechanik. I ta je přichycena přítlačnými šroubky a může uvolnit prostor radiátoru vodního chlazení.



Musíme se také podívat pod vrchní kryt, pod nímž se nachází rámeček pro 240mm nebo 280mm radiátor vodního chlazení. Plastový kryt stačí jemně odsunout směrem dozadu, ale rámeček je samozřejmě už napevno příšroubovaný. Tyto dva díly u základní verze skříně MasterCase 5 nedostaneme, ale snad tu bude alespoň nějaká záslepka, aby nahoře nezel takový otvor. Zadní madlo ale je nedílnou součástí obou verzí skříně.


- klikněte pro zvětšení -

Dosud jsme se také nemrkli pod přední perforovaný panel, který stačí dole vzít a odtrhnout od skříně. Osobně se mi líbí, že před a ani za předními ventilátory nejsou žádné zbytečné rošty. Před nimi je tak pouze panel s prachovým filtrem a za nimi případné diskové šachty. Co se týče ventilátorů, pak Cooler Master nevymýšlel žádné opičárny a použil prosté osvědčené modely s běžným tvarem lopatek. Na druhou stranu ale mohl použít ventilátory podporující řízení otáček pomocí PWM.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


V malé černé krabičce umístěné v dolní diskové pozici najdeme pečlivě zabalené příslušenství, a to jednak část rámečku pro ventilátor, jíž se manuál ale dále už nevěnuje. Pak tu jsou redukce pro napájení třech nainstalovaných ventilátorů přímo ze zdroje, kabely budeme moci zkrotit pomocí plastových pásků na jedno použití nebo dvou nalepovacích pásků, které půjde rozepnout. A nakonec tu je drobné příslušenství v sáčku, tedy šroubky, distanční sloupky, atd.


reklama