reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB

30.9.2005, Martin Kuchař, recenze
Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB
S každodenním rozšiřováním počítačových sítí vzrůstá i potřeba na úložný prostor dosažitelný ze všech segmentů. Je možné si vytvořit klasický úložný server, ale to s sebou nese potřebu umístit někam neustále zapnutý počítač. Maxtor tento problém vyřešil daleko pohodlněji. Díky jeho zařízení můžeme využívat všech klasických výhod, které síťové úložiště přináší, avšak pouze s malým zařízením.
Nyní je na čase se na zařízení podívat detailněji ze všech stran. Díky kovovému provedení působí velice robustně a stejný pocit získá uživatel i pokud jej vezme do ruky. Zařízení je na omak chladné a poměrně těžké - 1,7kg je opravdu hodně. Je ale třeba vzít v potaz fakt, že uvnitř je schován pevný disk, který při svém provozu vytváří teplo a to je třeba někam odvést - zde je tedy hlavní vysvětlení kovového pouzdra. Aby bylo celkové chlazení dotaženo do konce, je na zadní straně navíc ještě umístěn malý větráček.


Zadní strana s konektory.

Na zadní straně přístroje se nachází všechny potřebné konektory a zdířky. Na této fotce vidíte úplně nahoře otvory pro nasávání studeného vzduchu, pod ním pak zdířku pro zapojení napájení. Dva USB porty jsou mezi napájením a nejdůležitějším RJ45 konektorem, který slouží pro zapojení síťového média. Poslední a důležité tlačítko je Reset, které ale není vyvedeno přímo (aby nedošlo k nahodilému zmáčknutí), ale je potřeba jej zmáčknout například pomocí jehly nebo špendlíku.


Takto vypadá zařízení po sundání krytu. (Pro zvětšení klikněte)

Pro nás nejdůležitější je ale pohled do útrob přístroje. Stačilo odšroubovat dva šroubečky a zařízení se na kolejničkách vytáhne z masivního kovového pouzdra. Na první pohled jistě každého upoutá pevný disk Maxtor a čipy řídící jednotky. To je vše umístěno ve velmi pevné kovové kolébce, která díky bočním kolejničkám velmi spolehlivě drží v ochranném pouzdře - tím je tedy zajištěna velká odolnost proti pohybu a zlepšena ochrana proti nárazům.


Spodní strana je zcela krytá. (Pro zvětšení klikněte)

Pokud kolébku otočíme, tak vidíme pouze celokovovou spodní stranu a na bocích odpružené šroubky pro uchycení disku.


Čelní strana ovládací části. (Pro zvětšení klikněte)

Zde je již situace o něco zajímavější. Každý si jistě všimne malého plošného spoje, ten obsahuje malé tlačítko pro zapnutí a vypnutí přístroje a dvě drobné diody (SMD LED) pro nasvícení krytky tlačítka.


Fotka pevného disku. (Pro zvětšení klikněte)

Nejdůležitější je na úložném zařízení kapacita který máme. Ta je zde zajištěna pomocí pevného disku Maxtor z řady Diamond Max 10 PATA 133. Cena tohoto disku se běžně pohybuje kolem 2200,- bez DPH. Disk je do řídící jednotky zapojen přes klasický IDE kabel. Důležitým faktorem je také samotné uchycení disku - to by mělo být pružné a mělo by umět utlumit přirozené vibrace, které disk při provozu vytváří.


Detail uchycení disku. (Pro zvětšení klikněte)

Je vidět, že i na toto výrobce myslel - disk není ke kovové kolébce našroubován přímo, ale přes pružné plechové plíšky, které jsou navíc vypodloženy plastovým kroužkem. Díky tomu jsou při provozu pohlceny veškeré vibrace.


Řídicí jednotka. (Pro zvětšení klikněte)

Je ale jasné, že jen samotný pevný disk v kovovém pouzdře by toho asi moc neuměl. Bylo tedy třeba přidat elektroniku, která se bude starat o veškeré funkce. Hlavní úlohu převzal čip značky Broadcom ( BCM4780 NASoC Network-Attached Storage Processor), díky němuž je možné ovládat a přistupovat do zařízení skrze 10/100 T-Base síť a to jak z prostředí Windows tak i MacOS či Linux. Další čipy zajišťují přenos dat na disk (čip VIA) a další obsluhuje USB 2.0 porty a Ethernet rozhraní. Poslední dva malí "brouci" na pravé straně jsou cache paměti pro přenášená data a ukládaná nastavení. Čip Broadcom si rozebereme detailněji v následující kapitole.


Prázdné pouzdro. (Pro zvětšení klikněte)

Pohled do prázdného pouzdra nám neodhalí prakticky nic podstatného.
reklama